Til hovedinnhold

1 av 4 gruer seg til middagslagingen

13. november 2012Aktuelt
AvChristine Gulbrandsen, MicrostockogScanpix

Er et stressmoment i hverdagen for mange.

Nesten en million nordmenn gruer seg til middagslagingen, viser fersk undersøkelse YouGov har gjort for dagligvarekjeden Meny.

- Middagslagingen kan ofte bli stress i hverdagen, og særlig når jeg kommer sent hjem fra jobb og er sulten, sier Linda Nesje Dragset fra Hoff i Vestfold.

- Ekstra stress er det hvis matlagingen tar tid. Det er vanskelig å komme på noe nytt å lage og det blir ofte at jeg lager noe jeg har liggende. Seks av syv dager lager jeg middagsmat jeg har laget før, sier hun.

Lite variasjon

- Det var oppsiktsvekkende at så mange strever med middagen. Vi vet at mange synes det er vanskelig å få nok variasjon i middagslagingen, men er overrasket over at så mange faktisk går og gruer seg til å lage middag, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Kjuus tror det skyldes flere ting.

- Mange har dårlig tid i hverdagen og når de står i matbutikken, og folk flest har nok et lite register av retter og oppskrifter å spille på. Da blir det mye gjentakelse, og man kan bokstavelig talt bli matlei, sier han.

Ifølge undersøkelsen sier 45 prosent av de spurte at de synes det er vanskelig å være kreativ i middagslagingen, og 50 prosent av de spurte sier de skulle ønske de kunne lage flere forskjellige retter.

Forbered deg

Hele Norges TV-kokk Ingrid Espelid Hovig, forstår problemet.

- Jeg kan jo forstå at dem som er i jobb og skal lage middag til en hel familie kanskje synes det er litt tungt i hverdagen.

Men Espelid Hovig tror enkle forberedelser kan gjøre situasjonen lettere.

- Tenk ut i god tid hva du skal ha til middag de forskjellige dagene og kjøpe inn litt varer, slik at du slipper å fly i butikken på veien hjem. Jeg tror det er viktig å tenke gjennom hva man skal spise.

- Prøv også å forberede middagen litt i forkant – stå gjerne opp fem minutter tidligere enn vanlig. Vask eller skrell potetene før jobb, for eksempel, sier hun.

Ifølge henne er det mange enkle ting å lage, som ikke tar så lang tid.

- Fiskefilet som er ferdig renset tar veldig kort tid i stekepanne. Og hvis du vil ha grønnsaker til, så finnes det dypfryste grønnsaker som er ferdig renset og skåret opp.

Dypfryste grønnsaker har like mye næring hvis du kjøper dem ferske, så du behøver ikke ha dårlig samvittighet for å bruke ferdig halvfabrikata en gang i blant.

- Men lager du ting fra bunnen av, har du selvfølgelig bedre kontroll med hva matvarene inneholder, sier Espelid Hovig.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Scanpix

- Vanskelig å finne på nytt

For Emina Poric, svensk småbarnsmamma bosatt i Oslo, er middagslagingen sjelden noe hun gruer seg til, selv om hun forstår at mange gjør det.

- Jeg er skikkelig fan av å lage mat og gruer meg sjelden til å gjøre det. Jeg lager alt mulig og blir inspirert av både TV program, aviser, blader og kokebøker. Jeg har et helt bibliotek av kokebøker, sier Poric.

- Men jeg forstår at noen gruer seg til å finne på nye ting og da kanskje spesielt småbarnsfamilier hvor man skal lage mat ungene også vil spise, sier hun.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?