Selger ut «kinesisk delikatesse» på Gladmatfestivalen
Den nye sjømatprodusenten skal selge sjøpølse for første gang i Norge, men sliter med å lage nok til festivalgjengere i Stavanger.
Verdenskjente Noma hadde den på menyen da de åpnet den nye restauranten tidligere i år. I Kina er den blitt brukt i over 1000 år - både som delikatesse og helsekostprodukt. Denne uken ble sjøpølsen introdusert for norske ganer på Gladmat i Stavanger.
– Det har gått over all forventning. Vi klarer faktisk ikke å lage nok - fire ganger har vi måtte lage nytt. Nå bare koker vi for harde livet, sier gründer Christianne Fenes i sjømatselskapet EIR of Norway på telefon fra festivalen på torsdag.
Med seg på Gladmat har de åtte gourmetkokker fra Kina som står og tilbereder en sjøpølserett. For 40 kroner har nordmenn kunne smake på det som er et av de dyreste sjømatproduktene i verden. Kiloprisen kan nemlig variere mellom 4000 til 100.000 kroner kiloen avhengig av kvalitet, forteller Ostehusets soussjef, Daniel Vigdel Hansen, til Stavanger Aftenblad.
Allerede to dager ut i festivalen var etterspørselen så høy at kokkene måtte begynne å lage sjøpølsen grytidlig på morgenen til sent på kvelden. Grunnen er en omstendelig tilberedning som er basert på kinesiske metoder.
Sjømat-gründeren forteller at tilbakemeldingene på den ukjente delikatessen under Gladmat har vært forskjellige:
– Noen synes den er veldig god, og noen synes den er seig, sier Fenes.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Spesiell konsistens
VGs restaurantanmelder har tidligere omtalt sjøpølse-retten på Noma som «sjokkerende», og beskrev selve sjøpølsen som «en litt pløsete og avlang ruglete sekk uten synlig ansikt». I hovedsak er det smakstilsetningene, for eksempel en marinade, som gir sjøpølsen smak.
– Jeg tror ikke alle nordmenn får til å like konsistensen, men inntrykket mitt er at de som er glad i sjømat liker det, sier Sintef-forsker Jan Erik Evjemo.
Han har forsket på sjøpølse i Kina, og forteller at årsaken til den høye prisen er at det er et betalingsvillig marked som har troen på at den har helsebringende effekt.
– Kineserne har brukt sjøpølser til dette formålet i mange år og har gjort positive erfaringer. I Kina tilsetter de den i forskjellige retter, fortsetter han.
I Beijing får du blant annet kjøpt tørket sjøpølse på supermarkedet.
– Den rasper de med et rivjern og drysser over ulike matretter. Ellers får du også kjøpt marinert sjøpølse som er mer som middagsmat, forklarer Evjemo.
Vil selge til Asia
I Norge blir sjøpølsen sett på som bifangst, men den nystartede sjømatprodusenten, EIR of Norway, skal drive oppdrett av arten i Rogaland. Målet er å markere seg på eksportmarkedet - med spesielt fokus på kinesiske markeder - men også bidra til flere arbeidsplasser lokalt og regionalt.
– Vi ønsker å fortsette å bygge på det sjømatnæringen i Norge har skapt i utlandet, sier Fenes.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sjøpølsen er faktisk mulig å fange selv fra havdypet. Og skulle du være så heldig å få en på kroken, er det veldig viktig å sjekke at den ikke er dårlig.
– De er ekstremt sensitive for varme, og fordi de bryter seg selv ned tar det kort tid før de blir dårlige. Hvis den lukter eller er veldig slimete, så ikke spis den. Da er den mest sannsynlig råtten, tipser Fenes.
Publisert: 21.07.2018 kl. 00:29
Oppdatert: 21.07.2018 kl. 16:47
Lag deg en gratis konto