Til hovedinnhold

Kristel van Valkenhoef fulgte lidenskapen: Lager godteri til motegigant

27. april 2018Aktuelt
KRYSTALLKLART: For tre år siden gikk det opp for Kristel van Valkenhoef at hun måtte gjøre noe mer med baker- og konditorhobbyen. Foto: Privat/Botanic Bakery
KRYSTALLKLART: For tre år siden gikk det opp for Kristel van Valkenhoef at hun måtte gjøre noe mer med baker- og konditorhobbyen. Foto: Privat/Botanic Bakery

– Jeg har omtrent ikke sovet på fire år.

Mat ser ikke nødvendigvis ut som mat lenger: Bare se på Iven Kawis utrolige sukkulent-kaker, eller Lee Kang-Bins Disney-kaffekunst.

Nå er det nederlenderen Kristel van Valkenhoef som tar rampelyset, med vakre drops formet som trendkrystallen agat. Van Valkenhoef jobber til daglig som modell, men lager kaker og konfekt ved siden av karrieren. Nå har Vogue og Harper's Bazaar Spain skrevet om hennes utrolige krystalldrops.

– Det er som kronen på verket etter alt mitt harde arbeid, skriver van Valkenhoef til Godt, som forteller at hun fant inspirasjonen til dropsene i butikken Anthropologie.

Agat, og såkalte geode-kaker, har vært i vinden lenge. Allerede i fjor kunne Teen Vogue fortelle at superstjernen Beyoncé, som nylig opptrådte på Coachella, feiret 36-årsdagen sin med en enorm geode-kake.

Van Valkenhoef har blant annet laget konfekt for kjente navn som motegiganten Viktor & Rolf, Alejandra Alonso Rojas og champagnemerket Dom Pérignon.

KUNSTVERK: Van Valkenhoef bruker en dag på å lage et dusin krystall-drops. Foto: Botanic Bakery
KUNSTVERK: Van Valkenhoef bruker en dag på å lage et dusin krystall-drops. Foto: Botanic Bakery

En måte å slappe av på

Selv om hun har vært interessert i matlaging så lenge hun kan huske, har modellen holdt på med selve Botanic Bakery i tre år.

– Jeg har reist rundt jorden på grunn av modellkarrieren siden jeg var 16 år gammel, og har jobbet tett med mange motehus. Så jeg grunnla Botanic Bakery i skapet til Helmut Lang New York i 2016 mens jeg jobbet med å presentere prekolleksjonen deres, forteller van Valkenhoef.

Når hun besøker nye land, er det første hun gjør å besøke det lokale supermarkedet for å forstå produktene og kjøpe bøker i originalspråket.

– Baking har alltid vært en viktig del av livet mitt. Det har vært en reise som startet på mammas kjøkken. Hun lærte meg å lage perfekte luftige kaker og marengs.

Da hun begynte å jobbe som modell, tok hun bakingen med seg.

– Baking var en måte å slappe av på når jeg reiste. Baking er noe jeg alltid har drevet med, men jeg hadde aldri trodd jeg kunne lage kunst ut av det jeg elsker å gjøre.

Hektisk

Nå som van Valkenhoef kombinerer godteridrømmen med modelljobbing for blant annet Céline, forteller hun at det er hektisk til tider.

– Jeg reiser i forbindelse med modellyrket, jeg er mor og jeg dedikerer all tiden jeg klarer til å lage det jeg elsker. Jeg har omtrent ikke sovet på fire år. Samtidig har disse årene uten tvil vært de lykkeligste årene i mitt liv.

Akkurat nå holder hun på med et prosjekt med motegiganten Viktor & Rolf. På spørsmål om jobben i moteindustrien gjør det enklere å få oppmerksomhet rundt godteriet hun lager, svarer hun «uten tvil».

– Det er som i alle andre bransjer: Å få en jobb handler nesten fullstendig om referanser og å kjenne noen. Hvis jeg gjorde det samme i Nederland, hadde det aldri blitt det samme. Suksess er alltid avhengig av tre ting: Timing, sted og hell, sier van Valkenhoef.

DROPSGRÜNDER: Maayan Zilberman har blitt kjent for sine kunstverk av noen drops. Foto: Pontus Hook/VG
DROPSGRÜNDER: Maayan Zilberman har blitt kjent for sine kunstverk av noen drops. Foto: Pontus Hook/VG

Godteri-kjede

En annen som har gjort suksess med «luksusgodteri» de siste årene, er Maayan Zilberman.

Hun står bak godterimerket Sweet Saba som holder til i Brooklyn, New York, og lager drops formet som alt fra bananer, løv og solbriller - til det kjente halskjedet til Carrie i serien «Sex & Singelliv». Drops-profilen hennes på Instagram har over 29.000 følgere.

– Det er et vakkert øyeblikk når noen innser at verket faktisk er godteri og spiselig, og det er magisk; å se gleden er verdt alle gangene jeg har brent fingrene mine på kjøkkenet, har hun tidligere sagt til Coveteur om kunst-dropsene sine.

Drømmeverden av godteri

Planen til van Valkenhoef fremover er uviss. Hun har jobbet som modell de siste 14 årene, og gjør nå jobber for blant annet det franske merket Céline.

– Botanic Bakery startet som et lidenskapsprosjekt for meg, forteller hun.

– Og for å være ærlig er jeg fortsatt overrasket over hvor positivt prosjektet mitt har blitt tatt imot. Jeg vet fortsatt ikke hvor dette kommer til føre meg. Men drømmen er å ha en gøyal butikk i Soho eller Place Vedome hvor folk kan oppdage min drømmeverden av godteri.

Publisert: 27.04.2018 kl. 10:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?