Fra ville bær til melkefrie retter - sjekk ut disse kokebøkene

Nina Andersen

Finn inspirasjon i nye kokebøker fylt med matglede. Enten du vil lage gresk eller fisk til hele familien - Godt har plukket ut syv kokebøker du vil ha i bokhyllen nå. 

Sommeren er på hell, ferien er over for de fleste og det er på tide å vende tilbake til hverdagen . Start friskt med å fylle opp bokhyllen med nye kokebøker. De tradisjonelle kokebøkene metter deg med nye, friske oppskrifter og matinspirasjon, og er en kilde til flere av matbordets gleder.

Snart kommer høstens nye kokebøker, og det er bare å glede seg til godbitene som er rett rundt hjørnet. Denne sesongen er det flere av matbloggerne som binder inn oppskriftene og gir ut egne kokebøker. Norges største matblogger Trine Sandberg har samlet sine beste oppskrifter og laget ukesmenyer i «Trines Mat», mens Monica Csango byr på forførende og glamorøse retter i kokeboken «Til å spise opp; csangolicious». Mammablogger Susanne Kaluza er også godt i gang med sin andre kokebok, som denne gangen handler om hverdagsmat.

I mellomtiden har Godt plukket ut et utvalg kokebøker som passer perfekt nå på sensommeren. Kanskje finner du en ny favoritt?

Tittel: «Tilbake til røttene»Forfatter: Thomas Rode AndersenForlag: Lille MånePris: 399,-
Tittel: «Tilbake til røttene»Forfatter: Thomas Rode AndersenForlag: Lille MånePris: 399,-

–Den mest næringsrike maten vi kan spise, er den kroppen vår er skapt for at vi skal spise, skal vi tro den danske mesterkokken Thomas Rode Andersen i den kulinariske kokeboken « Tilbake til røttene».

Forfatteren er mannen bak gourmetrestauranten «Kong Hans Kælder» i København, og maten han sikter til er nordisk paleo, maten vi livnærte oss på i steinalderen, da vi levde som jegere og sankere.

I boken guider Rode Andersen oss enkelt gjennom prinsippene bak steinalderkostholdet. I tillegg til en masse oppskrifter.

Oppfordringen hans er at vi skal spise naturlig, aller helst økologisk kjøtt og egg, ekte mat uten tilsetningsstoffer eller smaksforsterkere.

Da vil du i følge Rode Andersen fort oppdage at denne maten er rik på smaker og farger, har spennende konsistens og er balansert i form av salt, syre, sødme og kraft.

Kokeboken er nylig oversatt til norsk, og et friskt bidrag inn i debatten om proteinrik steinaldermat for det moderne mennesket.

Tittel: «Bringebærlandet - Smaken av norsk sommer»Forfattere: Roy Andersen, Lina Dybdal, Tor Jacobsen og Åse-Marit ThorbjørnsrudForlag: Dinamo ForlagPris: 398,-
Tittel: «Bringebærlandet - Smaken av norsk sommer»Forfattere: Roy Andersen, Lina Dybdal, Tor Jacobsen og Åse-Marit ThorbjørnsrudForlag: Dinamo ForlagPris: 398,-

Nyt det lille som er igjen av sommeren med røde, saftige bær som smelter i munnen og fyller oss med velbehag.

I boken «Bringebærlandet» får du 103 måter å bruke bringebær på.

Sammen med oppskrifter til safting, sylting, desserter, kaker, smoothies, is, tilbehør og godteri, får du også bringebærbondens beste dyrketips og kyndige veiledning.

Forfatterne er to vennepar med et lidenskapelig forhold til bringebær. To er bringebærbønder og to driver gårdsrestaurant.

Og som ikke det var nok, - bringebærenes kulturhistorie i tekst og bilder følger også med som en bonus.

Tittel: «Helt Gresk»Forfatter: Fedon Alexander LindbergForlag: Cappelen DammPris: 349,-
Tittel: «Helt Gresk»Forfatter: Fedon Alexander LindbergForlag: Cappelen DammPris: 349,-

Lurer du fortsatt på hvordan grekernesmezé,- smårettene og fingermaten lages?

Som fetaostputer, greske vårruller, skinke-kataifi eller fylte vinblader?

Nå har du muligheten til å imponere venner og kjente med dine greske smaksfavoritter hjemme på kjøkkenet.

Fedon Alexander Lindbergs matbok-klassiker «Helt gresk» er ute igjen, med førstehånds kunnskap om det greske samfunnet og deres mat- og drikkevaner.

Ikke overraskende viser Fedon Lindberg oss hvordan livsstil, mat og helse henger sammen.

– Den tradisjonelle greske maten, vinen, olivenoljen kombinert med den klassiske avslappede livsstilen er rett og slett helsebringende, skriver han.

Sammen med oppskrifter på gresk ganegodt, følger det også med litt gresk historieundervisning i et nøtteskall.

Tittel: «Hjemmelaget Is»Forfatter: Elisabeth JohanssonForlag: Cappelen DammPris: 299,-
Tittel: «Hjemmelaget Is»Forfatter: Elisabeth JohanssonForlag: Cappelen DammPris: 299,-

Hjemmelaget iskrem er noe av det beste vi kan få.

