Maten du ikke visste var frukt

23. juli 2014Aktuelt
HVA ER DETTE: Alt som er grønt er ikke nødvendigvis en grønnsak. Hva som er hva kan du lese under. Foto: Magnar Kirknes/Hilde Mesics Kleven/VG
HVA ER DETTE: Alt som er grønt er ikke nødvendigvis en grønnsak. Hva som er hva kan du lese under. Foto: Magnar Kirknes/Hilde Mesics Kleven/VG

Visste du at avokado er et bær og agurk egentlig er en frukt? Det er lett å bli forvirret blant frukt og grønt - her er matvarene du kanskje ikke trodde var frukt eller bær.

Når vi går på butikken er vi alle rimelig sikre på hva som er frukt og hva som er grønnsaker: Tomater, agurker og salathoder ligger sammen med løk og poteter i grønnsaksavdelingen, på samme måte som jordbær, epler og bananer er plassert i fruktavdelingen.

Men visste du at det allerede her er flere ting som skurrer?

Teknisk sett kan nemlig frukt defineres som den delen av planten som utvikles fra en blomst, og som inneholder frø. Dermed er egentlig både tomaten og agurken frukter.

- I dagliglivet og fra et kulinarisk standpunkt kan man si at grønnsaker er varer vi bruker i matretter som ikke er desserter eller kaker. Men fra et botanisk standpunkt blir frukt og grønt klassifisert med helt andre skillelinjer. Da har man ikke tenkt på hvordan den blir brukt, men heller hvilke plantefamilier den tilhører. Sånn sett kan man for eksempel si at jordbær botanisk sett er en nøtt, sier Britt Kåsin, informasjonssjef for Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hva er en tomat?

Det har rådet stor forvirring og uenighet i lang tid om hvordan frukt og grønt skal defineres.

På slutten av 1800-tallet ble det for eksempel en stor rettssak i høyesterett i USA om tomaten heller skulle defineres som en frukt - med basis i de botaniske klassifiseringene. Dette var noe tomatprodusentene ville, siden de da ville ha sluppet å betale skatt av omsetningene.

Tomaten rullet ikke deres vei: Høyesterett bestemte at den skulle fortsette å være en grønnsak siden den ikke ble brukt på samme måte som søte frukter.

Informasjonssjef Britt Kåsin sier forøvrig at dette kan endre seg.

- Tidligere kunne for eksempel ingen tenkt på å bruke tomat som noe annet enn en grønnsak. Men nå har det blitt utviklet mange nydelige, søte, knallrøde cherrytomater som flere og flere spiser som snacks på samme måte som frukt.

Inspirert av Huffington Post har vi laget en liste over syv ting du sannsynligvis ikke trodde var frukt - men som teknisk sett er det:

Gresskar

Foto: Jan Petter Lynau/VG
Foto: Jan Petter Lynau/VG

Gøy på halloween, smakfullt resten av året. Gresskar og squash er teknisk sett en frukt på grunn av dens myke innside og mange frø.

Paprika

Foto: Hilde Mesics Kleven/VG
Foto: Hilde Mesics Kleven/VG

Frisk og knasende sprø paprika kan brukes til så mangt: De kan fylles med godsaker, wokes eller kuttes opp og tilføre farge og smak i en salat. Men visste du at paprikaens mange frø gjør at også denne faller under fruktkategorien?

Fun fact: Visste du at fargen på den vanlige paprikaen man kjøper på butikken bestemmes av fruktens modningsgrad? Grønn paprika er umoden, mens rød, gul og oransje paprika er moden.

Tomat

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Tomaten stammer fra Sør- og Mellom-Amerika, og kom ikke til Norge før på 1900-tallet. Nok en gang - ikke en grønnsak: Selve tomatfrukten er faktisk egentlig et bær.

Aubergine

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

For mange er nok auberginen forbundet med den greske spesialiteten moussaka, der stekte skiver av aubergine legges lagvis med deilig tykk hvit saus og en krydret tomat- og kjøttsaus. Da er det rart å tenke på at auberginen faktisk egentlig er en frukt.

Avokado

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Avokadoen vokser på et tre, og kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Som tomaten er også avokadofrukten et bær, bare at denne grønne godbiten har ett stort frø i midten.

Ertebelger

Foto: Kyrre Lien/VG
Foto: Kyrre Lien/VG

Tro det eller ei, men ertebelger er også teknisk sett en frukt. En skjønn og grønn sak, men ingen grønnsak. Visste du forøvrig at erter har vært en del av norsk folketro? Tidligere trodde man for eksempel av høsten skulle bli mild hvis ertestenglene la seg utover åkerkantene, og kald hvis de la seg innover.

Oliven

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Til sist: Oliven er også klassifisert som en frukt etter botaniske standarder. Mens den umodne grønne frukten brukes til mat, brukes den modne frukten til olivenolje. Olivengrenen er forøvrig brukt som et symbol for fred, så hvis du ikke har likt denne artikkelen - tenk på olivengrenen.

Tomat: Frukt, bær eller grønnsak? Diskutér gjerne i feltet under!

Publisert: 23.07.2014 kl. 16:09
Oppdatert: 09.02.2015 kl. 08:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?