Ti ting du kanskje ikke visste om moreller

24. juni 2016Aktuelt
SØT OG MILD: Den søte lillesøsteren til kirsebæret smaker godt naturell, men passer også til kaker og salt mat. Foto: Marte Vike Arnesen/VG
SØT OG MILD: Den søte lillesøsteren til kirsebæret smaker godt naturell, men passer også til kaker og salt mat. Foto: Marte Vike Arnesen/VG

Den gode og søte smaken gjør moreller til en sommerfavoritt, men hva er egentlig forskjellen på morell og kirsebær?

1. Det finnes to forskjellige typer kirsebær: Surkirsebær er det vi kaller kirsebær, mens søtkirsebær blir feilaktig kalt moreller på norsk. Kjøttet er også fastere enn i kirsebær.

2. Betegnelsen «morell» er faktisk navnet på en gammel kirsebærsort som opprinnelig skal ha stammet fra Château de Moreilles i Frankrike. Dette er egentlig sure, mørke kirsebær, men på norsk brukes den som nevnt for søte kirsebær.

3. Søtkirsebær/morell, som er i slekt med plommer, er den av de frukttre-artene som tåler minst frost over jorden, og dyrkes derfor mest i områder der normaltemperaturen på vinteren er rundt 0 grader.

4. Det er imidlertid indre Hardanger som kalles morellfatet fordi det er der det har vært dyrket mest moreller i Norge.

5. Morellsesongen er kort, søt og god og varer fra juni til august. Siste helgen i juli krones sesongen med en morellfestival i Lofthus i Hardanger, hvor man kan både smake og spytte i idylliske omgivelser med vakre, hvitblomstrende morelltrær.

6. Steinfrukten er ikke bare gode å fråtse i, men også symbolsk i Kina hvor de opprinnelig kommer fra. Her har de har vært dyrket i 4000 år. I Kina er de vakre blomstene på morell- og kirsebærtrærne et symbol på våren, på ungdom og håp, og står for kvinnelig skjønnhet.

7. Er du lysten på noe sunt og godt? Ta noen røde «drops»! Moreller er kalorifattige og proppfulle av antioksidanter. Leskende er de også i sommervarmen; moreller inneholder nemlig 86 prosent vann.

8. Når du skal se etter gode moreller, velg bær som er fyldige og saftige med skinnende skall og grønn stilk. Bærene modnes ikke etter høsting.

9. Vi er kanskje mest vant til mørke moreller, men de finnes i flere farger: gule, gulrøde, mørkerøde eller nesten svarte. De deles derfor inn i to hovedgrupper, der den ene er lyse moreller som har en noe større stein enn den mørke. Den andre er en mørk variant som har et noe fastere fruktkjøtt.

10. Søtkirsebærtreet bærer ikke bare frukter på sommeren, men veden brukes også til finere møbler eller musikkinstrumenter. Treverket er fast, tydelig strukturert og brukes ofte som kryssfinér.

Kilder: Store norske leksikon, Frukt.no, Wikipedia, Matvaretabellen.

Publisert: 24.06.2016 kl. 11:50
Oppdatert: 21.06.2017 kl. 15:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?