Til hovedinnhold

Skal det være en donut-daddel?

2. mai 2022Aktuelt
Ayesha Erkin har brukt Ramadan til å eksperimentere med dadler på spennende vis.
Ayesha Erkin har brukt Ramadan til å eksperimentere med dadler på spennende vis.
Privat

For tredje året på rad under Ramadan lagde Ayesha Erkin (29) unike smakskombinasjoner med den søte lille brune frukten.

Arkitektutdannede Ayesha Erkin bruker den muslimske høytiden Ramadan, som i år var fra 1. april til 1. mai, til et helt spesielt prosjekt. I 2020 startet hun Date of the day-serien. Hun tilbereder den tradisjonelle dadlen med en ny unik vri hver dag.

Det er både søte og salte versjoner – som donut-daddel, mango lassi-brûlée-daddel, crispy kyllingskinn og dill-dadler-dadler, labne søtpotet, granateple og fritert salvie-daddel.

Og hvis ikke dette er inspirerende, så vet ikke vi!

Under Ramadan skal man ikke spise eller drikke fra daggry til solnedgang, til etter maghrib-bønnen. Når fasten brytes, kalt iftar, får Erkins mor, far, søsken og venner teste dagens variant og gi en karakter.

Bakgrunnen for prosjektet? Under den første nedstengningen i USA bestemte 29-åringen seg for å flytte hjem til familien i Texas, men da Ramadan kom manglet noe av følelsen av feiring siden man pleier å feire i fellesskap.

Dadlene tar mange former, som her hvor de blir servert med qamar al-din – en fruktlær av aprikos – valnøtter og pisket krem.
Dadlene tar mange former, som her hvor de blir servert med qamar al-din – en fruktlær av aprikos – valnøtter og pisket krem.
@ayeshaerkin/Instagram

– Jeg leste en artikkel om hvordan profeten Muhammad pleide å spise agurk med dadler, så da fikk jeg lyst til å teste det. Og jeg elsket det. Så da bestemte jeg meg for å se hvilke andre ting som ville funke med dadler, forteller Erkin til Godt.

Hun fikk med seg familien på prosjektet.

– Det jeg elsker mest er hvordan de i løpet av de siste tre årene har blitt mer og mer nysgjerrige og villige til å teste forskjellige typer mat.

Å eksperimentere med mat er som meditasjon for meg, det samler meg, sier hun til Yahoo.

Hun forteller at Ramadan handler om å samle familie og venner.

– Og det jeg elsket med denne serien var at familien min alltid så frem til Iftar og å bryte fasten sammen. Vi er ellers ofte så oppslukt av travle dager, så det føltes godt å være i ro sammen for et øyeblikk.

Blir litt lei

Daddel-eksperten forteller at favorittdadlene hennes er de salte variantene hun lager, fordi smakskombinasjonen er uventet.

– En daddel er søt, så å lage en dessert med det er ikke like kompleks som å lage en salt versjon som balanserer smaker bra, sier Erkin, og fortsetter:

– Så jeg vil si at dadlene med karamellisert løk og mascarpone er min foreløpige favoritt.

Familien, derimot, elsker varianten med «Millionaire’s shortbread».

– Det var en 10/10 for dem. Overraskende nok like de også varianten med pandan-gelé også.

Dadler med pandan-gelé.
Dadler med pandan-gelé.
@ayeshaerkin/Instagram

– Blir du noensinne lei av dadler?

– Ja, når jeg jobber med en oppskrift som er litt vanskelig, siden jeg blir lei av å smake på den om og om igjen. Med det sagt tviler jeg på at jeg noensinne kommer til å bli helt lei av dadler, siden det finnes så mange forskjellige typer, sier Erkin.

Om du ikke er helt klar for å eksperimentere med dadler, kan du alltids lage deg noen energikuler med peanøttsmør.

Publisert: 02.05.2022 kl. 15:36


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?