Pascal fulgte kjærlighetens vei til Norge

20. mars 2013Aktuelt
TV-DOMMER: Konditor Pascal Dupuy er en av dommerne i TV 3s store satsing "Hele Norge baker". FOTO: TERJE BRINGEDAL
TV-DOMMER: Konditor Pascal Dupuy er en av dommerne i TV 3s store satsing "Hele Norge baker". FOTO: TERJE BRINGEDAL
Foto: Terje Bringedal
Kristine Hellem Aanstad
Kristine Hellem Aanstad

Den omstridte kakemesteren Pascal Dupuy (48) mener at lidenskap er det viktigste for å gjøre en god jobb. Nå vil han lære oss å elske søtsaker.

Det har stormet rundt den profilerte kokken og konditoren de siste årene.

I 2010 bestemte Utdanningsetaten at han skulle fratas retten til å utdanne lærlinger etter klager over flere år. Blant annet skal han ved en anledning ha kastet en kake i ansiktet på en lærling.

Nå har han tatt steget inn i TV-bransjen.

Som 19-åring var Pascal Dupuy lei av å være konditor i Frankrike hvor han sier han måtte arbeide med kjappe løsninger og halvfabrikat.

Samme år ble han forelsket i norske Berit, og veien til Norge var derfor kort da hun spurte om han ville være med.

I dag er han etablert som en av landets mest eksklusive kakemestere med konditorikjeden «Pascal», og en av dommerne i «Hele Norge baker» på TV3.

- Jeg er en person som vil lage noe godt. For meg må både utsende og smak være perfekt. Men smak, smak, smak er viktigst, sier Pascal Dupuy til VG, med en tykk fransk aksent mens han nesten smaker på ordet.

Dupuy vokste opp i en familie hvor man spiste kake hver eneste dag, og var kun fem år første gang moren viste han hvordan man kjevlet ut en kakedeig med en tom vinflaske. Etter det var han avhengig.

Kan eksplodere

«Hele Norge baker» hadde premiere på søndag og trakk både eldre og yngre TV-seere til skjermen, og på det meste var 306 000 innom premiereepisoden.

- Jeg sa til TV3 at det var uaktuelt å være en dommer som kun er negativ og tråkker på folk. Jeg vil heller ha et kreativt, konstruktivt og interessant program som åpner nordmenns øyne for de uendelige mulighetene som finnes slik at «Hele Norge baker» blir spennende å se på, sier Dupuy.

For nordmenn flest er den hissige kokken Eyvind Hellstrøm det mest kjente fjeset innenfor matlaging. Franskmannen har stor respekt for TV-kokken, og legger ikke skjul på at han kjenner seg igjen i oppførelsen hans når det gjelder å ha fokus på kvalitet.

- Jeg tror han er som meg når det kommer til å brenne for jobben. Slurv og liten respekt for produktene gjør at han eksploderer, og det kan jeg forstå.

- Når følte du det slik sist?

- Tidligere i dag. Da var det en konditor som brente en sitronkrem, og i stedet for å starte en ny krem og si «Jeg har brent kremen», forsøkte han å bruke den likevel. Det vises kanskje ikke at den er brent, men smaken er jo helt ødelagt. Ved å gjøre dette lurer man seg selv, bedriften og til slutt kundene, og det er ikke akseptabelt når man er klar over det.

- Man må ha respekt for jobben, men like viktig er lidenskap. Jeg tenner på jobben og av å lage et produkt. Som konditor brenner jeg for dette og dette er min lidenskap, sier den anerkjente konditoren.

- Du bruker mange sterke ord når du beskriver jobben din. Hva er viktigst for deg - jobb eller sex?

- Det får du ikke svar på, svarer Dupuy og smiler slik at øynene nesten forsvinner.

I 2010 fikk franskmannen mye oppmerksomhet etter at en lærling påsto at Pascal Dupuy skal ha kastet en kakebunn i ansiktet hennes.

Vil lære bort

Sammen med Åpent bakeri-gründer Øyvind Lofthus og skuespiller Line Verndal skal trioen denne våren gi nordmenn kakeglede på TV. Dupuy ikke fremmed for å få sitt eget program hvor han kan reise verden rundt på motorsykkel og vise hvordan man lager kaker på ulike steder.

- Det er en drøm jeg har hatt lenge. I lang tid har TV og magasin hatt fokus på salt mat, men veldig lite på det søte. Jeg vil lære folk å være kreativ og lage gode søtsaker, til og med en god bløtkake.

- Er vi dårlig på det?

- Dere kunne hatt mer fokus på kreativitet. Det er lite smak og kremen smelter ikke i munnen. Man skal ikke piske kremen for mye, den skal være flytende - ikke steinhard slik som man ofte lager den, sier Dupuy.

- Hva med 1-2-3-kaker?

- Fy, fy, fy! Ikke snakk om sånt, jeg får vondt i ørene mine! Det er så enkelt å lage selv og så finnes det så mange spennende råvarer på markedet!

Publisert: 20.03.2013 kl. 11:53
Oppdatert: 02.07.2013 kl. 13:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?