Terje vant «MasterChef»: Her er vinnerretten som imponerte dommerne

6. november 2014Aktuelt
FRA HOBBYKOKK: Til mesterkokk. «MasterChef»-vinner Terje Sporsem klarer seg ikke uten en god japansk kokkekniv på kjøkkenet. Foto: TV3
FRA HOBBYKOKK: Til mesterkokk. «MasterChef»-vinner Terje Sporsem klarer seg ikke uten en god japansk kokkekniv på kjøkkenet. Foto: TV3

Terje Sporsem (38) gikk helt til topps med en uslåelig smakskombinasjon av tradisjonell sjømat med spennende hollandaise. Få oppskriften og vinnerens aller beste kjøkkentips.

Etter flere uker med kokkelering og tøffe utfordringer på «MasterChef»-kjøkkenet sto det mellom komikeren, programleder Sarah Natasha Melbye (38) og Carina Dahl (29) i finalen. Til slutt var det Sporsem og Melbye som måtte overbevise de strenge dommerne hvem som fortjente det gjeve trofeet.

TIPSET: Sporsem fikk tips fra Kulinarisk akademi-kokk, Espen Vesterdal Larsen, å bruke infusert kyllingbuljong sammen med hollandaise. Foto: TV3
TIPSET: Sporsem fikk tips fra Kulinarisk akademi-kokk, Espen Vesterdal Larsen, å bruke infusert kyllingbuljong sammen med hollandaise. Foto: TV3

– Jeg har aldri vært med på noe tidligere som jeg har gått så inn for som denne konkurransen. Mat er noe jeg har hatt interesse for i mange år, men aldri tatt det til dette nivået, sier Sporsem til Godt.

Den matglade sunnmøringen jobbet knallhardt for å nå helt til topps. Til VG røper Sporsem at han til og med «tyvtrente» med hjelp av profesjonelle kokker i forkant av finalen.

Oppveksten på tallerken

Finaleoppgaven var å servere en hovedrett til dommerne med et personlig preg, som samtidig skulle se innbydende ut og smake fantastisk. Komikeren imponerte Eyvind Hellstrøm, Kjartan Skjelde og Gregory Paul med en kombinasjon av tradisjonelt og moderne, som han også kalte oppveksten sin på én tallerken.

Vinnerretten, som besto av piggvar og kongekrabbe servert med smørdampet nykål, espuma-hollandaise og infusert kyllingbuljong, ble hyllet for de vidunderlige smakskombinasjonene.

– Jeg har vokst opp på Sunnmøre hvor det var mye fisk, og lærte hvor utrolig godt det er med sjømat. Det minner meg om bestemor, som var fantastisk flink til å bruke råvarene rett fra havet. Retten var en hyllest til de gode, tradisjonelle råvarene. Samtidig som jeg eksperimenterte med molekylære elementer, forteller 38-åringen, som har skalldyrsbuffet som livrett.

Mye tid på kjøkkenet

TV-konkurransen har ikke bare være lærerikt for Sporsem, men den har også gitt ham en ny selvtillit på kjøkkenet. Blant det han har tatt med seg videre er å ikke gjøre det for avansert, men heller fokusere på rene smaker og ikke for mange råvarer.

Hans beste kjøkkentips er imidlertid å rydde underveis. Det gjør nemlig matlagingen en del enklere.

– I begynnelsen av konkurransen kunne jeg være ekstremt rotete. Nå er jeg mye mer strukturert og ryddig.

Videre råder han matglade å prøve retter man er usikre på – selv om det kan virke skremmende.

– Enkelte ting kan virke som en umulig oppgave, men som er ganske overkommelig hvis man jobber strukturert. Den selvtilliten du får er så gøy og gjør deg til en bedre hjemmekokk, sier vinneren.

Selv har komikeren fått mersmak på å eksperimentere med mer avanserte ting som matkjemi. Sporsem beskriver det som en ordentlig gutteting; å holde på med god mat og gadgets samtidig.

ENDELIG SEIER: Komikeren har tidligere vært med på flere TV-konkurranser som «Skal vi danse» og «4-stjerners middag». Ikke bare kunne han dra hjem med førsteplassen denne gangen, men TV3s «MasterChef» har også vært det morsomste han har vært med på. Foto: TV3
ENDELIG SEIER: Komikeren har tidligere vært med på flere TV-konkurranser som «Skal vi danse» og «4-stjerners middag». Ikke bare kunne han dra hjem med førsteplassen denne gangen, men TV3s «MasterChef» har også vært det morsomste han har vært med på. Foto: TV3

Ferdig med ferdigposer

Og når han ikke er ute og reiser på jobb, bruker han nå mye tid på kjøkkenet.

– Jeg elsker å lage mat og prøve ut nye ting hjemme. Det er nesten blitt sykelig. Kona er glad for dette, men også litt bekymret. Når vi legger oss vil jeg heller lese en kokebok enn å holde rundt henne.

Til gjengjeld lager han gjerne middag til familien. Han innrømmer at det har vært en del ferdigposer tidligere, men i dag er det meste borte fra skapene.

– Det er jo så enkelt å lage noe som smaker så utrolig mye bedre. For eksempel det å koke kraft selv trenger ikke å være særlig mer krevende; skjær opp en kylling, kok kraft av skroget, legg det i fryseren og du har alltid kraft tilgjengelig, tipser han.

Flere oppskrifter fra «MasterChef»-deltagerne?

Publisert: 06.11.2014 kl. 20:29
Oppdatert: 06.11.2014 kl. 20:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?