Slik kan du bruke kinakål

1. februar 2022Aktuelt
I SUPPA: I denne rød curry-suppen passer kinakålen ypperlig.
I SUPPA: I denne rød curry-suppen passer kinakålen ypperlig.
Foto: Krister Sørbø / VG

Glem 80-tallssalaten. Her får du tipsene som kan endre ditt syn på kinakål for alltid.

Vinter er kåltid, og hva er ikke bedre da med en liten hyllest til den kanskje mest utskjelte kålen av dem alle? Den du kanskje sist så i en graut med mais og Thousand island. Ute i verden har den navn som wombok, napakål eller brassica rapa.

– Som så mange andre barn av 80-tallet er jeg vokst opp med salat med kinakål, boksmais, agurk og vasne tomater, og det er jo ikke rettferdig mot noen av de råvarene, vil jeg si, sier Mia Frogner også kjent som bloggeren Greenbonanza.

– Lett å lagre, sprø å spise

For her på berget har kinakålen blitt brukt som nettopp det, som en salaterstatning. I Sverige blir den til og med kalt for salatkål. Men den er jo egentlig en del av åkerkålfamilien.

– Jeg husker veldig godt da den kom på 80-tallet. Den ble tatt veldig godt imot fordi den var lett å håndtere, lett å lagre og sprø å spise, sier kokk og innholdsrådgiver Toril Gulbrandsen, som da var ny i jobben hos Gartnerhallen. Idag jobber hun i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun forteller at nordmenn la sin elsk på kinakål fra første stund, og at den da ofte ble servert med mais, rød paprika, som også var «eksotisk», og hermetisk ananas. Utover på 90-tallet øker forbruket av salater, inkludert flere norske varianter, ifølge Gulbrandsen.

Enkelte får etter hvert øynene opp for å varmebehandle kinakålen, men glansdagene på 80-tallet er liksom litt over, er de ikke?

Palisa Anderson, matspaltist i The Guardian, skrev nylig at womboken er veldig undervurdert. Hun kaller den kålverdens svar på Norah Jones.

– Veldig få blir irriterte når den dukker opp på menyen, og det finnes til og med dem som hevder i all hemmelighet at de liker den også, skriver Anderson.

80-TALLSFAVORITT: Kinakålen fikk en varm mottakelse da den kom på 80-tallet.
80-TALLSFAVORITT: Kinakålen fikk en varm mottakelse da den kom på 80-tallet.
Foto: Magnar Kirknes / VG

Glem salaten

Men de av oss som har 80-talls-kinakålen sterkt i mente – hvordan kan vi bli «venner» med den igjen?

– Jeg tror det er lettere å ta den i bruk om man legger det på minne at den er nærmere i slekt med både pok choi og brokkoli enn den er grønn salat, og jeg kan finne på å bruke den i stedet for pok choi i kinesiske og asiatiske retter, sier Frogner.

Spicy miso-ramen med marinert og stekt østerssopp er en av favorittene.

– Da bruker jeg enten pok choi eller kinakål så vidt stekt i panne på høy varme med sesamolje. Finhakket kan jeg gjerne bruke den som fyll i vårruller eller dumplings slik jeg ville brukt hodekål, legger hun til.

– Kald, varm eller fermentert – hvordan blir den best?

– Lager man kimchi er den jo også en klassiker, så jeg vil si at jeg holder en knapp på varm eller fermentert bruk av den.

I kimchi er kinakålen absolutt et must, og har i flere år nå vært en av de «nye» bruksområdene for kinakålen her til lands.

– I Korea hvor denne stammer fra brukes kinakål i store mengder, nettopp til kimchi, en fin og smakfull måte å ta vare på den, ved å fermentere og salte, ifølge Gulbrandsen.

Når du først får kimchien i hus, bør du definitivt bruke anledningen til å lage deg en kimcheese – et ostesmørbrød med kimchi.

Søtere varm

Er du ikke overbevist om at fermentert kål er tingen, anbefaler også Gulbrandsen å bruke den varmebehandlet.

– Da kommer den fine søtlige smaken fram. Den kan gjerne kokes, gratineres, smørdampes, stekes eller brukes i stuinger og paier. Kinakål kan også brukes i supper, gryter og wok, tipser hun.

Den norske kinakålsesongen går forresten mot slutten nå, men er du rask er det fortsatt norsk kinakål å finne i butikkene.

Vi er inspirerte til å gjøre som den australske kokebokforfatteren Julia Busuttil Nishimura som bruker wombok i denne fristende noodleretten med svinekjøttdeig og sopp.

Eller forsøke den i denne varmende nudelsuppen med kylling på en kald vinterdag.

Klassiske kålruletter – hvor man bytter ut hodekålen med kinakål høres også ut som en god idé. Her er de fylt med sopp:

Skreien er også i sesong, og hva er vel bedre enn et fiskemåltid med en asiatisk vri. Her bytter du bare ut pak choien med en kinakål, og du slår to sesongfluer i en smekk.

Matmagasinet Bon Appettitt skrev nylig at nå er det slutt på isbergsalatens tid som enehersker over den erkeamerikanske «wedge»- salaten. Er vi klar for å bruke den kaldt igjen, ser jo dette unektelig ganske fristende ut.

Og når det igjen er varmere i været og det kommer vannmelon i butikkene, så skal vi definitivt prøve oss på kinakål i denne sprø nudelsalaten.

Publisert: 01.02.2022 kl. 15:52
Oppdatert: 14.03.2022 kl. 09:21


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?