Forskere mener pukkellaks kan bli matfisk
Pukkellaksen er fryktet, forhatt og forsøkt fjernet fra norske vassdrag. Men den gjør seg godt på matfatet, mener forskere.
Matforskere har undersøkt kvaliteten til den forhatte laksen, som i sommer har invadert norskekysten.
Konklusjonen er klar: fisken er absolutt egnet for matfatet, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.
Ifølge Miljødirektoratet kan invasjonen av stillehavsarten pukkellaks få alvorlige følger i Norge. Frykten er stor for at den skal påvirke den norske villaksbestanden, økosystemer og akvakultur negativt.
Men som mat mener forskerne at den er mer enn god nok.
– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye eller ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking. Røkt pukkellaks er tørr og fast, og har fin rødfarge, sier forsker Torbjørn Tobiassen, ifølge en pressemelding.
Forskerne mener også at det kan ligge et stort potensial i å ta vare på rognen til pukkellaksen, som er et svært ettertraktet produkt internasjonalt.
– Det er viktig å få på plass effektive og selektive fangstredskap som kan ta vare på pukkellaksen og sortere ut uønskede arter på en skånsom måte. Et slik arbeid bør startes i 2022 for å være klar til sesongen 2023 når vi neste gang forventer storinnrykk av pukkellaksen, sier seniorforsker Sten Siikavuopio.
Massiv invasjon
Pukkellaksen ble satt ut av Russland på 1950-tallet for å brukes som matfisk. Russerne har satt laksen ut i flere omganger, og siden har den beveget seg mot Norge.
Den beryktede laksen har også tidligere regnes som god matfisk, men kun frem til den får gytedrakt. Pukkellaksen lever nemlig bare i to år. Om sommeren i sitt andre leveår kommer den opp i elvene for å gyte. Deretter dør fisken.
Sommeren 2021 flommet norske elver over av pukkellaks. Aldri før hadde Finnmark hatt mer av den uønskede laksen.
Miljødirektoratet lanserte en plan for å stoppe pukkellaksen, men de var ikke forberedt på mengden som kom opp elvene i nord i sommer. Myndighetene jobbet sammen med lag og foreninger for å få tatt ut mest mulig av fisken.
Deriblant med Vestre Jakobselv jeger- og fiskeforening. I juli var VG med Vestre jeger- og fiskeforeningen på et forsøk på å stanse pukkellaksens ferd opp elven for å gyte. 95 prosent av all laksen som ble funnet i laksetrappen mens VG var med, var pukkellaksen. De resterende 5 prosentene var den «vanlige» norske atlanterhavslaksen.
Publisert: 05.01.2022 kl. 11:36
Oppdatert: 16.01.2022 kl. 18:51
Lag deg en gratis konto