Supermat og søte oppskrifter: Dette er matordene vi søkte mest på i 2014

7. januar 2015Aktuelt
JA TAKK, BEGGE DELER: Pannekaker OG supermaten gojibær og chiafrø er noe av det vi søkte mest etter på Google i 2014. Foto: NTB Scanpix
JA TAKK, BEGGE DELER: Pannekaker OG supermaten gojibær og chiafrø er noe av det vi søkte mest etter på Google i 2014. Foto: NTB Scanpix

I sin trendanalyse fra 2014 forteller Google oss hva vi har vært opptatt av på matfronten i året som har gått. Kjenner du deg igjen?

Hvert år slipper Google en oversikt over hva vi søkte mest på i året som gikk. Vi har tatt en titt på hva vi har vært mest opptatt av når det gjelder mat på nettet.

I 2014, som året før, er supermat en av de tingene vi er svært interessert i. Og Google møter etterspørselen; et raskt søk på «superfood» gir oss over 9 millioner resultater. Og selv om det er blåbær vi finner øverst i resultatlisten, er det chiafrø og gojibær vi spesifikt søkte mest på blant supermaten i fjor.

«Gojibær er rike på antioksidanter og var supermaten som toppet søkestatistikken i 2014», skriver Google i sin trendrapport.

Kosthold og slanking

Vi har også vært opptatt av slanking i året som har gått. I Norge kom disse spørsmålene høyt opp på søkelistene: «Hvor mange kalorier?», «Hvordan går man ned i vekt?» og «Hvor mange kalorier bør jeg spise daglig?»

Og når vi har funnet ut hvor mange kalorier vi kan spise om dagen, er vi mest opptatt av hvor mange av dem det er i egg, bananer, øl, epler og gulrøtter.

Internasjonalt har paleodiettenvært den dietten de fleste var interessert i. Men selv om vi er veldig opptatt av sunn mat, dietter og helsekost, er det ikke sånn at vi har glemt de gode, gamle favorittene – pizza er stadig svært populært. «Pizza fikk flere søk enn VM», melder Google.

Og mens vi er inne på gamle favoritter – selv om vi stadig introduseres for nye stjernekokker er det fortsatt Jamie Oliver som topper listen over den kjendiskokken vi søker mest etter.

Pannekaker og annet søtt

Det har vært en oppgang i restaurantsøk og en nedgang i oppskriftssøk, men det er fortsatt noen av oss som er opptatt av å lage mat hjemme.

«De som lager mat, kan ikke få nok av pannekaker,» står det i trendrapporten. Dette gjelder både internasjonalt og her hjemme i Norge. Ellers søker vi nordmenn også helst etter andre søte oppskrifter. På topp ti-listen av søk etter oppskrifter finner vi nemlig muffins, brownies, boller, pavlova, sjokoladekake og oreokake. Vi må helt ned på syvende plass før vi finner guacamole. De to nederste plassene går til foccacia og knekkebrød.

Internasjonal inspirasjon

Naturlig nok søker vi mer på mat fra utlandet enn vår egen:

«Folk i Japan søkte oftere etter fransk mat enn franskmennene selv, sultne folk i Australia søkte etter argentinsk mat mer enn argentinerne og krydderelskende briter søkte etter indisk mat mer enn folk i India,» skriver Google i sin trendrapport.

Ellers er vi ikke så veldig dristige når vi skal utforske internasjonal mat, vi holder oss til det vi kjenner godt. På verdensbasis er thailandsk det kjøkkenet som er mest populært, etterfulgt av italiensk og kinesisk. Slik det har vært de siste fem årene – og i årene før det toppet Italia listen, med Thailand som nummer to og Kina på tredjeplass.

YouTube stadig viktigere på kjøkkenet

Vi ser også mye mer på matvideoer enn vi gjorde tidligere. Undersøkelsen YouTube Food, som Google har gjort sammen med Millward Brown Digital og Firefly viser hvordan YouTube også har blitt en viktig del av referanserammene til foodies. I fjor økte visninger av oppskrifter og matrelatert innhold på Youtube med nesten 60%. Både kvinner og menn i alderen 18-34 år har vært med på å booste abonnementstallene til Youtube-kanaler med matfokus med 280%.

Unge mødre jakter på ny inspirasjon til hverdagsmiddager i matvideoer og 68% av disse ser på videoer mens de lager mat, står det i YouTube Food. Unge menn ser videoene på jakt etter nye teknikker og produkter - og jakter mer på videoer som viser deg hvordan du gjør ting enn bare gangen i en oppskrift.

«Det er også mer sannsynlig at unge menn ser YouTube matvideoer for å bli underholdt av kjendiskokker, som Jamie Oliver», skriver rapporten.

Føler du at du ikke fikk sett nok mat-TV i 2014, kan du starter med å se den videoen mer enn ni millioner andre har brukt noen minutter av livet sitt på å se "Tiny hamsters eating tiny burritos".

Publisert: 07.01.2015 kl. 11:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?