Gutten i røykelaksen

13. november 2012Aktuelt
Fargeglad fristelse: Uvant for mange, men røykelakspizza kan fort bli en vane! (Foto: Terje Visnes.)
Fargeglad fristelse: Uvant for mange, men røykelakspizza kan fort bli en vane! (Foto: Terje Visnes.)
AvOle Jacob Hoel, Lars LianogTerje Visnes

Du tror det kanskje ikke. Men pizza og røkelaks er en perfekt kombinasjon.

På menyer støter en ofte på pizza med laks. Det er ikke mange av oss som dveler lenge ved den kombinasjonen. Pizza er godt, laks er godt. Men sammen?

Så er det litt som første gang vi smakte laks i pasta. Etter første tygg skjønte vi at skepsisen var ubegrunnet. Det passer veldig mye bedre enn vi ante.

Røykelaks er en rustikk råvare som passer til det meste egentlig. Men den skal ikke varmebehandles. Stek pizzaen først og fordel røykelaksen oppå etterpå. Kombinasjonen tomat og røykelaks er heller ikke optimal, så dette lager vi uten tomatsaus. «Hvit» pizza, altså uten tomatsaus, er noe som kan anbefales til mange pizza-toppinger. Tomat passer til mye, men absolutt ikke til alt, og i «hvit pizza» får hovedingrediensen lov til å spille hovedrollen. Smaken blir renere.

Laksen steiker altså ikke med i ovnen, den tilsettes etter at pizzaen er stekt. Likevel kan det bli skikkelig røykutvikling når du bruker så varm ovn som dette. Da gjelder det å være venn med røykvarsleren!

Er du fortsatt skeptisk til røykelaks, er det mange andre råvarer du kan bruke i stedet. Eller du kan ha forskjellig topping på de fire pizzaene og sette de frem som en slags pizza-tapas. God spekeskinke blir selvfølgelig godt til denne pizzaen. Eller du kan bruke kyllingbryst: Det bør i så fall marineres, for eksempel i chili og sitron, før de steikes og så skjæres tynt over pizzaen.

Hvit pizza med røykelaks

Hvit pizza med røykelaks.
Hvit pizza med røykelaks.

Foto: Terje Visnes.

Middag til fire, lunch/kveldsrett til seks:

Deig:

400 g hvetemel

2,5 dl vann

En halv pakke tørrgjær

1 ts salt

Fyll:

3 poser fersk bøffelmozarella

2 fedd hvitløk

fersk timian eller rosmarin

røykelaks (eller evt spekeskinke eller stekt kyllingbryst)

ruccola-salat

Lag deig ved å først blande mel og gjær. Tilsett fingervarmt vann, elt godt til smidig deig og bland så inn salt. Del i fire, arbeid ut deigene til smidige kuler - og la dem heve på kjøkkenbenken en times tid. Eller, aller best er det som de får heve langsomt seg i kjøleskap tildekt i plast i noen timer.

Kjevle hver deig tynt utover og legg på steikeplater. Hakk hvitløk og fordel utover sammen med litt hakket timian eller rosmarin. Bryt mozarellaost og fordel over deigen.

Forvarm ovnen så varm som mulig. Om 275 grader steik i seks-syv minutter midt i ovnen, litt lenger om du ikke får ovnen så varm.

Skjær røykelaks i tynne skiver og fordel oppå pizzaene etter at de er tatt ut av ovnen. Dander litt bladsalat på toppen, og ta en liten skvett olivenolje helt på toppen.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?