Tom Victor Gausdal: Fikk matgleden av mamma

8. oktober 2021Aktuelt
Kokk Tom Victor Gausdal er for tiden aktuell med ny kokebok.
Kokk Tom Victor Gausdal er for tiden aktuell med ny kokebok.
Foto: Lars Petter Pettersen/FPress

Nå vil kokken hedre moren og bestemoren med tradisjonsmat.

Det klinger og klanger i den andre enden av telefonrøret. Kokk Tom Victor Gausdal står på kjøkkenet i en av de 14 restaurantene og kafeene han er med på å eie og drive, og for bare et par dager siden kom han hjem fra å være dommer og president for Team Norway i verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or.

Nå er han aktuell med kokeboken «Tradisjonsmat». I et yrke som ikke virker direkte avslappende sett utenfra, klarer Gausdal å presse inn enda noen flere prosjekter på si.

– Jeg har én fritime mellom elleve og tolv på kvelden, den er hellig. Da ser jeg på Netflix - for tiden går det i «Sex Education», forteller kokken.

Mammas kjøkken

I 2008 ga Gausdal ut kokeboken «Norsk husmannskost», som ble kåret til intet mindre enn Best Cookbook in the World under Gourmand World Cookbook Awards. Men noe med boken føltes ikke helt riktig, den ble for «nisjete og smal», ifølge kokken. Derfor har han nå gikk ut «Tradisjonsmat» - en mer laidback versjon som ligger nærmere Gausdal og familien hans.

Tom Victor Gausdal og moren Synnøve Gausdal hjemme hos henne i Horten.
Tom Victor Gausdal og moren Synnøve Gausdal hjemme hos henne i Horten.
Foto: Lars Petter Pettersen/FPress

For tross alt var det ikke alle årene på kokkeskole som var viktigst, det var årene på kjøkkenet med mamma, skriver kokken i boken.

– Det var selvfølgelig ikke der jeg lærte de kulinariske tingene, men det var der jeg fikk matgleden og begynte å knytte glede til kjøkkenet. Vi var alltid på kjøkkenet, og det ble et veldig sosialt og koselig sted. Jeg er fortsatt veldig glad i kjøkken. Hvis jeg er på fest, havner jeg for eksempel alltid opp der, ler han.

Hedre mamma og mormor

I boken er det alt fra vannbakkelssvaner og terteskjell, til kjøttkaker og blandaball. Han skriver også blant annet om sin hjemmeværende mormor og sin morfar som var pastor, og hvordan det var knapt med penger.

Derfor gikk det i sylting, lagring og sanking. Tørt brød ble raspet opp og blandet i svelerøre for å lage brødlapper, og egg ble byttet ut med rimeligere poteter som bindemiddel.

Vannbakkelssvaner var morens signaturdessert, skriver kokken.
Vannbakkelssvaner var morens signaturdessert, skriver kokken.
Foto: Lars Petter Pettersen/FPress

– Jeg har brent lenge for å hedre jobben mormor og mamma gjorde, og innsatsen de gjorde som husmødre. Det er ikke så ofte det snakkes om lenger, men jeg satt veldig pris på at mamma var mer eller mindre hjemmeværende under oppveksten min. Jeg synes det er litt rart at alle skal jobbe 110 prosent i dag, så det er noe jeg håper kan snu litt. Men det er jo vanskelig for foreldre å være hjemme, sånn samfunnet er i dag, forteller Gausdal - som har tre barn.

Gausdal trives på kjøkkenet, her i 2018.
Gausdal trives på kjøkkenet, her i 2018.
Foto: Frode Hansen, VG

Selv ønsker han å videreføre matgleden til barna ved å prioritere nok tid og ro på kjøkkenet.

– Det skal være et sosialt sted. Det er viktig å la barna få lov til å eksperimentere og grise litt.

Den røde Filofaxen

Da mormoren gikk bort, ble alle de seks voksne barna hennes enige om at barnebarnet Tom Victor skulle få den håndskrevne kokeboken med alle oppskriftene hun hadde samlet på gjennom årene. En rød Filofax med små bilder av «Jesus og andre skatter» innimellom. Det gjorde inntrykk på kokken.

– Jeg syntes det var rørende og utrolig fint. Det er en skikkelig bruksbok med notater fra hele livet hennes, oppskrifter skrevet ned fra både ukeblader og fra naboer og venner - det kunne godt være fem oppskrifter på berlinerkranser.

Mormorens røde Filofax.
Mormorens røde Filofax.
Foto: Lars Petter Pettersen/FPress

Boken er hjemme hos kokken, og flere av oppskriftene derfra er med i kokeboken.

– Favoritten min er nok bestemorsnippene. Den pleide hun å sende med meg da jeg jobbet på bestefars saft- og brusbutikk. Den er så enkel å lage, du blander bare mel, sukker, surmelk og hornsalt, og smører den ut i en langpanne, før du strør sukker over og steker den. Den høres sinnssykt sær ut, men jeg synes også den er sinnssykt god.

Gjenåpning

I tiden fremover skal det jobbes med å gjenåpne restaurantdriften etter det siste årets nedstengninger - både Sentralen og Hitchhiker i Oslo har vært stengte, sistnevnte på grunn av bemanningsproblemene som næringen har fått kjenne på.

– Det er veldig mange mennesker som har fått tenkt over livet sitt, og hva de har lyst til å drive med. Særlig de nyutdanna følte nok ikke at dette var en «safe» bransje å satse på, og har hoppet av og tatt en ny utdannelse. Heldigvis beholdt vi mange av nøkkelpersonene våre.

«Dette er en av «fattigmannssuppene» vi ofte spiste hjemme da jeg var liten,» skriver Gausdal i kokeboken om grønnsakssuppe med klot.
«Dette er en av «fattigmannssuppene» vi ofte spiste hjemme da jeg var liten,» skriver Gausdal i kokeboken om grønnsakssuppe med klot.
Foto: Lars Petter Pettersen/FPress

Gausdal og resten av gjengen i restaurantgruppen Lava skal også åpne sin andre filial av Golden Chimp i den nye mathallen Via Village i Vika, og etter hvert skal de åpne ny restaurant i det nye Nasjonalgalleriet.

Heldigvis har han en fritime mellom elleve og tolv.

Bestemorssnipper

«Bestefar hadde brus- og saftutsalg på Lillehammer, og når jeg var på besøk, pleide jeg alltid å hjelpe til i butikken. Da fikk jeg med nistemat, med Bestemorsnipper til dessert!» skriver Tom Victor Gausdal. Her er oppskriften:

Ingredienser:

325 g sukker

5 ts hjortetakk

0,5 liter surmelk

200 g smeltet smult eller smør

12 dl mel

Slik gjør du:

1. Bland alle ingrediensene godt. Bre deigen utover smurt bakepapir til den er fingertykk. Dryss over sukker.

2. Stek deigen på 170 °C i ti minutter, ta ut og skjær i snippefasong. Stek videre i cirka ti minutter til snippene er ferdige, de skal bare være lyst gylne.

Publisert: 08.10.2021 kl. 11:29
Oppdatert: 04.11.2021 kl. 11:54


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?