Mynte i maten
Den er dekorativ, velduftende og lett å dyrke. Men nå som urteprakten er som flottest, bør urtene nytes.
Fysj, sier du, og tenker på peppermynten. Sug heller litt på sommeren i ordet 'krusmynta'; den krusete, mørkegrønne grønnmynten med lilla blomster. Den mer enn villige urten som etter noen år i full frihet er som ugras å regne. Tenk om. På grønnmynte eller sveitsermynte. Eller kanskje én av de uprøvde som de lokket på deg i vår; ananasmynte, eplemynte eller de enda mer eksotiske som sjokolademynte og ingefærsmynte.
Uansett hvilken myntesort du omgås, vil den inneholde den karakteristiske, eteriske oljen mentol. Det er den du forbinder med peppermynten, en krysning mellom vannmynte og grønnmynte.
Har du vært i Syden, har du forlengst startet på sommerkvoten din. Myntedrikker er tørstedrikker på sørligere breddegrader. Og ingen mojito uten. Også i salatsammenheng gir den den lille, friske frekkheten. Britene kunne ikke greid seg uten grønnmynten i sin ’mintsauce’; myntesausen som er fast følge til lam.
Iste med ingefær og mynte
Iste med ingefær og mynte. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Nok til 4-6 glass på en varm dag:
1 dl sukker
50 g frisk ingefær, skrellet og skåret i skiver
1 håndfull friske mynteblader
1 l kokende vann
Ha sukker, ingefær og mynteblader i en kanne. Hell kokende vann over. Rør til sukkeret er oppløst.
La alt trekke til neste dag i kjøleskapet. Sil fra ingefær og mynte. Servér med knust is samt en liten, frisk myntekvast.
Crostini med geitost og mynte
Disse små, sprø skivene med spennende topping er framfor alt en lett kveldsrett hvis det ennå er trivelig på terrassen. De kan ellers brukes til en god hvitvin eller som forrett.
Nok til 4 som forrett:
12 baguette-skiver
2 modne pærer
1 rull Haukeli chèvre, ca. 150 g
3 ss flytende honning, gjerne akasie
olivenolje
salt og pepper
friske mynteblader
Fordel rause skiver baguette på bakepapir på en stekeplate.
Skjær pærene i tynne skiver og fordel oppå. Skjær også geitost-rullen i skiver som legges ovenpå pærene.
Drypp over honning og olje. Kverne over slat og pepper.
Sett platen i forvarmet ovn ved 180 grader. Stek dem cirka 5 minutter, eller til osten bobler på toppen og skivene er brune på kanten.
Avkjøl litt før du flytter over på en serveringsfjøl. Dryss på frisk mynte.
Ertesuppe med myntepesto
Pesto skal være med basilikum, sier du. Helt klart. Men når hagen har overskudd på mynte, er det lov å gjøre en vri. Denne godbiten er flott både som forrett, eller med brød til hovedsak.
Alternativ til den tradisjonelle pestoen - bruk mynte! (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Nok til 4-6 porsjoner alt etter formål:
6 vårløk
1 hvitløkbåt
4 skiver pancetta eller spekeskinke
500 g frosne eller friske erter, gjerne selskapserter
1 dl hvitvin eller vermouth
1 l god kyllingkraft
salt og pepper
1 1/2 dl kremfløte
Myntepesto:
50 g saltede mandler
1 bunt mynte
50 g parmesan
1/2 - 1 dl olivenolje
revet skall av 1/2 sitron + et par dråper nypresset sitronsaft
Suppen:
Hakk vårløk og hvitløk. Skjær spekeskinken i terninger. Stek alt i olivenolje til alt blir mykt. Legg i ertene og la dem steke med noen minutter. Hell på vin og kok til den nesten er fordampet. Spe med kraft. La suppen småkoke under lokk i 10-15 minutter. Kjør evt. jevn med stavmikser.
Myntepesto:
Kjør samtlige ingredienser i kjøkkenmaskin til en litt knudret masse. Blir den for kraftig, spe med litt vann. Smak til med salt og pepper.
Før servering:
Gi suppen et oppkok med fløten.
Servér i porsjonsskåler med en raus skje pesto i midten. Pynt med friske urtekvaster. Godt brød til.
Myntesalat med granateple
Denne kombinasjonen er fremfor alt en lekkerbisken; frisk grønt mot struttende rødt. Pære og mynte er en velprøvd kombinasjon. Her får de opptre i uvanlig selskap.
Nok til 4:
1 bunt asparges
100 g sukkererter
1 dl grønnmynte-blader
50 g ruccola
1/2 isbergsalathode
10 cm agurk
2 pærer
1 granateple
50 g valnøtter
havsalt
Dressing:
1 ss Dijon-sennep
1 ss rødvinseddik
et par klyper sukker
1 dl oliven- eller rapsolje
2 ss kremfløte
salt og nykvernet pepper
evt. litt vann
Salat med mynte og granateple. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Start med dressingen: Visp sennep, eddik og sukker. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du visper. Visp til slutt inn fløten. Smak til med salt og pepper. Spe evt. med noen dråper vann om dressingen blir for heftig.
Kok aspargesen mør i lettsaltet vann tilsatt litt sukker, ca. 5 minutter. Kok sukkerertene i lettsaltet vann cirka 3 minutter. La grønnsakene renne godt av seg. Grovhakk valnøttene og fres dem sprø i tørr panne noen minutter.
Bland mynte og ruccola. Strimle salaten. Skjær agurken i skiver. Fjern kjernehuset i pærene og skjær dem i tynne båter. Del granateplet i to og pritle ut kjernene. Bruk hansker så slipper du å slåss mot røde hender.
Bland grønnsaker, grønne blader og pærer på et vidt fat. Strø over granateplekjerner, valnøtter og havsalt. Drypp over dressingen. Servér.
Sjokoladekrem med mynte
Denne er dedikert til After Eight-elskere; sjokoladen med myntefyll!
Nok til 8 porsjoner:
200 g mørk sjokolade, 60-70 pst.
5 After Eight-sjokolader
2 1/2 dl kremfløte
1 eggeplomme
2 ss smør med romtemperatur
Pynt:
After Eight-sjokolader, peppermynteblader og 2 ts kakao
Hakk sjokolade og After Eight og legg dem i en skål. Kok opp kremen og hell over sjokoladen. Rør til sjokoladen er smeltet. Rør i eggeplomme og smør.
Fordel kremen i glass. Sett dem kaldt til sjokoladekremen har stivnet, etter ca. 1 1/2 time.
Ta ut glassene 10-15 minutter før servering.
Hakk After Eight-sjokolader og strø over. Pynt med friske mynteblader og sikt over litt kakao.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto