Det dufter sommer
Sjansen er nå! På trærne svaier de drikkelige hylleblomstene.
Hvert år kan du angre allerede i begynnelsen av juli at du ikke fikk hylleblomsten i boks i år heller. For blomsten på svarthylltreet går ut med juni måned. Men sjansen har du fortsatt.
Medisinplanter
I medisinsk og historisk sammenheng er hyll en viktig plante. Begge hylletrærne har vært medisinplanter helt fra oldtiden. De første munkene hadde trolig svarthyll med i bagasjen da de dro til Norge.
Mytene rundt hyllen har vært mange helt opp til moderne tid. H.C. Andersen skrev også om Hyllemor, en gammel, vennlig kone.
I dag synges svarthyllens kulinariske pris. Utgangspunktet er en særpreget og pikant sirup på blomsten. Sirupen kan brukes uspedd i matsammenheng, men spes med vann til drikke.
Sirup blir til saft
Nå gjelder å henge med for å få plukket blomsterskjermene og laget sirup. Den kan fryses for å spe sommerglede resten av året. Den uspedde sirupen kan du bruke i drinker, desserter og marinader. Spe den med vann til saft, så er det topp leskedrikk.
Hylleblomst-sirup
Oppskriften står i boken «Ville bær» av Gudrun Ulltveit.
Ingredienser:
40-60 blomsterklaser av svarthyll
3 sitroner
2 l vann
2 kg sukker
20-25 g sitronsyre
Legg blomsterklasene i en romslig krukke eller bolle.
Skjær sitronene i skiver. Kok opp vannet med sitronskivene og sukkeret.
Løs opp sitronsyren i laken og slå den kokende over blomstene. La krukken stå tildekket og kjølig i tre dager.
Sil saften og fyll den på rene, kalde flasker som lukkes straks.
Hvis oppbevaringsplassen ikke er kjølig nok, bør det tilsettes et kryddermål benzoesurt natron (fås på apoteket) i laken før den slås over blomstene. Eller saften kan fryses i passe porsjoner.
Du kan også lese oppskriften her.
Hylleblomstsaft: Om kvelden sender blomstene fra hylletreet en bedøvende duft fra de unge, hvite klasene. Stapp den på flaske, så har du smak av forsommer hele året.
Hylleblomstgelé-krystaller med blåbær
Når du har frosset ned sirup av årets hylleblomster, har du både dessertbasis og drikker på lager. Denne geléen kan du servere med hvilke friske hagebær som helst.
Du trenger til 4 porsjoner:
1 dl vann
3 dl hylleblomstsirup
2 plater gelatin
125 g blåbær
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann 3-5 minutter.
Kok opp vann i en kasserolle.
Ta kasserollen av varmen, rist gelatinen fri for vann, og rør den ut i vannet.
Tilsett hylleblomstsirupen og rør til alt er godt blandet.
Hell gelébasisen i bunnen av vide plastbokser, så gelémassen står 1 1/2 cm opp av bunnen.
Sett til å stivne kjølig minst 5 timer, gjerne natta over.
Når geléen er stiv, kan du med en skje lage «krystaller». Fyll dem over i dessertglass, og legg blåbær innimellom.
Servér som den er, eller for ekstra god opplevelse: Lag vaniljesaus og servér lunken til.
Du kan også lese oppskriften her.
Vaniljesaus
Denne gjør susen til de fleste sommerdesserter med frukt og bær. Har du nyplukkede rips, så sukre dem og servér vaniljesaus til. Vaniljesaus er også ypperlig følge til bærpaier. Gelé og vaniljesaus er uatskillelige parkamerater i alle sammenkomster med store og små barn. Og her er det bare vaniljestang som gjelder, eller vaniljepasta på sprayflaske der noen har samlet frøene for oss.
Du trenger - foruten tålmodighet:
1 vaniljestang
2 1/2 dl helmelk
2 1/2 dl + 1 dl kremfløte
3/4 dl sukker
4 eggeplommer
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg begge deler i en kasserolle.
Hell på melken og 2 1/2 dl kremfløte. Kok opp.
