NRK-programledernes matfavoritter til id
Mors nystekte rundstykker, libanesisk meze, biryani og masse (!) te er noe av det NRK-programlederne koser seg med under id.
Mandag og tirsdag er det id al-fitr; en feiring av slutten på ramadan, muslimenes fastemåned. Dette feires med familie, god mat, gaver og hygge.
Vi har tatt en prat med Rima Iraki og Amir Horori, to av programlederne fra «Festen etter fasten» på NRK, for å høre hvordan de feirer høytiden – og selvfølgelig hva de spiser.
– Mammas nystekte rundstykker
Rima Iraki er journalist og programleder i Urix – når hun ikke leder «Festen etter fasten».
Hun forteller at hun pleier å feire id med storfamilien rundt et matbord.
– Vi pynter oss, gir hverandre gaver, spiser deilig mat, snakker i munnen på hverandre og ler høyt, mens barna løper rundt i lykkerus. Akkurat sånn det skal være.
De siste tre årene har Iraki jobbet på id på grunn av «Festen etter fasten». Hun forteller om en spesiell stemning på jobb den dagen.
– Vi har selvsagt en del nerver før en så stor direktesending, men det er også god stemning blant oss som er på jobb. Mange pynter seg og vi tar oss tid til å spise et godt måltid sammen.
– Hva er din favorittmat til id-feiringen?
– Mammas nystekte rundstykker er ofte et høydepunkt når vi spiser brunsj sammen midt på dagen. Ellers er lammekjøtt og libanesisk meze et must. Jeg blir aldri lei hummus, baba ghanouj og tabbouleh.
Selv pleier hun å ha med en rett eller en dessert til festen.
– De siste årene har det vært hummus eller en vaniljekremkake.
– Har du et matminne fra id du husker spesielt godt?
– Da jeg studerte i utlandet var det ikke alltid jeg hadde muligheten til å komme hjem til id. Det var litt sårt å ikke kunne feire med familien. Så det året jeg kom hjem til id, og endelig kunne spise min mors mat til id igjen, var ekstra spesielt.
– Hvor viktig er maten for deg under id-feiringen?
– Maten er viktig, men det er fellesskapet som står i fokus. Måltidet smaker ekstra godt fordi man er samlet og kan dele det med de man er glad i.
Blir skjemt bort
Amir Horori er til vanlig programleder på radio, og skal holde i tøylene fra studio. Han pleier alltid å dra hjem til Bodø for å feire id med familien.
– Vi pleier å ha et stort middagsselskap med masse ulike matretter plassert ut på gulvet. Å spise på gulvet er en viktig del av det, og så sitter hele gjengen rundt på duken vi har dandert utover.
De spiser alt fra biryani, kyllingsuppe og salater, til karbonader og lasagne.
– Alt mulig, egentlig.
Horori trekker spesielt fram biryanien.
– I den er det alt fra ris, gulrøtter, grønne erter, poteter og ulike krydre. Først steker man gulrøtter og poteter, før man tilsetter risblandingen med krydre, og det blir bare helt nydelig. Den stråler virkelig.
Han fortsetter:
– Og så får jeg min favoritt, da, som er brenneslesuppe.
– Vi har jo snakket om din forkjærlighet for brenneslesuppe før.
– Og nå skal jeg få den igjen! Jeg blir virkelig skjemt bort i Bodø.
De har også et eget id-bord som er fylt med søtsaker, som forskjellige typer sjokolade og nøtter.
– Og så drikker vi utrolig masse te. Det går gjerne seks kanner i løpet av en dag. Vi lager den ved å koke opp kardemomme og kanelstang med svart te i et minutt, før vi skrur av varmen og lar det trekke.
Når Horori og familien feirer, går de rundt til andre familiemedlemmer og venner for å ønske god id.
– Det er en viktig tradisjon. Man trenger ikke å være så lenge, ti minutter kanskje, men man setter ofte av en hel dag bare til å stikke innom alle familiene for å ønske god id.
– Har du et matminne fra id du husker spesielt godt?
– Det er det med å sette seg ned på gulvet med resten av familien og spise ekstremt god mat. At kyllingsuppen først skal innom mamma, så broren min, og så til meg fordi vi er så utrolig mange.
Han fortsetter:
– Det beste med id er at alle har en felles forståelse for at vi skal feire, og at dette er en spesiell dag.
Publisert: 02.05.2022 kl. 06:00
Lag deg en gratis konto