Redd julematen: Dette gjør du hvis krisen oppstår på julaften

KNASENDE SPRØTT: Svoren skal være supersprø for at ribba skal være vellykket. Vi forteller deg hva du må gjøre hvis den ikke popper. Foto: Marte Vike Arnesen/VG
KNASENDE SPRØTT: Svoren skal være supersprø for at ribba skal være vellykket. Vi forteller deg hva du må gjøre hvis den ikke popper. Foto: Marte Vike Arnesen/VG
Maria Tveiten Helgeby

Hva gjør du hvis svoren ikke popper eller hvis du har glemt å vanne ut pinnekjøttet? Mesterkokk Bent Stiansen gir deg svarene.

EKSPERT: Bent Stiansen er kjøkkensjef ver Statholdergaarden i Oslo. Foto: Krister Sørbø/VG
EKSPERT: Bent Stiansen er kjøkkensjef ver Statholdergaarden i Oslo. Foto: Krister Sørbø/VG

Stiansen, som bor store deler av året på Fyn i Danmark, står bak stjernerestauranten Statholdergaarden i Oslo. Statholdergaarden er den eneste norske restauranten som har hatt en stjerne i den anerkjente Michelin-guiden hele 22 og et halvt år sammenhengende. Stiansen ble også verdensmester i kokekunst i 1993, og har gitt ut flere kokebøker.

I en artikkelserie deler han sine beste julemattips for at du skal kunne lykkes med julemiddagen med hvilepulsen i behold. Først ut var den klassiske ribba (vet du forresten hvor mye ribbe du må beregne?).

Denne gangen ser vi på hva du må gjøre hvis krisen oppstår.

JULERIBBE: Oppskrift på juleribbe med sprø svor finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG
JULERIBBE: Oppskrift på juleribbe med sprø svor finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG

RIBBE-KRISE:

– Svoren popper ikke! Hva gjør jeg?!

– Skjær av svoren og fjern fettranden under. Varm nøytral solsikkeolje til 180 grader, og frityrstek svoren til det slutter å bruse og den har fått en svakt brun farge. Svoren vil føles myk når du tar den ut, men den vil bli sprø og fin etter et par minutter på tørkepapir. Svoren blir ikke like fluffy og fantastisk som hvis den popper i ovnen, men det blir en bra substitutt.

PINNEKJØTT: Oppskrift på pinnekjøtt med kålrabistappe finner du her. Foto: Christian Brun/VG
PINNEKJØTT: Oppskrift på pinnekjøtt med kålrabistappe finner du her. Foto: Christian Brun/VG

PINNEKJØTT-KRISE:

– Neeei! Jeg glemte å vanne ut pinnekjøttet, og gjestene kommer om noen få timer!

– Småkok pinnekjøttet i usaltet vann i to og en halv til maks tre timer, bytt eventuelt vannet underveis hvis det smaker veldig salt, hell av vannet og server. Pinnekjøttet er fortsatt ganske salt, men det er den beste løsningen man kan klare.

LUTEFISK: Oppskrift på lutefisk med ertestuing finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG
LUTEFISK: Oppskrift på lutefisk med ertestuing finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG

LUTEFISK-KRISE:

– Lutefisken har blitt til gelé! Kan jeg redde den?!

– Nei, da blir den sånn. Hvis lutefisken blir geléaktig har den ikke blitt saltet nok på forhånd.

JULETORSK-KRISE:

–HJELP! Jeg får ikke tak i fersk torsk!

– Vi hadde en kriseløsning i min familie, og det var å fryse med pinfersk torsk når vi fikk tak i det tidlig desember, og legge de i kokevannet 75 prosent tinte. Det blir det også veldig god julemiddag av.

Hva spiser du til jul? Del gjerne gode tips i kommentarfeltet!

På utkikk etter mer juleinspirasjon? Her finner du oppskriftene på noen av våre juleklassikerne:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?