Dette kan du bruke i stedet for egg i bakst

ANVENDELIG: Banan og yoghurt kan fungere glimrende som eggerstatning i bakst. Sjekk tipsene under. Foto: NTB Scanpix
ANVENDELIG: Banan og yoghurt kan fungere glimrende som eggerstatning i bakst. Sjekk tipsene under. Foto: NTB Scanpix
Natalie Ngo Granum

Hvis du er allergisk mot egg eller foretrekker veganvennlig bakst, kan disse gode eggerstatningene være noe for deg.

Er det én ingrediens som ofte går igjen i bakst, så er det egg. Det er ikke til å komme unna at egg gjør at bakst hever seg og blir luftige, samt binder sammen kaker.

For allergikere og andre som ikke kan spise egg skaper er det alltid en nedtur når en har lyst til å bake noe godt, men så står det egg i ingredienslisten. Og noen ganger så har en rett og slett akutt lyst til å bake, men så er det tomt for egg.

Heldigvis finner det enkle løsninger på noen av bakeutfordringene som inneholder egg - og noe av det har du kanskje allerede på kjøkkenet. Du finner også eggerstatningspulver i velassorterte butikker og helsekostbutikker, som egner seg best hvis du trenger et alternativ til eggehviter.

Skal du bake noe som krever flere enn fire egg, er det imidlertid bedre å finne oppskrifter uten egg.

Matnettsteder som Huffingtonpost og The Kitchn har tidligere tipset om ingredienser du kan bruke i stedet for egg i bakst. Godt har latt seg inspirere, her er vår guide til enkle eggerstatninger og hva de passer best til:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Malte linfrø blandet med varmt vann fungerer ypperlig som bindemiddel. Har du kun hele linfrø, kan du knuse dem i en morter, kaffekverner eller lignende. Pisk sammen knuste linfrø og vann med en gaffel eller lignende til du får en eggehvite-aktig konsistens. Et tips er å bruke gylne linfrø hvis du skal bake lyse kaker.

Så mye skal du bruke: 1 ss malte linfrø + 3 ss vann = 1 egg.

Passer best til: På grunn av den «nøttete» smaken passer linfrøblandingen best i grov bakst, som havrekjeks, pannekaker og annet med grovere korn og mel. Du kan også bruke små mengder i for eksempel sjokoladekaker og muffins.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Det er kanskje ikke overraskende at banan er den mest populære frukten - den er også veldig anvendelig. Banan i baksten gjør den både saftig og naturlig søt og binder kaker godt sammen. Mos bananen godt før du har det i røren. Husk å bruke en overmoden banan for best resultat.

Så mye skal du bruke: Avhengig av størrelsen på bananen, ca. 1/2 - 1 moden banan som erstatning for ett egg.

Passer best til:Banankake (selvfølgelig!), pannekaker, muffins og enkle kaker og brød. Juster gjerne sukkermengden da banan gir ekstra sødme. Den gule frukten har også en lett gjenkjennelig smak, så unngå bakst du er redd for kan smake banan.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Eddik er en fin eggerstatning - spesielt i kaker. Når du kombinerer det med bakepulver eller natron fungerer det som bindemiddel. Samtidig gir blandingen en saftig konsistens i kaker.

Så mye skal du bruke: 1 ts bakepulver + 1 ss vann + 1 ss eddik = 1 egg.

Passer best til: Luftige kaker og muffins.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Naturell yoghurt - enten det er vanlig, laktosefri, soya- eller risyoghurt - gjør at baksten blir myk, saftig og god. Yoghurt fungerer først og fremst som bindemiddel, men hvis du trenger at baksten skal heve litt kan du kombinere yoghurt med natron.

Så mye skal du bruke: 1 dl yoghurt = 1 egg

Passer best til: Brownies og kaker og gjærbakst, brød eller rundstykker som ikke er avhengig av heving.

Har du tips til eggerstatninger i bakst? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?