«»: Godt-redaksjonens juleønsker: 25 gavetips til matglade og kjøkkenentusiaster
Ekstravagante glass, matbøker og kjøkkenutstyr er blant det redaksjonen ønsker seg til jul. Sjekk hva vi har satt øverst på ønskelisten - kanskje får du inspirasjon til julegavehandelen.
Desember handler ikke bare om pepperkaker og sprø svor, men også den årlige julehandelen. Mens enkelte velger å glede noen de er glad i med adventskalender, er det mer enn nok for andre å lande pakkene til sine kjære og nære under juletreet.
Er du i det kreative hjørnet, på budsjett eller ikke vet hva du skal gi den til som har alt, vil kanskje spiselige gaver falle i smak. Her er ti fine julegaver du kan lage selv!
Vi i Godt-redaksjonen legger ikke skjul på at vi blir ekstra glade for gaver som kommer godt med på kjøkkenet, eller alt som gjør matlagingen enda morsommere.
Her er vår ønskeliste, slik at du forhåpentligvis får noen julegavetips – enten du kjenner noen som liker seg på kjøkkenet eller rett og slett bare er glad i mat. Sjansen er dessuten stor for at du blir invitert på en matbit eller to ved senere anledning.
Pia Cecilie Vabro, produsent
– Man trenger egentlig ikke så mye fancy kjøkkenting for å lage god mat, men det er litt som med andre øvelser - det hjelper med godt utstyr. Bamix er kjent som stavmiksernes konge, og jeg har ødelagt nok mikseboller og knivsett til at jeg endelig har skjønt at det er en sånn stavmikser jeg trenger. Med full pakke.
– Og så ønsker jeg meg et trådløst steketermometer; jeg hadde ikke klart meg særlig godt på kjøkkenet uten et digitalt steketermometer og de nye variantene uten ledning liker jeg skikkelig godt. En mandolin har jeg også plass til på kjøkkenet, og det er en utrolig takknemlig måte å skjære veldig pene skiver og strimler av grønnsaker på.
– Egentlig er jeg for at alt på kjøkkenet skal gå i oppvaskmaskinen og at man ikke skal måtte «spare på» tingene sine, men vinglassene fra Riedel er min lille svakhet. Det er en ganske ekstravagant greie, de koster en del og så er de kjempeskjøre - de tåler nesten ikke å bli tatt i en gang. Men jeg syns at de er veldig fine, i tillegg finnes det glass for alle vindruer, som skal fremheve smaken på riktig måte - og det tiltaler virkelig matnerden i meg.
– Det gjør også den luksusen det er å sitte med et rykende ferskt matblad i hendene - jeg har en forkjærlighet for australsk mat, så et australsk matblad i posten hver måned hadde gjort meg ganske glad. Det skal jeg nyte sammen med kaffen jeg lager med den nye Bialetti-espressokannen min.
Natalie Ngo, ansvarlig journalist
– Mitt eneste nyttårsforsett for neste år er å reise mer og spise mer god mat – helst i kombinasjon. Da kommer årets «Where Chefs Eat»-guide godt med både før og under reisen. Noe av det beste med ferie er tross alt å oppdage nye kule spisesteder.
– Den aller beste pizzaen jeg vet om finnes i København, og når savnet blir for stort håper jeg at en hjemmelaget variant laget på en pizzastein blir nesten like god. Gjerne med et glass rødt til, og en lekker vinkaraffel er ikke bare funksjonell, men også fin å ha på bordet. Det samme gjelder morteren i marmor som i seg selv gjør seg bra på kjøkkenbenken.
– Det er noe terapeutisk med baking og jeg baker så ofte jeg kan, men for å skåne min egen og samboerens helse deler jeg gledelig baksten med familie og venner. Det geniale kakesettet har alt i ett, her kan kaken stekes, fryses, fraktes og serveres på samme fat. Eggeplommefangeren er dessuten perfekt for klønete fingre som mine.
Camilla Bjørn, leder for VGs nisjesiter
– Gode stoler er viktig når du ønsker velkommen til bords. Denne deilige stolen er inspirert av Y-stolen til fantastiske Hans J. Wegner. Synes de i naturfarge er finest. Mannen min liker blomster, jeg liker glorete popkunst av ypperste klasse. Bananvasen er helt rå! Bling, bling på kjøkkenet.
– Jeg liker maten min hot, hot, hot! Kjøleskapet mitt er stappfult av hot sauce og sennep av ymse slag. Favoritten er Sriracha, derfor blir jeg helt yr av tanken på dette nøkkelknippet.
– Lakrisen til Johan Bülow er utsøkt, og de årlige julekulene er sesongens søte høydepunkt. Årets kolleksjon består av tre forskjellige typer, mint, bringebær og salt karamell som er min favoritt.
– Til dagene jeg vil slutte i media og bli proff hobbykokk. Oppskriften på hvordan du åpner en suksessrik food truck. Yes please!
Line Blokhus, journalist
– Min leilighet er i hovedsak innredet i hvitt og grått, så krukken fra Orla Kiely vil sprite opp kjøkkenbenken og gi en retro touch på et ellers moderne kjøkken. I tillegg har jeg lenge ønsket meg noen klassiske whiskeyglass. De er like fine til vann, drinker med venninner – og til whiskey da!
– Jeg klarer meg fint med et enkelt steketermometer, men med dette som kan kobles opp mot iPhonen eller iPoden slipper jeg å åpne ovnsdøra – og kan i prinsippet følge med på telefonen fra et annet rom. Veldig kult!
– Siden jeg liker å lage mat er flaksalt og olivenolje innen kort rekkevidde likevel, derfor kan jeg like greit ønske meg en saltskål og en god olivenolje som ikke trenger å gjemmes vekk. Jeg bruker kanskje ikke søle så alt for mye, men det er veldig kjekt å ha et skikkelig forkle i tilfelle!
Publisert: 11.12.2015 kl. 13:16
Lag deg en gratis konto