Skal det være en donut-daddel?

Ayesha Erkin har brukt Ramadan til å eksperimentere med dadler på spennende vis.
Ayesha Erkin har brukt Ramadan til å eksperimentere med dadler på spennende vis.
Foto: Privat

For tredje året på rad under Ramadan lagde Ayesha Erkin (29) unike smakskombinasjoner med den søte lille brune frukten.

Arkitektutdannede Ayesha Erkin bruker den muslimske høytiden Ramadan, som i år var fra 1. april til 1. mai, til et helt spesielt prosjekt. I 2020 startet hun Date of the day-serien. Hun tilbereder den tradisjonelle dadlen med en ny unik vri hver dag.

Det er både søte og salte versjoner – som donut-daddel, mango lassi-brûlée-daddel, crispy kyllingskinn og dill-dadler-dadler, labne søtpotet, granateple og fritert salvie-daddel.

Og hvis ikke dette er inspirerende, så vet ikke vi!

Under Ramadan skal man ikke spise eller drikke fra daggry til solnedgang, til etter maghrib-bønnen. Når fasten brytes, kalt iftar, får Erkins mor, far, søsken og venner teste dagens variant og gi en karakter.

Bakgrunnen for prosjektet? Under den første nedstengningen i USA bestemte 29-åringen seg for å flytte hjem til familien i Texas, men da Ramadan kom manglet noe av følelsen av feiring siden man pleier å feire i fellesskap.

Dadlene tar mange former, som her hvor de blir servert med qamar al-din – en fruktlær av aprikos – valnøtter og pisket krem.
Dadlene tar mange former, som her hvor de blir servert med qamar al-din – en fruktlær av aprikos – valnøtter og pisket krem.
Foto: @ayeshaerkin/Instagram

– Jeg leste en artikkel om hvordan profeten Muhammad pleide å spise agurk med dadler, så da fikk jeg lyst til å teste det. Og jeg elsket det. Så da bestemte jeg meg for å se hvilke andre ting som ville funke med dadler, forteller Erkin til Godt.

Hun fikk med seg familien på prosjektet.

– Det jeg elsker mest er hvordan de i løpet av de siste tre årene har blitt mer og mer nysgjerrige og villige til å teste forskjellige typer mat.

Å eksperimentere med mat er som meditasjon for meg, det samler meg, sier hun til Yahoo.

Hun forteller at Ramadan handler om å samle familie og venner.

– Og det jeg elsket med denne serien var at familien min alltid så frem til Iftar og å bryte fasten sammen. Vi er ellers ofte så oppslukt av travle dager, så det føltes godt å være i ro sammen for et øyeblikk.

Daddel-eksperten forteller at favorittdadlene hennes er de salte variantene hun lager, fordi smakskombinasjonen er uventet.

– En daddel er søt, så å lage en dessert med det er ikke like kompleks som å lage en salt versjon som balanserer smaker bra, sier Erkin, og fortsetter:

– Så jeg vil si at dadlene med karamellisert løk og mascarpone er min foreløpige favoritt.

Familien, derimot, elsker varianten med «Millionaire’s shortbread».

– Det var en 10/10 for dem. Overraskende nok like de også varianten med pandan-gelé også.

Dadler med pandan-gelé.
Dadler med pandan-gelé.
Foto: @ayeshaerkin/Instagram

– Blir du noensinne lei av dadler?

– Ja, når jeg jobber med en oppskrift som er litt vanskelig, siden jeg blir lei av å smake på den om og om igjen. Med det sagt tviler jeg på at jeg noensinne kommer til å bli helt lei av dadler, siden det finnes så mange forskjellige typer, sier Erkin.

Om du ikke er helt klar for å eksperimentere med dadler, kan du alltids lage deg noen energikuler med peanøttsmør.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?