Til hovedinnhold

Det du må vite om matcha

POPULÆR: Grønn, sunn og god - matcha er trendy som aldri før. Foto: Scanpix
POPULÆR: Grønn, sunn og god - matcha er trendy som aldri før. Foto: Scanpix

Matcha er den sunne, koffeinholdige tradisjonsdrikken «alle» skal ha.


Tidligere i år skrev vi om hva vi trodde kom til å bli trendy i 2015. Alt fra kraft, kimchi og pistasjnøtter ble inkludert - men øverst av alt tronet matcha.

Matcha er en intenst grønn te fra Japan, som har blitt brukt av munker innen zenbuddhismen i over 800 år. I dag serveres teen gjerne under rolige tradisjonelle teseremonier som kalles cha-no-yu, som av mange ses på som en del av oppdragelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PULVER: Slik ser matcha ut før det har blitt blandet med varmt vann. Foto: Michaela Rehle/Reuters
PULVER: Slik ser matcha ut før det har blitt blandet med varmt vann. Foto: Michaela Rehle/Reuters

Sunn te

Matcha består av pulveriserte teblader, og har en ganske bitter smak. I motsening til mye annen te, skal ikke matcha trekke før teen fjernes fra det varme vannet: Pulveret og det varme vannet (som ikke skal koke) piskes heller på en spesiell måte (i formen av en «M») med en bambusvisp. Dermed dannes et luftig og tynt skumlag på toppen av teen.

Matcha er rik på blant annet antioksidanter og naturlig koffein. Koffein-kicket skal visstnok være annerledes enn det man får av kaffe: Matcha inneholder en aminosyre som heter l-theanin, som fremkaller en følelse av avslappethet uten at man blir trøtt, ifølge Health. I tillegg er teen mindre strevsom for magen enn kaffe, og den skal visstnok øke stoffskiftet.

Trendy kaféer

Den grønne drikken har blitt supertrendy i for eksempel New York, hvor shots av matcha blant annet ble servert under New York Fashion Week. Byen har til og med en egen matcha-bar som heter - hold deg fast - «MatchaBar». Utenfor «the Big Apple» finnes det matchabarer blant annet i Hong kong, Hanoi og Portland, ifølge Bon Appetit.

Selv om matcha hovedsakelig drikkes som te, gjør smaken seg utrolig godt i både mat, desserter og godteri. I Japan selges for eksempel Kit Kat-sjokolade med matcha-smak, og stadig flere matbloggere poster fristende oppskrifter på blant annet kaker og iskrem.

Det er forøvrig utrolig godt å lage «matcha-latte»: Bland matcha-pulver med varm, steamet melk eller mandel-/soyamelk, og sukker etter smak. En spennende vri på kaffeklassikeren.

SPENNEDE: Det ser kanskje ut som pistasje-is, men dette er hjemmelaget matcha-iskrem med sjokolade. Oppskriften finner du her. Foto: Alanna Taylor Tobin/The Bojon Gourmet
SPENNEDE: Det ser kanskje ut som pistasje-is, men dette er hjemmelaget matcha-iskrem med sjokolade. Oppskriften finner du her. Foto: Alanna Taylor Tobin/The Bojon Gourmet

Har du smakt matcha? Hva synes du om teen? Diskuter gjerne i feltet under.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?