Ole Martin Alfsens midtsommermat: Aspargessuppe, sommersalat og jordbærdessert

21. juni 2014Aktuelt
MAT TIL SANKTHANS: Ole Martin Alfsen feirer helst sankthans med en stor hagefest med fresh sommermat og gode venner. Her deler han enkle sommeroppskrifter som smaker. Foto: Stian Broch
MAT TIL SANKTHANS: Ole Martin Alfsen feirer helst sankthans med en stor hagefest med fresh sommermat og gode venner. Her deler han enkle sommeroppskrifter som smaker. Foto: Stian Broch

TV-kokkens lette og freshe sommerretter lager du unna på en halvtime, slik at alt er lagt til rette for en stressfri sankthansfeiring.

Sankthans, jonsok eller midtsommer er en markering av døperen Johannes fødsel og en feiring av sommersolverv. Sankthansaften, som er fastlagt til 23. juni, er en glimrende anledning til å nyte god mat og drikke med venner.

Ole Martin Alfsen trives på kjøkkenet både som kokk og ekspertkommentator på TV. Foto: Stian Broch
Ole Martin Alfsen trives på kjøkkenet både som kokk og ekspertkommentator på TV. Foto: Stian Broch

Kokk Ole Martin Alfsen (45), kjent fra TV-programmet «4-stjerners middag» og GodtLevert.no, deler i den anledning sine beste oppskrifter med selve smaken av sommer.

– Tanken bak har vært praktisk, enkelt og velsmakende. Rettene er lette å servere, lette å spise og ikke for tung mat, sier TV-kokken til Godt.

Sommerrettene er også midt i blinken enten du ønsker å invitere gjester hjem eller er invitert bort på spleiselag med buffet – uten å tilbringe mange timer på kjøkkenet. Hver av oppskriftene tilbereder du på rundt en halvtime.

– Skal du feire midtsommer ute i hyggelige omgivelser med flere, kan maten også lett lages på forhånd hjemme og monteres på stedet, forklarer Alfsen.

Selv er hans idelle sankthansfeiring en stor fest i den nye hagen hjemme med deilig sommermat, vin og gode venner. Kokkens beste tips for å unngå matstress i forkant av feiringen er først og fremst å planlegge godt, men også utnytte sesongen.

– Invester i gode råvarer, så slipper du å gjøre så mye med dem. Tenk lett og sommerlig når du planlegger menyen.

Under deler Alfsen oppskriftene på fire lette retter med sesongens råvarer.

Foto: Stian Broch
Foto: Stian Broch

– Asparges er fremdeles smaken av forsommer. Jeg spiser gjerne dampede asparges flere ganger i uken, men det er gøy å variere. Denne suppen er utrolig god med sennep i som gir ekstra spenst samt bakt rød fisk. Her kan du bruke den fisken du ønsker. Det kan også være godt med røkelaks, tipser Alfsen.

Foto: Stian Broch
Foto: Stian Broch

Spekemat hører sommeren til, og til denne salaten kan du lage sprøstekt spekeskinke for krønsj og kontrast. Chevre-ost på salaten smaker ekstra godt når den blir litt varm og smeltet.

Foto: Stian Broch
Foto: Stian Broch

Dette er Ole Martin Alfsens vri på deilig cæsarsalat med knasende salat, saftig kyllingbryst, hjemmelagde brødkrutonger og dressing full av smak. Salaten fungerer bra både som delerett på koldtbordet eller mettende salat til middag.

Foto: Stian Broch
Foto: Stian Broch

Dette er en fresh og lett kremet sommerdessert. Yoghurten gjør at den søte avslutningen på måltidet ikke føles for tung, men heller sommerlig.

– I tillegg til at jordbærene er på sitt beste nå, pleier rabarbra å være best frem til Sankthans. Dette er derfor en ypperlig anledning til å nyte sesongens siste rabarbra.

Vis oss maten din fra sankthansfeiringen på Instagram ved å merke bildene med #godtno, så plukker vi deg kanskje til forsiden vår!

Publisert: 21.06.2014 kl. 02:41
Oppdatert: 23.06.2014 kl. 16:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?