Naturvin: Nå er det trendy med naturlig vin

17. november 2017Aktuelt
KJELLER'N: Vinbaren Brutus serverer har stort utvalg naturvin Foto: Janne Møller-Hansen/VG
KJELLER'N: Vinbaren Brutus serverer har stort utvalg naturvin Foto: Janne Møller-Hansen/VG
Kaja Storrøsten
Kaja Storrøsten

I forlengelse av trendene rundt sunnhet, økologisk- og biodynamisk mat og drikke har naturvin blitt mer og mer populært.

– De siste fem til syv årene har det har vært en klar interesse for naturvin i Norge. Oslo og Bergen var de to første byene man begynte med naturvin og tilgangen er best i Oslo, sier Anette Storm, leder for vinimportøren Autentico.

Hun forteller at naturvinsteder nå finnes i alle de fleste store byene i Norge: Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Ufiltrert eplemost

Du har kanskje sett vinflasker med hippe etiketter eller glass med noe som ligner ufiltrert eplemost? Da kan det være naturvin. Vin som helst ikke skal inneholde annet enn naturlig gjæring fra druene, så godt som det lar seg gjøre, dyrket på økologisk og biodynamisk vis. Biodynamisk er å dyrke økologisk etter naturens egen rytme, ifølge Vinmonopolet.

ENTUSIASTER: Jens Føien (t.v.) og Mathias Lyngholm Dardeau, serverer kun naturvin. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
ENTUSIASTER: Jens Føien (t.v.) og Mathias Lyngholm Dardeau, serverer kun naturvin. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Et håndverk

Jens Føien og Mathias Lyngholm Dardeau, Brutus' sommelier eller vinkelner, står rundt et høyt langbord og smaker på en naturvin på naturvinbaren og restauranten Brutus på Tøyen i Oslo. Baren serverer kun naturvin, ikke konvensjonell vin, som står i stil med maten: Det skal være økologiske og enkle råvarer med grønnsaker i fokus.

– Naturvin kan lukte litt vondt?

– Hvis du spør mormoren min så, sikkert, sier Jens Føien, som er en av eierne av Brutus og legger til:

– Det kommer an på hva du er vant til. Oliven smaker også rart første gang du spiser det. Det handler om tilnærming.

–Det er noen type aromaer som kan være i flaskene når de åpnes, som noen kan reagere på, sier Dardeau.

Knust, gjæret og flasket

–Hva er naturvin?

– Kort fortalt er naturvin druer som er knust, gjæret og flasket, sier Føien og fortsetter:

– Vin som du kjøper på Tax-free og ofte vinmonopolet er fra marker som er sprøytet, senere er de tilsatt gjær, sukker, enzymer, den er filtrert og lista går helt ned i kjelleren, sier Føien.

– Hvor lenge varer en naturvin?

– Til man drikker den opp, sier Føien og ler.

– Det kommer an på kvaliteten. Lagring er ikke et stort poeng, det handler om når den er best. Akkurat som med ost; man spiser den når den er best, sier han.

GOD LUKT: – Vinen lukter rabarbra, sier Jens Føien. Foto:  Janne Møller-Hansen
GOD LUKT: – Vinen lukter rabarbra, sier Jens Føien. Foto: Janne Møller-Hansen

Eselpromp

– Noen av vinene kan lukte noe som man refererer til som eselpromp – det er ikke alle som liker det, sier naturvinentusiast og blogger Helle Øder Valbrokk og fortsetter:

– Hvorfor er naturvin så hipt?

– Folk er mer opptatt av å vite hva de har i seg og viten om at konvensjonell vin kan inneholde mange stoffer som man helst ikke vil konsumere, velger mange å drikke så «ren» vin som mulig. Dessuten handler det også om alkoholprosent. Trenden går mot alkoholsvake viner, og naturvin er ofte svakere i alkoholstyrke, sier hun.

Ikke egen kategori på Vinmonopolet

Vinmonopolet melder at de ser en vekst i salget av både økologiske og biodynamiske produkter, lavsvovelet vin og naturvin.

– Det vi ser er at trender som økologisk og biodynamisk ofte starter i byene. Så tar det noen år, og så sprer det seg i resten av Norge. Men vi har ikke presise tall som viser hvor stor denne veksten er, sier Trond Erling Pettersen, varefaglig rådgiver ved Vinmonopolet.

VINTREND: – Det vi ser er at trender som økologisk og biodynamisk ofte starter i byene. Så tar det noen år, og så sprer det seg i resten av Norge, sier Vinmonopolet til Godt.  Foto: Janne Møller-Hansen/VG
VINTREND: – Det vi ser er at trender som økologisk og biodynamisk ofte starter i byene. Så tar det noen år, og så sprer det seg i resten av Norge, sier Vinmonopolet til Godt. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

For å finne naturvin på polet anbefaler Pettersen at du spør betjeningen.

– Det finnes ikke en egen kategori for det på Vinmonopolet, fordi det ikke er sertifisering eller noe EU-reglement for naturvin. Derfor anbefaler jeg alle å spørre betjeningen om de kan hjelpe deg å finne en god naturvin, sier han.

Hvis du vil prøve deg på naturvin anbefaler Jens Føien fra naturvinbaren Brutus disse: Patrick Desplats à l'abordage, Guignier Moncailleux og Super Modeste Pétillant Naturel Vin de France.

Publisert: 17.11.2017 kl. 16:04
Oppdatert: 18.11.2017 kl. 15:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?