Verdensmesteren deler vinner-oppskriften sin

30. september 2022Aktuelt
VINNER: Til daglig driver Michalcik baren Pier 42 på Amerikalinjen.
VINNER: Til daglig driver Michalcik baren Pier 42 på Amerikalinjen.
Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Slovakiske Adrian Michalcik vant bartender-VM for Norge i forrige uke. Nå forbereder han seg på et liv som «aldri vil bli det samme».

– Det var et sjokk, jeg kunne ikke tro det!

Det har kokt siden Adrian Michalcik (33) ble kåret til verdens beste bartender under den anerkjente konkurransen Diageo World Class forrige uke.

Dagen etter vårt intervju skal han snakke med den engelske radiokanalen BBC Radio 4, og ha et par intervjuer med «noen utenlandske medier». Han har tidligere kommet på sjetteplass i konkurransen, og det er bare lov til å stille to ganger.

SEIERSRUS: Adrian på scenen etter seieren.
SEIERSRUS: Adrian på scenen etter seieren.
Foto: Privat

Heldigvis gikk det helt til topps denne gangen:

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse, smiler han.

Michalcik kommer fra Slovakia, men jobber på baren Pier 42 på hotellet Amerikalinjen i Oslo. Han stilte også i konkurransen på vegne av Norge.

Søvnløse netter

Han forberedte seg i flere måneder før finalen, og forteller om søvnløse netter der han tenkte ut historier bak drinkene, hva slags klær han burde ha på seg og hva slags musikk han burde spille underveis under konkurransen for å sette den rette stemningen.

FARGERIKT: Vinner-cocktailen har smak av jordbær.
FARGERIKT: Vinner-cocktailen har smak av jordbær.
Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Jeg er beæret og stolt over å ha vunnet for Norge. Det er faktisk første gang i historien at et så lite marked som Norge har vunnet World Class.

Ifølge Michalcik starter konkurransen med 10.000 deltagere, før det snevres inn og 50 er med i finalen. For å vinne må de løse fem forskjellige oppgaver, hvorav en skal vise hvordan de kan gi tilbake til samfunnet.

ELEGANT: Cocktailen «Equality» som han lagde under VM.
ELEGANT: Cocktailen «Equality» som han lagde under VM.
Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Forrige gang han var med i konkurransen, måtte de lede en pop-up bar i 24 timer for å vise hvordan de fungerer som ledere.

– Så det handler ikke bare om å lage den perfekte cocktail.

MESTER: Adrian under konkurransen.
MESTER: Adrian under konkurransen.
Foto: Privat

Inspirasjon fra naturen

I dag skal han vise tre cocktails for Godt: To klassikere fra baren hans Pier 42, og en cocktail fra bartender-VM – oppskriften på denne finner du nederst i saken.

For Michalcik er det viktig at cocktailene fungerer for så mange som mulig. Til og med whisky-cocktailen Oslo Opera house, som er inspirert av – logisk nok – operahuset, er mild og rund i smaken.

ARKITEKTONISK: Cocktailen Oslo Opera house står på en bordskåner laget av samme type marmor som operahuset er laget av.
ARKITEKTONISK: Cocktailen Oslo Opera house står på en bordskåner laget av samme type marmor som operahuset er laget av.
Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Cocktailen Northern lights er inspirert av nordlyset, og kan virke avskrekkende for selv den mest drevne hobby-bartenderen med sine lyseffekter og mose.

– Treboksen er fra HM, mosen kjøpte jeg på en blomsterbutikk, og lysene i bunnen er fra Clas Ohlsson, ler han.

– Det er ikke viktig at ting skal være dyre, alle kan få til dette.

NORTHERN LIGHTS: Ser fancy ut, men får hjelp av rimelige produkter fra HM og Clas.
NORTHERN LIGHTS: Ser fancy ut, men får hjelp av rimelige produkter fra HM og Clas.
Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Jag drømmen din

Verdensmesteren har flere tips til dem som drømmer om å gjøre det bra som bartender.

– Selv jobbet jeg egentlig som profesjonell hockeyspiller, men endte til slutt å søke på hotell- og næringsmiddelfag til videregående nesten som en tilfeldighet. Da fikk jeg en vei inn i servicebransjen, og begynte etter hvert å jobbe som bartender.

SHAKEN: Not stirred.
SHAKEN: Not stirred.
Foto: Janne Møller-Hansen / VG

For Michalcik var det viktig å være nysgjerrig og ivrig etter å lære, så han leste seg opp om smaker og øvde på fritiden.

– Vær sulten etter kunnskap, og vær en så god vert at folk husker at de besøkte baren din.

Han fortsetter:

– Og jag drømmen din.

Et nytt liv

Siden man kun kan være med i bartender-VM to ganger, er Michalcik nå ferdig med konkurranser for godt. Men det blir ikke mindre hektisk av den grunn.

I tillegg til å utvikle en ny serie ready-to-drink-cocktails, Generous Cocktails, forventer han rundt 50 reiser til neste år.

NYTT LIV: For Adrian venter et nytt liv, ifølge tidligere vinnere av bartender-VM.
NYTT LIV: For Adrian venter et nytt liv, ifølge tidligere vinnere av bartender-VM.
Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Det er en del av pakken. Vinneren av VM må reise rundt til de forskjellige deltagende landene i løpet av året, men det synes jeg bare er kjempespennende.

Siden han kom på førsteplass, er han også med i Hall of Fame. Han beskriver følelsen da han møtte de andre tidligere vinnerne, legender i bartender-verdenen, som absurd.

– Hører jeg til her? smiler han.

Og han husker godt hva en av legendene sa til han da han ble innlemmet i gruppen:

– Fra nå av kommer livet ditt aldri til å bli det samme igjen.

Lag Adrian Michalciks VM-vinnende cocktail:

Publisert: 30.09.2022 kl. 14:55


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?