Til hovedinnhold

Lise Finckenhagens take away-favoritter

18. januar 2019Aktuelt
HJEMMELAGET: Lag favoritter som chop suey og kylling gong bao hjemme. Foto: Krister Sørbø/VG
HJEMMELAGET: Lag favoritter som chop suey og kylling gong bao hjemme. Foto: Krister Sørbø/VG
AvLise FinckenhagenogKrister Sørbø

… på ditt eget kjøkken!

Mange av oss har på et eller annet tidspunkt tatt opp telefonen og bestilt «takeaway-kinesisk», det har i hvert fall jeg. Og gamle travere som chop suey i en eller annen variant, svinekjøtt i sursøt saus og kylling kung pao (eller gong bao) troner fortsatt høyt på bestillingslistene. Joda, vi vet det er raskt og enkelt - og sunnere - å svinge opp en wok på hjemmekjøkkenet, men det blir likevel ofte ikke helt det samme.

Og hvorfor får vi ikke den samme konsistensen og mørheten på kjøttet - selv om vi skjærer på tvers av fibrene og så tynt vi overhodet klarer? Finnes det kanskje noen små hemmeligheter og enkle tips, som vi til og med kan få til selv? Ja, det gjør det!

Den ene metoden kalles «velveting» eller «fløyelisering». Den går ut på å marinere kjøttet (enten det er snakk om kylling, svin, lam eller okse) i en blanding av eggehvite, maisenna og riseddik eller risvin. Noen som resulterer i fløyelsmykt, mørt og saftig kjøtt (helt sant). Marineringstiden avhenger av hvor mørt, eller lite mørt, kjøttet er i utgangspunktet. Med denne metoden og litt tid kan du altså lage gull av gråstein. Tørk vekk det meste av marinaden og gi kjøttet et lynraskt opphold i kokende vann – og det er klart for videre tilberedning. (Egentlig skal det «blansjeres» i olje, men vann gir nesten samme resultat og må sies å være hakket sunnere.) Som sagt tar denne metoden litt ekstra tid, men du vil ganske sikkert bli positiv overrasket over resultatet.

En enklere og raskere (og mye brukt) metode er å blande det oppskårede kjøttet med bakepulver. Rør en teskje bakepulver sammen med et par spiseskjeer vann og masser blandingen inn i kjøttet. La kjøttet marinere mens du forbereder grønnsaker og saus. Skyll kjøttet, klapp det tørt og bland det gjerne sammen med en dæsj soyasaus og maisenna før steking. Maisenna virker som en beskyttende hinne som også tar vare på fuktigheten i kjøttet.

Prøv deg litt frem, se på oppskriftene som en veiledning - og spar tellerskrittene neste gang du er fysen på «takeaway».

Publisert: 18.01.2019 kl. 14:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?