Syv steg til å spise grønnere
– Trikset er små endringer, som skaper nye vaner og gjør at du faktisk får mer lyst på de grønnere måltidene, sier Hanne-Lene Dahlgren.
Vegetarprofilen fortsetter sin misjon for å inspirere til et grønnere kosthold med sin tredje kokebok, «En skikkelig digg kokebok 3».
I vinter vant hun Vixens bærekraftspris for andre år på rad, og mener at alle om de vil kan spise godt, på en måte som kan gagne både kropp og klode.
– Min motivasjon kom fra dyrevelferd og har beveget seg over på klima. Ikke fordi jeg bryr meg mindre om dyrene, men fordi fokuset på klima har blitt viktigere, folk bryr seg mer, sier Dahlgren til Godt.
– Noe av det jeg vil inspirere til, er å vise hvor enkelt det er å spise mer klimavennlig.
Det betyr ikke nødvendigvis at du må vende opp ned på hele kostholdet ditt eller kutte ut kjøtt helt, hevder Dahlgren. Ved å fylle kjøleskap og tallerken med mer grønt til alle måltid, er du godt på vei.
Dahlgrens syv tips for et grønnere kosthold
- 1. Halver kjøttinntaket.
– Å halvere kjøttinntaket trenger ikke være avansert. Ta vekk noe av pålegget, for eksempel. En salamiskive istedenfor to på skiven og vipps så har du halvert kjøttinntaket. Lag gjerne den vanlige fredagstacoen hver uke, den kan smake det samme som den alltid har gjort, med samme krydder, men bytt ut halvparten av kjøttdeigen med ferdigkokte linser. Du merker ikke forskjell på smak, men har halvert kjøttmengden i den ene retten.
- 2. Kjøp lokalt og norsk når det er tilgjengelig.
– Etterspørsel genererer tilgjengelighet. Vi må vise at markedet er der for norsk frukt og grønt. Øker vi konsumet av norske grønnsaker, vil produksjonen følge. Vet du for eksempel at asparges er i sesong, spør i butikken om de har det først, istedenfor å kjøpe de spanske aspargesene som ligger fremme, sier Dahlgren. Da blir butikken oppmerksom på at dette er noe folk vil ha.
– Om vi blir flinkere til å kjøpe lokal mat, kan mer produseres i Norge. Kanskje kan man i fremtiden dyrke belgvekster i Norge, som i Sverige?
- 3. Ta ansvar for festmaten.
– Ofte når vi får middagsgjester lener vi oss ofte på tradisjonsrike kjøttretter. Hva med å heller bruke anledningen til å servere noen nye spennende grønne retter som kan bli en snakkis rundt middagsbordet? Det må ikke være rene vegetarmåltider om du ikke er klar for det, men lag retter hvor noe annet enn kjøttet, som grønnsakene, sausen, krydderet, er hovedrollen. På den måten kan man skape positive ringvirkninger og åpne øynene til flere om at grønnere mat kan være skikkelig digg.
- 4. La barna venne seg til smaker og eksponere dem for grønn mat.
– La barna smake, gang på gang, og lær dem at tungen trener. Det er ikke sikkert de liker det samme hver dag, men la dem smake med nysgjerrighet. Vis barna matglede, at grønt er godt og fremsnakk retter med grønnsaker og restemat. Det skaper vaner for fremtiden.
- 5. Bytt ut terningkast 4-måltidene.
– Er noen av de faste måltidene dine i løpet av en uke bare helt greie på smak? Hva med å bytte ut de rettene du ikke har stor glede av, og forsøke å legge inn noen nye, fargerike, smakfulle og grønne retter? Fallhøyden er ikke så stor når du uansett bytter ut et måltid du ikke nyter skikkelig, så det burde være rom for å teste noe nytt. Erstatt måltidene du ikke kommer til å savne, og lag heller noe helt grønt som gjør at du lettere får i deg fem om dagen. Kanskje en stor digg salat som du lager en dag i uken med i matpakken, heller enn knekkebrød med hvitost til lunsj? Eller lag større porsjoner og spis middagsrester til lunsj. Det er ofte mer grønt i middagene enn lunsjene her til lands, så det gjør det automatisk lettere, tipser Dahlgren.
– Ikke bare tenk mindre kjøtt, men tenk mer grønt. Legg til flere grønnsaker i rettene du allerede lager og liker. Gjør du det, spiser du fort mye mer bærekraftig.
- 6. Alltid ha basisvarer.
– Ha basisvarer hjemme, som kan gi mye smak, mette og er allsidige. For meg er det for eksempel chili og soyasauser, fersk løk, poteter, hermetiske belgvekster og fryste grønnsaker.
- 7. Pimp maten og husk smakselementene.
– I tillegg er det viktig at alle smakselementene og konsistenser er på plass, som salt, syre, fett, «kick» og knas Jeg sier alltid at vi må pimpe maten, det gjør rettene mer spennende når man passer på å toppe de med interessante farger, konsistenser og urter. Vi spiser tross alt med øynene også.
Hva med å teste en av disse?
Publisert: 12.04.2023 kl. 13:34
Oppdatert: 12.04.2023 kl. 13:53
Lag deg en gratis konto