Oslokokker starter kokkekollektiv

HOT LIKE LAVA: Fire av Oslos mest profilerte kokker slår seg sammen for å gjøre Oslo til en bedre matby. Foto: Skjermdump Instagram/Privat.
HOT LIKE LAVA: Fire av Oslos mest profilerte kokker slår seg sammen for å gjøre Oslo til en bedre matby. Foto: Skjermdump Instagram/Privat.
Pia Cecilie Vabro

Oslokokkene Anders Braathen, Tom Victor Gausdal, Stian Floer og Even Ramsvik har startet kokkekollektivet «Lava». Sammen skal de bygge Oslo som matby.

Even Ramsvik stengte dørene på Ylajali for siste gang rett før jul. Da hadde han drevet restauranten som fikk sin første stjerne i Michelinguiden i 2013, samt gjentatte ganger har blitt kåret til Norges beste restaurant siden 2010. Men at han ikke lenger driver Ylajali, betyr ikke at han har fått mere fritid.

- Jeg er ikke så flink til å jobbe lite, dessverre, sier Ramsvik til Godt.

DN meldte nemlig søndag kveld at Ramsvik har slått seg sammen med tre andre kjente oslokokker i selskapet Lava. Sammen skal de videreutvikle de stedene kokkene driver i dag, også har de allerede flere nye prosjekter på programmet. 1. mars åpner Sentralen, et nytt senter for kultur og innovasjon i Kvadraturen i Oslo, der Lava står for driften av tre mat/drikkekonsepter. Senere i år skal de åpne flere filialer av surdeigsbakeriet Handwerk, blant annet en i Botanisk hage på Tøyen og en på Astrup Fearnley Museet.

Ramsvik understreker at det han jobber med nå, ikke er hans prosjekter. Dette er et samarbeid mellom Tom Victor Gausdal, Anders Braathen, Stian Flor og ham selv. Og Ramsvik selv er faktisk den ferskeste i kokkekollektivet.

Gausdal, Braathen og Floer allerede jobbet sammen i mange år. De tre er sammen involvert i Strand Restaurant på Høvik, som er kjent for å være en viktig plass for norske kokkelærlinger, Smalhans og nabolagsrestauranten på St. Hanshaugen som har spesialisert seg på god, sunn og hjemmelaget mat «for alle». De driver også Hitchhiker, en streetfood restaurant på Mathallen Oslo og surdeigsbakeriet Handwerk.

De tre kokkene har nå slått seg sammen med Ramsvik for virkelig å løfte Oslo som matby. Både for spisegjestene, for turisten og for de som jobber i Oslos restaurantbransje. Og det starter altså på Sentralen 1. mars. Da åpner Restaurant Sentralen og Café Sentralen og barene Gullbaren og Vinterhagen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?