Pai, krem eller grillet - tre supre oppskrifter med asparges
Nå er asparges endelig i sesong! Grønnkledde står de der i åkeren, struttende og stolte, på rad og rekke og strekker seg majestetisk mot solen.
Asparges, selveste kongen blant norske primører, svært etterlengtet og høyt elsket.
Sesongen er kort, den varer bare frem til St. Hans-tider - så benytt anledningen hvis den byr seg.
Nå er det jo sånn at fersk asparges kan kjøpes året rundt, men har du først smakt nyplukkede, vet du hva jeg mener. Selv har jeg vært så heldig å få oppleve solvarme prakteksemplarer rett fra åkeren, og det er intet mindre enn en gastronomisk opplevelse. Så utrolig sprø og saftige. Klemmer du på stilken, renner det ut aspargessaft. Denne saftigheten forsvinner ganske raskt, derfor er regelen som følger: Asparges skal plukkes ved soloppgang og spises før solnedgang.
Jeg vet at tilgangen på nyplukkede asparges kan være meget begrenset rundt omkring i landet, så det er ingenting i veien for å oppsøke en grønnsaksdisk. Sjekk uansett alltid kvaliteten på bunten. En asparges skal ha et tett lukket hode, den skal altså ikke ha åpnet seg eller begynt å spire. Formen skal være jevn og fin, og stilken skal være spenstig, saftig og ikke inntørket og flekkete.
Vakker og sensuell med andre ord, grønn glede på sitt beste!
En asparges skal ha et tett lukket hode, den skal ikke ha åpnet seg eller begynt å spire. Formen skal være jevn og fin og aspargesen skal være spenstig, saftig og ikke inntørket.
Tips!
Prøv asparges på pizzaen. Smør pizzabunnen med en god tomatsaus, dryss over asparges i grove biter og fersk mozzarella i tynne skiver. Drypp over olivenolje og avslutt med litt flaksalt. Stek pizzaen ved 220 grader i ca. 15 minutter. Legg noen fine skiver spekeskinke på den ferdigstekte pizzaen og server.
Sagt om asparges:
Asparges skal kokes til konsistensen er såpass fast at kvinner rødmer, men ikke så myk at mannen blir skamfull ....