Visp sukker og eggeplommer til tykk eggedosis, gjerne inntil 10 minutter i kjøkkenmaskin med ballongvisp.
Spe med den varme fløtemelken mens maskinen går.
Hell tilbake i kasserollen og varm opp mens du rører. Sausen tykner når den når cirka 85 grader.
Sil evt. gjennom en sikt og avkjøl.
For en enda flottere konsistens: Visp 1 dl kremfløte stiv og rør inn når sausen er kald.
Du kan også lese oppskriften her.
Bær i hylleblomstlake
Dette er kjappisen når du har laget hylleblomstsaften ferdig. Du kan bruke eksotiske frukter som kiwi, druer, melon og ananas utenfor den norske sesongen. Om sommeren og høsten er det norske bær eller fruktbiter som gjelder: Norske jordbær, bringebær, blåbær eller bjørnebær.
Lake:
2 dl uspedd hylleblomstsirup
hakket mynte, sitronmelisse eller sitronverbena til pynt
vaniljekrem, vaniljeis, tykk yoghurt med sukker eller sabayonne passer bra til
Rens bærene og legg i hylleblomstsaft noen timer, så de tar smak.
Flytt dem over i porsjonsglass før servering.
Servér alene eller sammen med ett av de foreslåtte kremalternativene.
Rabarbrasuppe med hyllesmak
Hvor mye ekstra sukker du trenger til den søte hylleblomstsirupen, må du smake deg fram til. La rabarbraen trekke akkurat mør, men ikke la kubbene koke i stykker. Avkjøl suppen og rør i friske skiver jordbær.
Råvarer til 4 porsjoner:
rabarbra
hylleblomstsirup eller uspedd saft
1 korg jordbær
sitronverbena eller mynte til pynt
Kok opp hylleblomstsirupen eller saften. Skjær rensede rabarbrastilker i kubber og la dem trekke møre i væsken.
Smak eventuelt til med mer sukker.
Trekk kasserollen av platen og avkjøl noe. Skjær jordbær i rause skiver og legg oppi.
Servér gjerne med en kule vaniljeis.
Sorbet av hylleblomst
Du trenger ikke engste deg for å velge feil hyllesort. Bare svarthyllen blomstrer nå.
Nok til 6 porsjoner:
2 store håndfuller blomsterhoder
6 dl vann
225 g sukker
nypresset saft av 3 sitroner
1 eggehvite - brukes hvis du ikke har ismaskin
Rist hylleblomsthodene over vasken og legg dem i en rustfri kasserolle med vann og sukker. Rør til sukkeret er oppløst og kok opp på svak varme.
La det småkoke 2-3 minutter til. Fjern kasserollen av platen og avkjøl.
Press i sitronsaft og sil gjennom klede.
Kjør væsken i ismaskin. Eller rør i eggehviten, sett bollen i fryseren, la den fryse nesten inn, rør gjennom igjen, frys og gjenta prosessen.
Før servering rører du godt gjennom sorbeten igjen i kjøkkenmaskin.
Sett en halvtime i kjøleskap før du tar opp fine kuler med isskje.
Pynt med friske hylleblomster eller blader. Konsistensen skal være fnugglett som snø.
Du kan også lese oppskriften her.
Hylle- og rabarbrakompott med jordbær
Denne desserten kan gjøres klar kvelden før servering og oppbevares kjølig:
Nok til 4 porsjoner:
300 g renset rabarbra
5 hylleblomsthoder
2 ½ dl tørr hvitvin
ca. 1 ½ dl sukker
1 l jordbær - 500 g
Rens rabarbraen og skjær i skiver.
Kok opp hylleblomster, vin og sukker.
Ha i rabarbraskivene og la dem småkoke under lokk 10-15 minutter. Rabarbraen skal være myk, men ikke kokt i stykker. Avkjøl.
Fjern hylleblomstene. Rens jordbærene og bland ned i den kalde kompotten.
Servér med vaniljeis eller vaniljesaus.
Du kan også lese oppskriften her.
Stavanger Aftenblad 2011
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49
Lag deg en gratis konto