Nyt maten utendørs

13. november 2012Aktuelt
Det er ikke mange dagene i året vi kan både tilberede og nyte maten utendørs, men det krever at du tar visse forhåndsregler. (Foto: Paul Audestad)
Det er ikke mange dagene i året vi kan både tilberede og nyte maten utendørs, men det krever at du tar visse forhåndsregler. (Foto: Paul Audestad)
Linda Johnsen Ørstavik
Linda Johnsen Ørstavik

Men pass på å oppbevare, behandle og tilberede maten riktig, slik at du unngår å bli matforgiftet.

Å sitte ute i solen å nyte maten, er noe mange av oss benytter oss av om sommeren.

Men det er viktig å tenke på at varme også gir glimrende vekstgrunnlag for bakterier, så jo lenger du oppbevarer maten ute, jo større er sjansen for oppblomstring av sykdomsfremkallende bakterier.

Her kommer Mattilsynetmed noen nyttige tips for hvordan du kan unngå å bli matforgiftet i sommer.

factbox

Huskeliste:

Varm maten tilstrekkelig

De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming, sen nedkjøling, lagring ved for høy kjøletemperatur, at varmebehandlet mat blir forurenset av rått kjøtt og slurv med renhold.

Bakterier som E- coli, salmonella og campylobacter kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker. Bakteriene kan overleve i lang tid i kjølte, fryste og tørkede produkter, og de stortrives og formerer seg raskt i temperaturer fra 8 til 60 grader.

Bruk derfor kjøleskap og kjølebag når dette er mulig, og vær nøye med håndtering av mat.

Ved 70 – 80 grader drepes de aller fleste bakterier, så det viktigste du kan gjøre for å unngå matforgiftning er å sørge for at maten blir tilstrekkelig varmebehandlet.

Blir maten lunken kan bakterier vokse opp, så hvis det lenge til maten skal spises er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen.

Skill stekt og kokt fra rått

Et annet viktig tips er å holde rått fra stekt og kokt

Dersom rå matvarer kommer nær eller drypper på ferdiglaget mat, kan bakteriene overføres. Dette gjelder også for salat og grønnsaker.

Putt aldri stekt mat på en skjærefjøl hvor du har hatt rå mat. Du bør også bytte redskap mellom de ulike råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat.

Tenk systematikk når du tilbereder maten. Legg for eksempel rått kjøtt på venstre side av grillen, mens det ferdigstekte kjøttet puttes på et fat på høyre side.

Vask hendene godt

Du kan også overføre bakterier via hender eller ved dråpesmitte. Vask alltid hendene før du begynner å lage mat, før og etter at du tar i rått kjøtt og før du spiser.

Dersom du er på piknik og ikke har tilgang til rent vann, er det en god løsning å ta med desinfiserende våtserviett for vask av hender eller et hånddesinfeksjonsmiddel.

Frukt og grønnsaker bør alltid skylles før de tilberedes og spises. Bakterier finnes i jord, så det er viktig å vaske bort jordrester og skitt. Husk også å vaske bort jordrester fra hendene dine før du tar i annen mat eller spiser.

Forsøk å unngå å lage mat til andre mennesker dersom du er syk.

Unngå utålmodighet ved grillen

Et velkjent problem ved grilling med kull, er at vi ikke har tålmodighet til å vente til grillen er klar. For å oppnå at maten blir tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm ,skal du vente med å grille til kullet er glødende og har fått en grå overflate.

Ved grilling av mat er det en risiko for at maten ikke blir tilstrekkelig gjennomvarmet eller gjennomstekt. Som en generell regel bør alt fjærfekjøtt, alle rå kjøttfarseprodukter og bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser gjennomstekes.

Rå farseprodukter er for øvrig dårlig egnet på grill fordi de er så vanskelig å gjennomsteke. Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 75 grader.

Ved steking av hele kjøttstykker som biff og koteletter, er det nok at overflatene stekes godt. Det er nemlig her bakteriene finnes på kjøttet.

Pass på disse matvarene

Husk at når matvarene er riktig innpakket, er de mindre sårbare og mindre utsatt for påvirkning fra omgivelsene.

Enkelte matvarer blir lettere ødelagt enn andre, og de mest sårbare kalles for lett bedervelige.

Melk og fløte, ferskt kjøtt, fisk, skalldyr og produkter av disse vareslagene, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker, er eksempler på lett bedervelige matvarer.

Stekt brød, mel, gryn, sukker, hel frukt og hele grønnsaker regnes ikke som lett bedervelige.

Matvarer som inneholder konserveringsmidler eller er konservert på annen måte, f.eks. ved syrning, salting, speking eller frysing, er vanligvis heller ikke lett bedervelige.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?