Dette må du spise når du er i Barcelona

NYDELIG: Enseïmada er bare en av tingene du må smake når du er i Barcelona. Foto: NTB Scanpix
NYDELIG: Enseïmada er bare en av tingene du må smake når du er i Barcelona. Foto: NTB Scanpix
Pia Cecilie Vabro

Søte boller, brent løk og masse olivenolje. Det er nok å smake på i en av verdens beste matbyer.

Barcelona er en av verdens beste byer å spise i. Både Food & Wine og Thrillist har Barcelona på sine lister over verdens beste matbyer. Byen har fostret Ferran Adrià (kokken bak det som i mange år var regnet som verdens beste restaurant), huser to av verdens beste matmarkeder, La Boqueria og Mercat de Santa Caterina, og flommer over av tapasbarer, cava, tapas, spekeskinke og katalanske oliven.

Selv om byen i de senere årene har fått en mer moderne restaurantkultur, med asiatiske innflytelser og tøffere tolkninger av den tradisjonelle katalanske maten, er det noe helt eget ved det tradisjonelle katalanske kjøkkenet.

Så når du er i Barcelona, må du i det minste smake på noen av de lokale spesialitetene. Vi anbefaler at du prøver en av disse, i hvert fall én gang:

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Eller rett og slett «brød med tomat». Dette er en typisk katalansk frokostrett. Hvis du lager det hjemme, gnir du det ristede brødet inn med hvitløk, før du derreter gnir på tomat, og har på salt og olivenolje; men når man får det servert ute har restauranten ofte laget en ferdig tomat- og hvitløksblanding som de smører på ristet brød. Pan amb tomaquet er superdigg sammen med salte pølser, spekeskinke eller med et par ansjos ved siden av.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Calçots er grillet vårløk. Og når vi sier grillet, mener vi nesten svidd. Vårløken grilles helst over åpne flammer uten at man har fjernet all jorden, da den skal beskytte det ytterste laget litt fra flammene. Løken grilles helt til det ytterste laget er sort, og serveres i avispapir eller på terracottafliser. Du spiser dem ved å holde i den grønne enden, dra av det ytterste svarte laget og så dyppe den hvite, myke, saftige kjernen i salsa romesco. De er krevende og grisete å spise. Men vel verdt innsatsen.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

I Spania sies det at «katalansk krem» er forløperen til den mer berømte, franske crème brûlée (-selv om det i Frankrike hevdes at crema catalana er en kopi av den franske desserten). Uansett, dette er deilig myk vaniljedessert med knasende sprø karamelltopping. Den spanske varianten smakes ofte til med kanel og appelsin. Ingenting feil med det.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Tradisjonelt er escalivados grillet aubergine og paprika, servert enten varm eller kald, som tilbehør til kjøtt- og fiskeretter. Det finnes variasjoner hvor det er tilsatt tomat, løk og hvitløk - eller til og med ansjos. Grønnsakene grilles godt på høy varme, så de får god røyksmak og blir skikkelig myke. Det er også veldig godt med escalivada som topping på coca, en slags liten katalansk pizzabunn.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Denne katalanske fiskegryten minner litt om det vi kaller bacalao. De lager en slags ratatouille av løk, paprika og tomater som de moser i en blender til en slags saus. Så pannestekes fisken, før man har på sausen og tilsetter svisker, rosiner og pinjekjerner; og noen ganger også ferske reker. Veldig godt med et glass tørr sherry ved siden av.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Strengt tatt kommer ensaîmada fra Mallorca, men denne lette, digge bollen som ser ut som en slags spiral får du også overalt i Barcelona. Den søte gjærbaksten er tidkrevende å lage: Den må nemlig heve hele tre ganger. Men så blir de fantastisk gode og luftige også, da. Du spiser dem til frokost, dyppet i kaffe, eller som en ettermiddagssnack. Det har også kommet dessertvarianter, hvor de fyller ensaïmadaene med vaniljekrem eller mandelnougat. Nam.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

All i oli - hvitløk og olje på katalansk - er en tykk hvitløkssaus som serveres til grillet kjøtt og grønnsaker. Grekerne har sin variant, aïoli, som vi kjenner godt her hjemme; men den katalanske varianten er laget bare på hvitløksfedd, salt, sitronsaft og olivenolje. Prøv den også til stekte poteter sammen med tomatsaus. Snadder.

Hva er dine spanske favoritter? Vi vil gjerne høre! Fortell oss i kommentarfeltet under!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?