Lise Finckenhagens friske oppskrifter med appelsin

31. mars 2017Aktuelt
PÅSKESTEMNING: Appelsinterter med sitruskrem. Foto: Christian Brun/VG
PÅSKESTEMNING: Appelsinterter med sitruskrem. Foto: Christian Brun/VG

Vi elsker appelsin! Den friske, gule frukten kan brukes både i salt og søt mat, og setter en spiss (og fin farge) på det meste.

Appelsinspisingen i landet når sitt høydepunkt rundt påsketider. Mange millioner saftige og leskende appelsiner nytes i solveggen. Vel, alle havner muligens ikke i solveggen, men at den knallgule C-vitaminbomben er like populær som påskesola er det liten tvil om.

Appelsiner vokser på det eviggrønne appelsintreet og stammer trolig fra sentrale deler av Asia. Navnet appelsin har vi «adoptert» fra tyskernes «Apfelsine» som betyr kinesisk eple. At vi strengt tatt snakker om et bær er litt overraskende, og kanskje er den også sunnere enn du tror? For i tillegg til å være proppfull av C-vitaminer inneholder appelsinen en hel gjeng andre vitaminer, samt antioksidanter og mineraler som fosfor, jern og kalium og fiber. Ja, her er det snakk om helsegevinst i hver båt, så det er bare å forsyne seg rikelig.

Likevel er det kanskje ikke sunnhet som er hovedgrunnen til at vi spiser så mange appelsiner. Smaken av gode appelsiner er rett og slett frisk og nydelig. De nytes gjerne naturell, men evner også å trylle på kjøkkenet enten du er ute etter den syrlige og sødmefulle saften, eller det aromatiske og litt bitre skallet.

En skvis appelsinsaft, eller en teskje finrevet skall, kan virke som en smaksforsterker i supper, sauser, dressinger, salater og marinader. Prøv appelsin i kombinasjon med kylling, and, lam, skinke, laks, kveite, torsk, kamskjell, sjøkreps, reker, gulrot, fennikel, kålrot, lakris, sjokolade, pasjonsfrukt og jordbær - og mye, mye mer.

Si «appelsin», og la de strålende smakene få skinne om kapp med smilet og vårsola!

Publisert: 31.03.2017 kl. 10:23
Oppdatert: 31.03.2017 kl. 10:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?