Sunn hverdagsrett som lager seg selv: Bakt sei med blomkål og løk

ENKELT: Kokk Heidi Bjerkan gjør det enkelt, men godt når hun skal lage mat til seg selv på hverdager. Fisk og grønnsaker rett i ovnen er både kjapp og sunn middag. Foto: TV2/Heidi Bjerkan
ENKELT: Kokk Heidi Bjerkan gjør det enkelt, men godt når hun skal lage mat til seg selv på hverdager. Fisk og grønnsaker rett i ovnen er både kjapp og sunn middag. Foto: TV2/Heidi Bjerkan
Natalie Ngo Granum

Det enkle er som regel det beste når kjøkkensjef Heidi Bjerkan ved Slottet skal lage hverdagsmiddag til seg. Hemmeligheten er å la den lage seg selv i ovnen. 

Forrige uke var mesterkokken Bent Stiansen første mann ut med å dele sine beste hverdagstips på Godt. Denne uken er det Heidi Bjerkan (43) sin tur. Sammen med Stiansen og nå åtte andre toppkokker er hun for tiden aktuell i «Kokkenes kamp» som sendes på TV2 hver uke.

Heidi Bjerkan lager vanligvis ikke mat for hvem som helst. Hun har nemlig vært kjøkkensjef ved Det Kongelige Slott i mange år. For tiden er hun i permisjon og styrer sin egen restaurant Credo i Trondheim.

Nedenfor deler Heidi Bjerkan oppskriften på bakt sei med blomkål og løk!

Selv blir kokken ofte matlei og lager derfor enkel mat til seg selv hjemme. Hun er fan av hverdagsmat som lager seg selv – enten i ovnen eller trykkoker.

– Nylig investerte jeg i en trykkoker hjemme som er helt genial. Jeg er veldig glad i kokt kjøtt, og med en slik trykkoker kan du bare hive kjøttstykker fra for eksempel høyrygg, bog eller lignende sammen med alt av grønnsaker. Simsalabim, så er maten ferdig på en halvtime! forteller Bjerkan til Godt.

Glad i vegetarmat

Det er imidlertid ikke alltid kokken har behov for kjøtt til middag. Heidi er nemlig også glad i vegetarmat og lager ofte bønner, linser og byggryn - både som tilbehør og selvstendig mat. Her bruker hun igjen trykkokeren.

– Jeg lager gjerne en god porsjon med linser, som er både næringsrik og mettende. Setter man det i kjøleskapet så holder det seg noen dager, og da kan man bruke det som tilbehør til kjøtt og fisk, alene eller i salater utover uken.

Undervurdert fisk

Den Trondheimsbaserte kokkens beste tips når det gjelder å få i seg fisk til hverdags er å tilberede tradisjonsfisken sei.

– Sei er undervurdert. Den har fått et ufortjent rykte som «billig» og «kjip» fisk, men jeg synes det er en veldig god fisk. Dessuten får du den fersk i nesten alle butikker, sier Bjerkan.

Sammen med mettende tilbehør og gode grønnsaker får du en enkel, velsmakende og sunn middag til hverdags på null komma niks.

Å bake sei i ovnen med grønnsaker, urter og ingefær får du en enkel middag som smaker alt annet enn kjedelig. Retten tar maks en halvtime å tilberede, inkludert steketid.

– Skal du ha gjester og vil lage en større porsjon, kan du også slenge alt sammen i en kjele, tipser Heidi Bjerkan.

Dette trenger du:

Til fire personer

600-800 gram sei, mellomstore biter

1 liten blomkål

2 løk

1 cm ingefær

1 fedd hvitløk

1/2 grønn chili (kan sløyfes)

1 kvist frisk timian

Salt etter smak

1/2 dl vann eller eplejuice

4 ss olivenolje

Slik gjør du:

1. Del opp blomkålene i buketter og kutt opp løk i ringer og ingefær i skiver.

2. Legg fiskebitene sammen med grønnsakene i en ildfast form med vann eller eplejuice og en god olivenolje. Dekk formen med aluminiumfolie og bak på 220 grader i cirka 15 minutter.

Server gjerne med bygggryn eller lignende.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?