Denne maten kan du spise etter utgått dato
Visste du at det er forskjell på «siste forbruksdag» og «best før»? Det er ikke alltid du må kaste maten selv om holdbarhetsdatoen har gått ut.
Hiver du ofte mat du ikke rekker å spise før holdbarhetsdatoen melder sin ankomst, er du ikke alene. I 2017 var matsvinn på over 385.000 tonn spiselig mat i Norge i industrien, handelen og hos forbruker, ifølge en rapport gjort på vegne av Matvett. Det er anslått at hver nordmann kaster over 42,6 kilo mat i året.
Rapporten viser at den største grunnen til at maten kastes er fordi den har gått ut på dato. Det er bakervarer, rester fra tallerken og frukt og grønnsaker det blir kastet mest av.
Det er imidlertid viktig å vite at det finnes to typer holdbarhetsmerking av matvarer i Norge: «Siste forbruksdag» og «best før». Mattilsynet forklarer forskjellen på sine nettsider.
«Siste forbruksdag» gjelder lett bedervelige matvarer som fersk fisk, kylling, kjøtt og rå pølse – altså varer som er utsatt for bakterievekst. Her risikerer du rett og slett å bli syk hvis du spiser maten etter holdbarhetsdatoen.
De fleste andre matvarene er merket med «best før» – og det trenger ikke bety mer enn at smaken kan endre seg litt etter den angitte datoen. Disse kan du smake på uten at det er farlig. Dette gjelder blant annet alle meieriprodukter.
– «Best før»-merking betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen dersom det er oppbevart riktig. Disse produktene vil også kunne spises langt utenom denne datoen. Rådet er å lukte på eller smake på produktet for å vurdere om det kan spises. Smaker og lukter det normalt kan det som regel fint brukes, forklarer Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for meieriprodukter.
Holdbarhet er avhengig av at maten er oppbevart på rett måte – både under transport fra leverandør, i butikkene og etter du har kommet hjem – og i noen tilfeller at emballasjen er uåpnet.
Her er noen av matvarene du fortsatt kan spise etter «best før»-datoen har gått ut:
Egg
Det finnes faktisk ikke råtne egg i salg i norske butikker – for det er ikke bakterier inne i eggene. Norske egg kan derfor fint spises etter de har gått ut på dato. Oppbevart i kjøleskap holder egg seg gode i flere måneder.
Et tips for å sjekke om eggene er for gamle, er å legge dem i en bolle med vann. Et fersk egg vil synke, mens et gammelt vil flyte opp.
Sjokolade
Sjokolade har potensielt veldig lang holdbarhet, men temperatursvingninger kan bidra til at den lett forringes. Hvis du finner en sjokoladeplate innerst i skapet og oppdager at den har blitt misfarget, trenger du ikke nødvendigvis å slenge den i søppelet. Det hvite eller gråhvite belegget er nemlig sukker eller fett, og oppstår når ingrediensene i sjokoladen har skilt seg og trukket til overflaten på grunn av feil oppbevaring. Konsistensen vil kunne være annerledes, men det er hverken farlig å spise eller vil påvirke smaken.
Mørk sjokolade som oppbevares riktig har nesten ubegrenset holdbarhet.
Unngå å ha sjokolade i kjøleskap. Sjokolade bør nemlig oppbevares ved stabil temperatur mellom 16–18 grader med lav luftfuktighet for lengst mulig holdbarhet. Tørre vinkjellere og vinkjøleskap er godt egnet til oppbevaring av sjokolade.
Melk
Uåpnet melk anslås 11 dagers holdbarhet. Vanlig melk og kremfløte er de produktene som har kortest holdbarhet, men de kan imidlertid drikkes eller brukes i matlaging flere dager utover holdbarhetsperioden.
– Melk kan holde lenger enn «best før»-dato, i hvert fall opp til 10 dager etter det. Så lenge melken ikke klumper seg, kan melk utgått på dato brukes til andre ting dersom man ikke ønsker å drikke den – for eksempel vafler, pannekaker, gjærbakst og grøt. Så det er ingen grunn til kaste melk for tidlig, forklarer Terese Glemminge Arnesen.
– Oppbevaring er viktig – mellom 0–4 grader er riktig temperatur. Kjøleskapsdøren er egentlig ikke riktig sted for oppbevaring av melk, for der er ofte temperaturen lavere. Melken bør ligge nederst i kjøleskapet eller i en av hyllene, tipser hun videre.
Yoghurt
All yoghurt er holdbar i mer enn en måned og kan spises lenge etter holdbarhetsdatoen.
– Siden produktet er et syrnet meieriprodukt vil det også være mindre bakterievekst enn i for eksempel melk, sier Arnesen.
Yoghurt som er infisert med mugg eller gjær må ikke spises. Et tegn på dette er ofte at emballasjen er «oppblåst».
Faste oster
Det er stor forskjell på de ulike ostetypene når det gjelder lagringsevne. Faste oster som Edamer, Norvegia, Sveitser og Cheddar er de mest lagringsdyktige. Edamer kan oppbevares i flere år så lenge den er forseglet og oppbevares kjølig og tørt – forutsatt at osten er pakket inn i original emballasje.
Mugg på fast ost er ikke farlig og kan skjæres vekk. Mattilsynets råd er å skjære godt vekk rundt det synlige området med mugg – minst en cm rundt.
– All ferdigpakket ost oppbevart på riktig måte vil vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo eldre osten er, jo mer smak har den, forklarer Arnesen.
Juice
Mange av juicene du finner i butikken kan holde seg i ett til to år – uåpnet. Når du først slipper luft inn i flasken eller kartongen, blir holdbarheten betydelig kortere. Derfor er det viktig å lukke den godt igjen mellom hver servering, slik at det ikke kommer mer luft inn enn nødvendig.
Ifølge flere av produsentene holder juice seg i kjøleskap i alt fra fire til ti dager når flasken eller kartongen er åpnet. Det beste er å lukte eller smake litt hvis du er usikker på om den fortsatt er god. Hvis juicen lukter gjæret er det et tegn på at den er dårlig.
Tørrvarer
Tørrvarer som mel, salt, ris, pasta og sukker har lang holdbarhet hvis det oppbevares tørt og i lukket beholder. Dette er matvarer som holder seg flere år etter det «best før»-datoen tilsier. På grunn av sukkerets naturlige konserveringsegenskaper har det så å si ubegrenset holdbarhet.
Suppe- og sauseposer, frokostblandinger og brødprodukter holder også lenge etter «best før»-stempelet, dersom det oppbevares rett tørt og lufttett. Andre matvarer du kan spise etter utgått holdbarhetsdato er hermetikkmat, spekemat, snacks, brus, saft, godteri, kjeks og syltetøy.
Kilder: Matportalen.no, Opplysningskontoret for meieriprodukter, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Matprat.no, Matvett.no.
Hvordan oppbevarer du maten for lengst holdbarhet? Har du flere tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet!
Publisert: 26.08.2015 kl. 15:55
Oppdatert: 22.01.2019 kl. 11:00
Lag deg en gratis konto