Lise Finckenhagen: Utvid tacohorisonten

MANGE MULIGHETER: Svin, reker eller kylling? Prøv Lise Finckenhagens smakfulle tacos. Foto: SARA JOHANNESSEN
MANGE MULIGHETER: Svin, reker eller kylling? Prøv Lise Finckenhagens smakfulle tacos. Foto: SARA JOHANNESSEN
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Den «helnorske» tacoen er i en ruvende utvikling, og takk for det! Mange kjenner på behovet for å teste ut nye fyll i lefsa, og stekt kjøttdeig med tacokrydder er ikke lenger enehersker på fredagskvelden.

Hva med å utvide tacohorisonten med en asiatiskinspirert reketaco? Saftige hvitløk- og chilistekte reker med marinert rødkål, avokado, vårløk og koriander, toppet med peanøttsaus, litt ekstra chili og en skvis av lime er mildt sagt knallgodt. Den har allerede rukket å bli en slager på hjemmebane.

Favoritt-potensialet har også tacoen som har hentet sin inspirasjon fra retten «korean fried chicken». Her snakker vi sprøstekt kylling vendt i en glinsende, og fingerslikkende god, søt chilisaus. Servert på varme tortillaer med sprø grønnsaker og et dryss av sesamfrø blir dette en liten fusion-rett som hyller mat uten grenser (og viktigheten av servietter).

Men vi må jo også en tur til Mexico! Tradisjonell Tacos Al Pastor starter med marinerte skiver av svinekjøtt som grilles langsomt på spyd – omtrent som gyros eller shawarma.

Marinaden består av blant annet ulike typer chili (det finnes utrolig mange forskjellige typer hva både styrke og smaksnyanser angår) og ananas. Kjøttet skaves av og serveres på nystekte maistortillas med grillet ananas, grønn salsa og finhakket løk. En vidunderlig opplevelse som får «tacokjøttdeigen» til å rødme av sjenanse. Selv har jeg laget en forenklet utgave – tilrettelagt for hjemmekjøkkenet, men du verden så fint det gikk det også.

Jo da, det tar litt tid, men det glemmer du fort når kjøttet blir akkurat så saftig og mørt og smakfullt som langtidstilberedt svinenakke kan bli. Og det er selvsagt ingenting i veien for å tilberede svinenakken dagen i forveien, for så å bare varme det opp igjen før servering. En skikkelig tacohøydare blir det uansett!

Fredag eller ikke – det spiller ingen rolle, hver dag er en god anledning for en fresh taco!

Tips 1:
Bruk den salsaen du liker, enten den er kjøpt eller hjemmelaget.

Tips 2:
Bytt ut revet ost med smuldret fetaost for mer smak. Passer spesielt godt til marinert svinenakke.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?