Til hovedinnhold

Disse kjeksene er laget av insektmel

16. september 2014Aktuelt
KJEKS: Disse chocolate chip cookies-ene ser kanskje normale ut, men en spesiell ingrediens skjuler seg bak den fristende fasaden. Foto: BittyFoods/Sara Johannessen/VG
KJEKS: Disse chocolate chip cookies-ene ser kanskje normale ut, men en spesiell ingrediens skjuler seg bak den fristende fasaden. Foto: BittyFoods/Sara Johannessen/VG

Tiden da speltmel var eksotisk er forbi. Sirissmel er det siste på bakemarkedet.

Hvis du er opptatt av miljøet, kjører paleo-dietten eller er glutenallergiker kan det hende dette er noe for deg.

MILJØVENNLIG: Insektmelet skal visstnok ha en nøtteaktig smak. Foto: BittyFoods
MILJØVENNLIG: Insektmelet skal visstnok ha en nøtteaktig smak. Foto: BittyFoods

Et selskap i San Francisco gjør nemlig stor suksess med miljøvennlig mel laget av sirisser.

Melet, som er glutenfritt, består av ristede sirisser, kassava, kokosmel og tapioka, og skal ifølge nettsidene inneholde hele 22 gram proteiner per 100 gram.

Nøtteaktig smak

Selskapet heter BittyFoods og ble startet av Megan Miller i 2012 etter at hun hadde eksperimentert med smaksetting av larver ifølge NYTimes.

I tillegg til melet selger de også chocolate chip cookies, sjokoladekjeks med kardemomme, og appelsin- og ingefærkjeks - alle laget av gresshoppemel. Melet skal ifølge BittyFoods hjemmeside ha en «nøtteaktig og ristet smak».

Ifølge Miller selger de flere hundre poser med kjeks hver uke. Sirissmelet har nå blitt omtalt på flere store nettsider som Vice og - passende nok - Grubstreet (grub er det engelske ordet for både mat og larve, red. anm.).

Hvis du lurer på hvorfor Miller valgte akkurat sirisser, er svaret enkelt.

- De gir hyggelige assosiasjoner til sommerkvelder, sier gründeren.

Ville ikke brukt det

Konditor, matblogger og Godt-bidragsyter Elin Vatnar Nilsen tror sirissmelet kan slå an i USA hvis det markedsføres riktig.

- Alt som er sunt og trendy slår an, men jeg er usikker på om folk ville ha kjøpt det her i Norge, sier Nilsen.

Konditoren ser selv ingen grunn til å bruke melet.

- Jeg tror det bare ville ha tilført baksten min noe den ikke trenger. En kake kan alltids gjøres sunnere ved å utelate for eksempel sukker, men melet har en baketeknisk virkning i det at den holder deigen sammen, fortsetter Nilsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRÜNDER: Megan Miller startet BittyFoods i 2012. Hun håper gresshoppemel etterhvert skal bytte ut vanlig hvetemel. Foto: BittyFoods
GRÜNDER: Megan Miller startet BittyFoods i 2012. Hun håper gresshoppemel etterhvert skal bytte ut vanlig hvetemel. Foto: BittyFoods

Mulig næringskilde

Dette er langt ifra første gang insekter brukes i mat. Omlag to millioner personer har insekter som en del av kosten, og bra er kanskje det - i fjor slapp FN en rapport som trakk fram flere positive aspekter ved insekter og matlaging:

I tillegg til at spiselige insekter er rike på både proteiner og sunt fett, er småkrypene svært miljøvennlig å masseprodusere. Gresshopper trenger eksempelvis tolv ganger mindre fôr enn kyr for å produsere samme mengde protein.

De slipper heldigvis heller ikke ut like mye drivhusgasser. Man trenger nemlig 4000 gresshopper for å lage omtrent 125 gram gresshoppemel.

Hva tenker du om gresshoppemel? Diskuter gjerne i feltet under.

Publisert: 16.09.2014 kl. 14:20
Oppdatert: 17.09.2014 kl. 14:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?