Avokado-streik i Mexico: 24 000 arbeidere berørt

12. november 2018Aktuelt
AVOKADO-DELSTAT: Gårdsarbeidere laster nyplukket avokado over på en lastebil ved en plantasje i Tacambaro i den meksikanske delstaten Michoacán i juni i fjor. Foto: Alan Ortega/Reuters
AVOKADO-DELSTAT: Gårdsarbeidere laster nyplukket avokado over på en lastebil ved en plantasje i Tacambaro i den meksikanske delstaten Michoacán i juni i fjor. Foto: Alan Ortega/Reuters

Synkende priser og ulovlig avokado-smugling har fått arbeiderne i Mexicos viktigste avokado-delstat til å se rødt.

Tusenvis av mennesker lever av avokado-dyrking i den meksikanske delstaten Michoacán. Delstaten sto i fjor for over 80 prosent av all avokado-produksjon i landet, og har en eksklusiv eksportavtale med USAs landbruksdepartement.

Dette skal ha ført til at avokado-dyrkere i andre delstater i Mexico har fraktet produktene sine gjennom Michoacán, for å fremstille avokadoene sine som «lokale», for så å kunne selge dem i det lukrative amerikanske markedet, ifølge Mexico News Daily.

Før de falske Michoacán-avokadoene begynte å strømme gjennom markedet, tjente de lokale produsentene 60 pesos (rundt 25 kroner) per kilo. De siste to månedene skal de derimot bare ha fått 20 pesos, eller åtte kroner kiloen, ifølge en talsmann for den meksikanske foreningen for avokado-produsenter og -pakkere (APEAM), Ramón Paz.

Veisperringer og kansellerte USA-kontrakter

De stadig forverrede tilstandene har nå fått arbeiderne i Michoacán til å se rødt. I forrige uke gikk 1000 produksjonsarbeidere ut i streik, og de krever nå en minstepris på 35 pesos (cirka 14 kroner) per kilo. Ifølge Mexico News Daily satte de opp veisperringer i elleve kommuner i Michoacán for å stanse innførselen av «fremmede» avokadoer.

En minstepris kan imidlertid ikke bli satt, forklarer Paz, på grunn av konkurransene i både USA og Mexico, som tillater fri handel mellom individer.

Ifølge avisen koster streiken industrien 85 millioner pesos (over 35 millioner norske kroner i dagens kurs) per dag, og de 3000 daglige tonnene med avokadoer som fraktes fra Michoacán til USA har blitt redusert kraftig.

Paz sier til avisen at den pågående streiken allerede har ført til avlyste kontrakter med amerikanerne. Ifølge en annen representant, sitert i avisen El Universal, er hele 70 prosent av Michoacáns avokadoarbeidere nå i streik, tilsvarende over 24 000 arbeidere.

Små fremskritt på forhandlingsbordet

Søndag 4. november ble det avholdt et møte mellom de to sidene, hvor APEAM forklarte de misfornøyde dyrkerne hvorfor en minstepris ikke kan bli satt, skriver Fresh Fruit Portal.

Partene gjorde imidlertid noen små fremskritt, og ifølge Food and Wine fikk 180 lastebiler lov å passere veisperringene. Et nytt møte skal avholdes 15. november, hvor partene skal komme med forslag til verdisetting av avokadoen.

Følg oss også gjerne på Instagram for mer matinspirasjon: @Godtno

Publisert: 12.11.2018 kl. 14:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?