Til hovedinnhold

Dette spiste vi i 2015: Mattrender og populære oppskrifter

25. desember 2015Aktuelt
POPULÆR OPPSKRIFT: Toast med avocado er både sunt, enkelt og skikkelig godt! Foto: Sara Johannessen / VG
POPULÆR OPPSKRIFT: Toast med avocado er både sunt, enkelt og skikkelig godt! Foto: Sara Johannessen / VG
Line Blokhus
Line Blokhus

Matåret 2015 ble et år preget av sunn, kjapp og kortreist mat.

2014 var året der blant annet grønnkålen, quinoa og peruviansk ceviche fikk sine gjennombrudd her til lands. 2015 ble ikke så ulikt: Enda flere sunne utenlandske mattrender fikk fotfeste. Vi er også fortsatt opptatt av at maten vi lager skal være lokalt produsert – og vi har fremdeles fokus på sunn mat. I år har vi blant annet kombinert dette med gamle tradisjoner, ny teknologi og trender fra utlandet.

Vi i Godt har plukket ut noen av våre trendfavoritter fra matåret 2015:

Syltet mat

FERMENTERT KÅL: Normenn har fått øynene opp for den koreanske retten kimchi. Foto: Sara Johannessen/VG
FERMENTERT KÅL: Normenn har fått øynene opp for den koreanske retten kimchi. Foto: Sara Johannessen/VG

Syltet og fermentert mat har helt klart fått en ny vår, eller en såkalt #Throwbackthursday som National Restaurant Association skrev i sin predikerte trendrapport for 2015. Gamle tradisjoner er blitt hentet frem, med en ny og moderne vri. Ikke bare er det skikkelig godt, men det er også veldig sunt!

Grøt

TRENDY GRØT: Grøt som lager seg selv i kjøleskapet over natten, såkalt overnightoats eller kjøleskapsgrøt. Foto: Sara Johannessen / VG
TRENDY GRØT: Grøt som lager seg selv i kjøleskapet over natten, såkalt overnightoats eller kjøleskapsgrøt. Foto: Sara Johannessen / VG

Grøt er ikke lenger noe vi bare spiser i juletider, eller med smørøye på en lørdag formiddag. Grøt i ulike varianter har lenge vært en trend i blant annet København, og vi har ventet spent på at grøten virkelig skulle treffe Norge. Nå ser det ut til at den omsider har gjort nettopp det – i form av sunne varianter som kjøleskapsgrøt og chiagrøt og -pudding.

Matkasser på døra

PÅ DØRA: Flere aktører leverer matvarer til deg rett på døra. Dette er et eksempel på en matkasse fra Adams Matkasse fra en test VG gjennomførte i 2014. Foto: Jørn E. Kaalstad/VG
PÅ DØRA: Flere aktører leverer matvarer til deg rett på døra. Dette er et eksempel på en matkasse fra Adams Matkasse fra en test VG gjennomførte i 2014. Foto: Jørn E. Kaalstad/VG

Matvarer levert på døra er ikke en nyhet i 2015, men det er ikke før i år at tjenesten har eksplodert. Sunn og kortreist mat med oppskrifter levert rett hjem – det er i grunnen ikke så rart at stadig flere får øynene opp for dette!

Men det er selvsagt ikke bare råvarene som kan bestilles til hjemlevering. I disse dager skjer det en «Uberifisering» av take away-maten, hvor du kan bestille mat gjennom apper på smarttelefonen. I hovedstaden kan det hende du har lagt merke til syklistene fra Foodora med store rosa matbokser, som leverer mat fra flere forskjellige restauranter. Kjeden har også etablert seg i mange andre storbyer verden rundt. I tillegg har drosjetjenesten Uber startet sin egen matleveringstjeneste i flere byer i USA og Canada. Teknologi + mat = <i class="em em-ok_hand"></i>

Food trucks

GATEMAT: Nå serveres det endelig mat fra food trucks også i Norge. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
GATEMAT: Nå serveres det endelig mat fra food trucks også i Norge. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Food trucks, eller matvogner, har lenge vært populært i USA og i andre land, men det har tatt sin tid å få etablert denne trenden i Norge. Det er ikke fordi det ikke har vært ønsket, men blant annet fordi det stilles strenge krav til aktørene og fordi godkjenningen tar lang tid. I sommer skulle det være 20 matvogner på plass i Oslo – selv om det ikke ble riktig så mange er det nå endelig mulig å få kjøpt spennende og hjemmelaget street food flere steder. Mer av dette, please!

Avocado-toast

GODT OG GRØNT: Noen ganger er det få ting som frister mer enn en crispy toast med avocado på. Foto: Sara Johannessen/VG
GODT OG GRØNT: Noen ganger er det få ting som frister mer enn en crispy toast med avocado på. Foto: Sara Johannessen/VG

Ifølge Eater var avocado-toast bokstavelig talt den mest trendy maten i 2015 – en superenkel og god rett som også var veldig populær her på Godt. La oss bare bli enige om at vi tar med oss denne sunne trenden videre inn i 2016 også!

Hummus

HUMMUSENS ÅR: Denne sunne og deilige retten med kikerter vil vi nok se mer til fremover. Foto: Kyrre Lien/VG
HUMMUSENS ÅR: Denne sunne og deilige retten med kikerter vil vi nok se mer til fremover. Foto: Kyrre Lien/VG

For et år siden spådde Baum+Whiteman at 2015 ville bli hummusens år. Og jammen hadde de rett! Den sunne og allsidige retten har slått an også i Norge. Du kan trygt bytte ut dippen med hummus, bruke det som tilbehør til nær sagt hva som helst, eller smøre den på brødskiva. Best av alt: Hummus lager du på 1-2-3!

Mikrobrygg

NØGNE Ø: I produksjonshallen hos mikrobryggeriet Nøgne Ø i Grimstad. Foto: Petter Emil Wikøren/VG
NØGNE Ø: I produksjonshallen hos mikrobryggeriet Nøgne Ø i Grimstad. Foto: Petter Emil Wikøren/VG

Nå skal ikke vi hevde at mikrobrygget øl er det mest trendy du kunne drikke i 2015, men de siste årene har det poppet opp stadig flere mikrobryggerier landet rundt – og i 2015 var det ikke bare hippe Løkka-folk som visste å sette pris på en håndbrygget øl. Mikrobrygg har blitt allemannseie – noe som også merkes i butikkenes sortiment. Vi skåler for det! <i class="em em-beers"></i>

Dette ville vi lage hjemme

Hvert år presenterer Google lister som viser hva vi har søkt etter både nasjonalt og globalt. Siden de aller mest søkte ordene forandrer seg lite fra år til år har Google valgt å ikke ha med toppsøkene i år, men heller vise lister med søkeordene som har hatt kraftigst økning det siste året.

Under følger listene over de oppskriftssøkene som har økt mest i 2015 – som kan si noe om hva slags mat nordmenn har vært opptatt av å lage hjemme i året som har gått:

Matoppskriftene som trendet i Norge

1. Foccaciabrød

2. Lammelår

3. Lapskaus

4. Potetsalat

5. Pizzasaus

6. Svineknoke

7. Scampi

8. Fish and chips

9. Kyllingfilet

10. Klippfisk

De søte oppskriftene som trendet i Norge

1. Pepperkake

2. Blondies

3. Amerikanske pannekaker

4. Granskuddsirup

5. Peppernøtter

6. Snickerskake

7. Tilslørte bondepiker

8. Kokosboller

9. Påskekake

10. Banankake

Publisert: 25.12.2015 kl. 12:18


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?