Google-søk: Disse oppskriftene søkte vi mest på i 2019

12. desember 2019Aktuelt
KLASSIKERE: Ostekake og pizzadeig var blant de mest søkte matordene i Norge i 2019. Foto: Krister Sørbø.
KLASSIKERE: Ostekake og pizzadeig var blant de mest søkte matordene i Norge i 2019. Foto: Krister Sørbø.

Gode, gamle klassikere preger listen over matretter nordmenn søkte mest på i 2019.

Hvert år slipper Google en oversikt over hva vi søkte mest på i året som gikk. Mange lurer kanskje ikke overraskende på «Hva er en sjaman?». Det er også en egen liste for oppskrifter. Tidligere år har det dukket opp flere nye trender her, men i år preges topp ti-listen av matretter og bakst som vi har kjent til i mange, mange år.

Godt har listet opp de ti av de mest søkte matordene i 2019 og funnet oppskrifter til flere av dem, så slipper du å lete lenger (hvis du allerede ikke har funnet svaret).

1. Ostekake

Kakeklassikeren er ny på søkeordlisten, og spesielt lengst nord i landet er det mange som har brukt Google i jakten på en god oppskrift. Og mon tro, det ikke var mange som hadde ostekake på buffeten på nasjonaldagen i år? Søket etter kaken topper seg nemlig rett før 17. mai. Her finner du vår beste oppskrift på ostekake - med bringebær og jordbær.

2. Fastelavnsboller

En nykommer på listen er også denne. Ikke overraskende har søket etter den perfekte oppskriften på boller tatt helt av rundt fastelavnstider i slutten av februar.

3. Focaccia

Fjorårets nykommer på listen var focaccia, og den holder fortsatt stand i år. Ikke så rart, focaccia er det ultimate tilbehøret til både pasta- og grillretter, og et fast innslag på tapasbordet.

4. Lutefisk

Denne norske tradisjonsretten, som spises av mange rundt jul, har også havnet på listen i år. Suget etter den lutede torsken ser ut til å starte lenge før vi tenner det første lyset i adventsstaken. Allerede i begynnelsen av oktober starter søket etter lutefisk på Google, før søkekurven når toppen allerede første uken i desember.

5. Potetsalat

Poteten har jo slitt med stadig nedadgående popularitet de siste tretti årene, derfor er det godt nytt at potetsalaten er inne i varmen på listen. En klassiker på alle koldtbord, og ikke overraskende er det flest som søker etter oppskrifter rett rundt 17. mai. Men også jevnt gjennom sommeren er det mange som trenger inspirasjon - for til grillmat, til piknik i parken eller til et klassisk spekefat er potetsalaten en slager.

6. Fiskegrateng

Nok en nykommer på listen er en god, gammel norsk rett, nemlig fiskegrateng. Hvem har vel ikke barndomsminner til den tradisjonsrike fiskegratengen med hvit fisk, makaroni, saus og med et sprøtt lag på toppen? Hjemmelaget fiskegrateng krever hakket mer arbeid enn den ferdige versjonen som kun skal varmes i ovnen, men den er også en glimrende måte å bruke opp fiskerester på.

7. Pizzadeig

Søkeordet «pizzadeig» holder seg jevnt over populært hele året. Nordmenn elsker frossenpizza - i 2018 ble det solgt i overkant av 26 100 tonn pizza i Norge - men også jakten etter oppskriften på hjemmelaget pizzadeig virker å være populært. Det beste med pizza er at variasjonsmulighetene er uendelige. Enten du går for lørdagspizza i langpanne eller italiensk pizza med tynn bunn - finner du alle våre pizza-oppskrifter her.

8. Aioli

Hvitløksmajonesen er dippen som er superanvendelig. Den er et godt følge til foccaccia, men passer også som tilbehør til fisk, kjøtt, skalldyr og grillmat. Aioli kan du lage enkelt selv på 1-2-3 med hjelp av en stavmikser.

9. Sukkerbrød

En ny overraskelse på listen er sukkerbrød - samtidig blir det ingen ordentlig marsipankake eller bløtkake uten. Da er det imidlertid ikke overraskende at «sukkerbrød» hadde sin topp i Google samme uken som det var 17. mai. Det kan være fristende å ty til butikkjøpt sukkerbrød, men ifølge konditor Lars Lian er det ekstremt enkelt å lykkes med perfekt sukkerbrød når man først har lært seg det. Her finner du hans beste tips.

10. Aperol

Den oransje drikken har vært på listen over de ti mest populære oppskrift-søkeordene både i fjor og forfjor. Aperol Spritz ble for alvor oppdaget av nordmenn i 2017 - og var en periode den store trenddrinken. Drinken lages vanligvis ved å blande to deler av aperitiffen aperol med tre deler prosecco og en dæsj club soda, før den gjerne toppes med isbiter og en appelsinskive.

Populær kylling-sandwich

Topp ti-listen i USA inneholder også flere klassikere som Sheperd's pie, chicken parmigiana og king cake. Samtidig finner vi «popeyes chicken sandwich» på en åttende plass, som tok helt av da den amerikanske hurtigmatkjeden lanserte den nye sandwichen på menyen i august. Bloomberg skriver at kundene sto i kø i flere timer, og noen prøvde til og med å selge disse sandwichene på eBay til 7000 dollar.

Et annet søkeord som skiller seg ut på den amerikanske listen er Keto-vaflene «chaffle». Dette var også det eneste diett-ordet på listen i år, i motsetning til i fjor hvor hele fem av ti søkeord på topplisten omhandlet Keto-dietten.

Publisert: 12.12.2019 kl. 15:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?