Med mer enn 170 oppskrifter på iskremer, paletas, semifreddo, parfaiter, sorbeter, iskrem på pinne, iskaker eller godt tilbehør som sauser, strøssel og marengs , er det ingen unnskyldning lenger for å vente med å serverer din egen hjemmelagde is.

Forfatteren Elisabeth Johansson, skriver i boken «Hjemmelaget Is», at når du lager din egen is, vet du også nøyaktig hva du får.

Selv om langt de fleste is-oppskriftene inneholder frukt, kan også rødbeter, gulrot og rosmarin egne seg, i følge forfatteren.

Boken er oppskriftstett og vakkert utformet, og full av oppskrifter på alle tenkelige varianter av deilige og kalde munnfuller, med et vell av forskjellige smaksvarianter.

Min personlige favoritt er den salte karamelliskremen. Anbefales på det sterkeste!

Prøv også oppskrifter på pinne-is basert på klassiske drinker, - vil garantert gjøre suksess som erstatning for velkomstdrinken på sommerfesten.

Tittel: «Ut på bærtur»Forfatter: Gudrun UlltveitForlag: Cappelen DammPris: 339,-
Tittel: «Ut på bærtur»Forfatter: Gudrun UlltveitForlag: Cappelen DammPris: 339,-

At bær er både sunt og godt, er en vedtatt og godt dokumentert sannhet.

Med boken «Ut på bærtur» klarer forfatteren Gudrun Ulltveit til fulle å formidle gleden, smaksopplevelsen og helsegevinsten vi får fra bær.

Mens den første delen av boken tar for seg alle de vanlige bærslagene vi finner i norsk natur og norske hager, består den andre delen av oppskrifter og praktisk veiledning i å bruke, og ta vare på bærene.

Her er en blanding av gamle og tradisjonelle retter av bær, sammen med nye og mer moderne oppskrifter.

Boken er vakkert illustrert med smakfulle bilder og innbydende fakta-design.

Tittel: «Bursdagskaker»Forfatter: Janne JensenForlag: Cappelen DammPris: 299,-
Tittel: «Bursdagskaker»Forfatter: Janne JensenForlag: Cappelen DammPris: 299,-

Forfatterens store lidenskap og hobby er baking og kakedekorering. I tillegg til bloggen Bursdagskaker.com, der hun deler oppskrifter og tips for vellykkede kaker.

Nå har Janne Jensen samlet oppskriftene mellom to permer i boken «Bursdagskaker», og resultatet er blitt et overflødighetshorn av farger, former og kakeglede.

Du lærer å lage lekre bursdagskaker til små og store jubilanter. Her er bilder av deilige kaker som bringebærmarengs, regnbuekake, ostekake og bursdagsbløtkake med jordbær. Dekorerte temakaker som veskekake, gavekake og sjørøverkake.

Råd om utstyr og redskaper, grunnleggende teknikker som hvordan legge lokk på kaker, hvordan farge sukkerpasta og lage din egen kakepynt, har det også blitt plass til i boken.

Tittel: «Uten melk»Forfattere: Sofie Hexeberg og Tine Berg HansenForlag: Cappelen DammPris: 299,-
Tittel: «Uten melk»Forfattere: Sofie Hexeberg og Tine Berg HansenForlag: Cappelen DammPris: 299,-

Synes du det er vanskelig å finne matoppskrifter uten melk?

Lavkarboguruen Sofie Hexeberg og Tine Berg-Hansen er igjen ute med en ny kokebok, - i utgangspunktet ment for lavkarbotilhengerne.

Denne gangen er oppskriftene helt uten melk, fordi damene har erfart at flere pasienter ikke blir bedre på bare lavkarbokost.

Ofte på grunn av intoleranse for melk.

I boken får vi forklart hvordan vi skal gå frem for å få den gode smaken, selv uten melkeprodukter.

Passer for de fleste, enten du er lavkarbotilhenger, allergiker eller bare synes boken ser fristende ut.

Tittel: «Fiskeretter for hele familien»Forfatter: Margit VeaForlag: Cappelen DammPris: 329,-
Tittel: «Fiskeretter for hele familien»Forfatter: Margit VeaForlag: Cappelen DammPris: 329,-

Dette er en enkel og lett tilgjengelig bok med fiskeretter for hele familien.

En blanding av tradisjonelle og moderne fiskeoppskrifter som garantert vil friste store og små til å spise fisk.

«Fiskeretter for hele familien» inneholder mer enn 50 oppskrifter på fisk til alle måltider, -både overkommelig og lette å lage for barnefamilier. Med småretter som smørbrød med egg og ansjos, Jansons fristelse, havpizza, lakserull, sushi og fisketapas.

Middagsoppskriftene inneholder blant annet fiskesupper, fiskelapskaus, lakseburger, wok med fisk, sushi og fisketapas. Både stekt, kokt, bakt, grillet og tørket fisk. I tillegg til oppskrifter på ulike tilbehør.

Du får også nyttig informasjon om teknikker, som hvordan rense og filetere fisk og litt om steking og koking av fisk.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?