Til hovedinnhold

Ikke gå i ostefellen: Slik bør du oppbevare ost i kjøleskapet

6. oktober 2017Aktuelt
VERDENS BESTE: Osten «Kraftkar» fra Tingvollost. Foto: André Ormset/Luxe Foto
VERDENS BESTE: Osten «Kraftkar» fra Tingvollost. Foto: André Ormset/Luxe Foto
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Uansett om du har kjøpt den faste gulosten på butikken, eller om du har investert i en dyrere fersk ost, så er det noen tommelfingerregler Fromagerie i Oslo og Tingvollost alltid gir sine kunder. 

– For at osten din skal holde seg best mulig, er det viktig å huske på at det er ferskvare, sier Gunn Nilsen, butikksjef på Fromagerie i Oslo.

– Den vil uansett ikke vare evig i kjøleskapet. Når man kjøper ost er det viktig man har det som utgangspunkt, forteller hun.

Myke oster, som for eksempel brie, har noe kortere holdbarhet enn gulosten fra butikken, men Nilsen har likevel samme tommelfingerregel for hvor lenge de kan ligge i kjøleskapet.

– Den bør spises innen to uker, og pakk den inn i tett plast eller ostepapir, sier Nilsen.

Anbefaler tørr ost til matlaging

Butikksjefen anbefaler at man skifter innpakningen omtrent én gang i uken. I kjøleskapet kan det nemlig bli kondens i pakningen.

– Har du kjøpt vanlig Norvegia ville jeg beholdt den opprinnelige pakningen på osten. Det har også kommet noen veldig gode ostelokk hvor osten verken mugner eller tørker ut like fort, sier hun.

Har gulosten allerede blitt tørr, er det en prosess man ikke kan reversere. Så fort man har åpnet og skåret i en ost vil den eldes, slår hun fast.

– Syns du osten er for tørr til og spises ville jeg brukt den som riveost i matlaging, anbefaler Nilsen.

Hun avslutter med at ost som har blitt muggen, bør kastes.

– Behold emballasjen

BLANT OSTEN: Solvor Waagen i osterekkene på Tingvoll gårdsysteri
BLANT OSTEN: Solvor Waagen i osterekkene på Tingvoll gårdsysteri
Foto: André Ormset/Luxe Foto

Solvor Waagen, daglig leder i Tingvollost, forteller at hun har lite kjennskap til gulostene og smøreostene som kjøpes i butikken. På gårdsmeieriet deres lager de blant annet «Kraftkar», som har blitt kåret til «verdens beste ost», i tillegg til tre andre ostetyper.

Hun pleier å gi sine kunder seks tips for hvordan de best skal oppbevare osten.

– Du bør ha den langt inne i kjøleskapet, med temperatur fire grader, sier hun.

– Behold emballasjen du har kjøpt osten i. Den er allerede pakket inn i emballasje som passer til den typen ost, legger hun til.

Pakk tett

Waagen understreker at det er viktig at ost er pakket inn tettest mulig.

– Da tar den ikke til seg lukt eller smak fra andre ting i kjøleskapet, sier hun.

– Hvis du trenger å pakke inn bitene på nytt, bruk gladpack, legger hun til.

Om du har kjøpt en forholdsvis stor ostebit anbefaler Waagen at du deler opp biten, slik at du ikke tar hele osten inn og ut av kjøleskapet. Resten lar du få ligge på jevn kjøleskaptemperatur. Før du skal spise osten er det viktig at du temperer den i minst to timer, mener Waagen.

– Da får du virkelig en gastronomisk opplevelse. Jeg pleier å sammenlikne det å spise ost som er tatt rett ut av kjøleskapet med å drikke kald rødvin, forteller hun.

Publisert: 06.10.2017 kl. 11:08
Oppdatert: 19.03.2018 kl. 22:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?