Alle oppskriftene du trenger for en vellykket 17. mai-frokost
Ingen nasjonaldag uten champagnefrokost! Få tips og inspirasjon til årets koldtbord-meny.
Hipp, hipp, hurra! Norges nasjonaldag nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å planlegge årets hyggeligste frokost. Dette er en tradisjon der nære og kjære starter 17. mai-feiringen med en lang og sosial frokost, masse deilig mat – og gjerne et par glass musserende eller fem.
Nasjonaldagen, eller grunnlovsdagen som den også kalles, feires fordi Norge fikk sin egen grunnlov på Eidsvoll den 17. mai 1814. Dagen feires med barnetog og sang i hele landet, og hvis man er heldig får man kanskje se en vinkende kongefamilie.
Selv om de minste nok forbinder dagen mest med pølser og is, er det ikke usannsynlig at den lange champagnefrokosten på 17. mai er de voksnes favoritt.
Enten du er vert eller gjest og skal bidra til koldtbordet, har vi samlet noen lettvinte oppskrifter for en deilig 17. mai-frokost:
Tenk så flott å kunne by gjestene på et rykende ferskt horn på selveste 17. mai. Lise Finckenhagen sier duften av hjemmebakst oser glede og forventning om noe godt, som jo passer perfekt på nasjonaldagen. I tillegg er disse hornene grove, så energien holdes oppe gjennom både sekkeløp og marsjering i tog.
Eggerøre hører virkelig hjemme på et 17. mai-koldtbord. I denne oppskriften serveres eggerøren på sprø toast med parmesan og asparges, men den gule godsaken passer også perfekt til både røkelaks og spekemat.
Det enkle er ofte det beste, og spekemat med melon faller lett under denne kategorien. Dette er en skikkelig koldtbord-klassiker, som er superenkel å forberede. Alt du behøver er en melon, litt skivet spekeskinke, og et fint fat. Herlig!
Noe så lekkert. Ikke bare er ostefatet en fest for øyet, det passer også perfekt til de grove hornene. Dette er et ostefat med modne oster som brie, manchego og St. Agur, men det er bare å bytte ut de foreslåtte ostene hvis man heller vil ha noe annet. Ost smaker utrolig godt med marmelade, frukt og honning, så her er det bare å la seg inspirere.
Den søte smaken av epler og druer, kombinert med den fete og syrlige smaken av majones, er en helt uslåelig kombinasjon. Waldorfsalaten er en skikkelig klassiker som hører hjemme på 17. mai. I tillegg er den praktisk, siden den kan lages dagen i forveien.
Siden champagnefrokosten gjerne trekker ut noen timer, kan det være greit å ha noe som metter i lang tid. Da passer denne bacon- og purrepaien perfekt. Pai er i tillegg godt både kaldt og varmt, så det gjør ingenting om den ikke er rykende varm ved servering.
Sprudlevann og jordbær passer utrolig godt sammen, så hvorfor ikke gjøre litt ekstra stas på det på 17. mai? Dette er en superenkel oppskrift på jordbær dyppet i sjokolade. I tillegg til at det smaker utrolig friskt og godt, ser det også feiende flott ut på koldtbordet.
Lag din egen 17. mai-punsj! Den kan helt enkelt tilpasses etter ønske og lages uten alkohol som et annet alternativ for både store og små. Denne forfriskende punsjen inneholder musserende, friske bær og en deilig hjemmelaget sitrus-sirup. Sammen med frisk timian, er dette en punsj som er nasjonaldagen verdig. Hipp, hipp, hurra!
Til slutt: Nyt nasjonaldagsfeiringen! Vis oss din 17. mai-frokost på Instagram ved å merke bildene med #godtno, så plukker vi deg til forsiden vår eller reposter dem på Instagram-kontoen.
Publisert: 14.05.2014 kl. 07:51
Oppdatert: 25.04.2023 kl. 12:53
Lag deg en gratis konto