Mat på skjermen du kan kose deg med i julen

20. desember 2019Aktuelt
MAT-UNDERHOLDNING: Både «Chef's Table: Pastry» og «Salt Fat Acid Heat» er koselig og interessant romjulsunderholdning for den matinteresserte. Foto: Netflix
MAT-UNDERHOLDNING: Både «Chef's Table: Pastry» og «Salt Fat Acid Heat» er koselig og interessant romjulsunderholdning for den matinteresserte. Foto: Netflix

Om du fortsatt ikke har fått nok av mat i julen – her er godt Godt-redaksjonens anbefalinger til hva du kan se på.

Det finnes mye fristende å velge i der ute, også på skjermen. Disse inspirerende programmene og gode matfilmene liker vi å kose oss med når vi har fri.

«Chef's Table» – Netflix

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Har du ikke fått med deg den sjette sesongen av Netflix' «Chef's table» – er det flere godbiter å glede seg til. Italienske Daaro Cecchini, slakteren fra Toscana, Asama Khan fra Calcutta som nå driver restaurant i London, Mashama Baily som driver restaurant i en tidligere segregert busstasjon i Georgia og Sean Brock – perfeksjonistkokken som nesten strøk med i jakten på å bringe nytt liv til sørstatens kjøkken. Alle sammen forteller om sin kulinariske reise – og vi lar oss rive med.

Blant de tidligere sesongene er det også flere episoder du absolutt ikke burde gå glipp av. Bli med til den argentinske kokken Francis Mallmans øy i Patagonia eller på matreisen til den svenske stjernekokken Magnus Nilsson i sesong 1. Vi er også begeistret for kakesesongen, som er nummer 4, – og møtet med Jordi Roca, som er dessertkokk på trestjernersrestauranten El Celler de Can Roca i Spania. Episoden med Albert Adrià, lillebroren til mer kjente Ferran Adrià, spesielt om du er ekstra begeistret for molekylær gastronomi og alt som skjedde i og rundt en av verdens mest kjente restauranter, El Bulli.

«The Game Changers» -Netflix, iTunes, Google Play, Vimeo

BEDRE FORM?: Filmen The Game Changers viser blant annet hvordan det går når disse amerikanske fotballspillerne tester et vegansk kosthold. Foto: The Game Changers
BEDRE FORM?: Filmen The Game Changers viser blant annet hvordan det går når disse amerikanske fotballspillerne tester et vegansk kosthold. Foto: The Game Changers

Ikke akkurat i kategorien pur matinspirasjon, men en av høstens desidert mest omdiskuterte matdokumentarer er «The Game Changers». Den er co-produsert av blant annet Arnold Schwarzenegger og Jackie Chan, og regissert av Oscar-vinnende Louie Psihoyos. Filmen følger MMA-utøveren James Wilks mens han reiser verden rundt i søken etter sannheten om kjøtt, proteiner og muskelkraft – og hvordan profesjonelle idrettsutøvere presterer etter å ha lagt om til et plantebasert kosthold.

«Chef» – Netflix, Itunes, Google play

Denne filmen fra 2014 er en klassisk feel good-film om en kjøkkensjef fra en topprestaurant i LA som må slutte i jobben og ender opp med å åpne en food truck i Miami. Filmen har matscener til å få vann i munnen av, masse humor og i tillegg en søt skildring av hvordan en far og sønn endelig blir ordentlig kjent med hverandre

«Julie & Julia» – SF anytime, Itunes, Google play

Apropos feel good-film – «Julie & Julia» forteller to historier, både om hvordan den amerikanske matlegenden Julia Child ble den hun ble, og om Julie Powell som starter en blogg for å jobbe seg gjennom alle de 524 oppskriftene i Child's første kokebok Mastering the Art of French Cooking.

«Salt Fat Acid Heat: Fire veier til bedre mat» – Netflix

Foto: Netflix
Foto: Netflix

I denne fire episoders-serien tar kokk og matskribent Samin Nosrat oss med til Nord-Italia, Japan, Yucatán og California for å utforske fett, salt, syre og varme – eller fire veier til bedre mat, som de kaller det.

«Rattatouille» (på norsk «Rottatouille») – Sumo, SF Anytime, Google play

Denne sjarmbomben av en animasjonsfilm er en klassiker for matelskere i alle aldre. Filmen fikk terningkast 5 av VGs anmelder den gangen den hadde premiere i 2007. Historien om rotta Remy som vil vekk fra tilværelsen bak søppelkassene er fortsatt like god snart 13 år senere. Gjennom TV-skjermen har Remy studert mesterkokken Gusteau, og utviklet en eksepsjonell nese for den kulinariske vidunderlige verden. Etter en hasardiøs flukt ender han mirakuløst nok foran mesterkokkens restaurant.

Og, når du først skal kose deg i TV-kroken hvorfor ikke toppe opplevelsen med å teste ut denne oppskriften på karamell-popkorn:

Publisert: 20.12.2019 kl. 13:17
Oppdatert: 20.12.2019 kl. 16:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?