Fennikel: Den undervurderte grønnsaken

GRØNN OG GOD: Fenikkel både lukter og smaker litt som lakris, eller anis. Deror er den like god i desserter og bakverk, som i middagsmaten. Foto: NTB Scanpix.
GRØNN OG GOD: Fenikkel både lukter og smaker litt som lakris, eller anis. Deror er den like god i desserter og bakverk, som i middagsmaten. Foto: NTB Scanpix.
Aslaug Tangvald-Pedersen
Aslaug Tangvald-Pedersen

Kjøper du fennikel i grønnsaksbutikken får du matnerdenes respekt.

Matblogger Espen Nersveen pleide å synes synd på fennikelen.

«Den ligger der i grønnsaksdisken og ser hjelpeløst på alle som taktfast går rett forbi uten å ense dens eksistens. Tenk over hvordan den føler seg, det kan gå timer mellom hver gang et medlem av familien blir løftet ut av hyllen og ned i kurven, mens det i samme tidsperiode har blitt hentet ut kilovis med gulrot og potet bare få meter unna.»

Til slutt besluttet han at noe måtte gjøres.

«Nå stanser jeg alltid opp hos herr og fru fennikel, ser på dem med ømme blikk, trekker inn den fantastiske anislukten den brer om seg med og plukker med meg et eksemplar eller to. Jeg tar imot de anerkjennende nikkene og smilene fra andre fennikelfans i butikken og lusker videre til neste underkjente råvare.»

Han fikk servert den som snacks før middag en gang. Det var da han forelsket seg. Best er den i rå tilstand, mener han. «Da er den ekstremt frisk og aromatisk med en duft av lakris.»

Rå, lettkokt, wokket eller gratinert - fennikelen er med på alt. Fruktkjøttet beskrives som mykt og saftig - og de grønne skuddene kan brukes som dill. I Kina, Iran, India og middelhavs- landene har den vært dyrket og brukt siden oldtiden.

«At den ikke blir brukt mer i Norge skyldes nok utelukkende at folk flest ikke vet hvordan de skal bruke den, og hva de skal bruke den til,» mener Nersveen.

Fisk og fiskesuppe og lam roper ofte på selskap av fennikel. Sammen med squash, tomater, auberginer og sopp får du en nydelig grønnsaksgryte. Syltynne skiver av fennikel som får et iskaldt vannbad før den blandes inn i salaten, blir knasende sprø og frisk.

Fennikelen har blitt brukt som både som mat, krydder og medisin. Rå fennikel er en utmerket kaliumkilde, og fennikelfrø brukes til sursylting, i bakverk og ellers mye i indisk mat. Malte fennikelfrø er et fint krydder til lam, svinekjøtt og grønnsaker.

Den eteriske oljen av både bitter og søt fennikel anvendes for å smaksette både bakverk, godteri, kjøtt og sauser. Oljene brukes også i en del alkoholholdige drikkevarer, som likører, akevitt og absint, og i tillegg som aromastoff i tobakk.

«Den er nydelig i gryteretter, smaker helt sykt godt confitert (saltet og langtidskokt ved lav temperatur, red.anm.), ovnsbakes til terningkast 6 og er som nevnt knallgod rå,» reklamerer Nersveen.

Visste du at fennikel inneholder mye A-, C- og B-vitaminer? Noen forskere mener at fennikel kan redusere premenstruelle spenninger og dempe symptomer på depresjon. Som medisinplante er fennikel mest brukt ved luftveissykdommer og for å stimulere melkeproduksjon ved amming. Som legemiddel er det mest vanlig i form av urtete.

I sørligere land serveres det ofte fennikelfrø eller biter av rå fennikel etter måltider for å motvirke dårlig ånde.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?