Fem fristende måter å bruke rabarbra

9. juni 2020Aktuelt
SOMMERFRISKT: Det er mye godt du kan bruke rababra til - som disse daiquiriene av Lise Finckenhagen. Foto: Sara Johannessen Meek/VG
SOMMERFRISKT: Det er mye godt du kan bruke rababra til - som disse daiquiriene av Lise Finckenhagen. Foto: Sara Johannessen Meek/VG

Rabarbraen er på sitt aller beste akkurat nå, og er langt fra bare en syrlig kvast vi lar visne på rot i hagen. Her får du tips til hvordan du kan bruke den allsidige råvaren.

Mange av oss forbinder rabarbra med sommervarme, nakne føtter i gresset, en kopp med sukker til å dyppe i og en knasende syrlighet. Ofte endte rabarbraen halvspist i søppelet, etter at alt sukkeret du kunne få mast deg til var fortært. Har du kommet deg over disse noe ambivalente barndomsminnene, vet du også at rabarbraen faktisk er en skikkelig godbit – som fortjener all den oppmerksomheten den kan få. Ikke bare vokser den nesten av seg selv og trenger lite kjærlighet og omtanke, den er også veldig allsidig.

Det finnes flere sorter rabarbra, og det er greit å vite at de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne. Fra gammelt av har man lært av rabarbra skulle høstes før Sankthans, og at den deretter ble uspiselig. Det kan komme av at det faktisk er mindre syre i de første spede stilkene enn de tykke, voksne stilkene, ifølge Bama. Rabarbraen er likevel spiselig også etter 23. juni.

Rabarbra er perfekt både til saft og sylting, men ikke minst som fyll i paier eller som kald grøt. Her er våre favorittoppskrifter:

Syltet rabarbra med dill er et deilig tilbehør til alt av sommerens grillretter.

Rabarbrakake – både dekorativt, men også utrolig godt. Denne holder seg fuktig og god i flere dager - om du klarer å la være å spise den opp med en gang!

En nydelig og enkelt sommerdessert – karamellisert rabarbra og is.

Rabarbrasyltetøy er en av de beste måtene å bevare smaken av sommeren lenger. Du kommer garantert til å takk deg selv for dette når høsten kommer snikende. Lag og frys ned!

For å lagre smaken av sommer utover høsten kan du også lage råsaft – og i sammen slengen, hvorfor ikke teste den i denne avkjølende drinken en varm sommerkveld?

Ble du inspirert? Her finner du fristende jordbæroppskrifter.

Publisert: 09.06.2020 kl. 21:37


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?