Kjøttelskerne som ble veganere

29. juli 2022Aktuelt
SATSER: Nå har de gått bort fra jobbene for å leve av å være veganere (bokstavelig talt).
SATSER: Nå har de gått bort fra jobbene for å leve av å være veganere (bokstavelig talt).
Foto: Anna Rosova / @Annazinaaa

Minn og Gard spiser ingen animalske produkter. Nå ønsker de å inspirere andre gutter til å ta det samme valget.

Minn Saung Thit Aung Zaw (25) studerte økonomi og Gard Flydal Rorgemoen (29) studerte design. I dag har begge to sluttet i jobbene sine for å satse fullt på Instagram-kontoen @Veganergutta.

I september lanserer de sin første kokebok. Med den håper de å inspirere andre gutter og menn til å snakke høyt om miljø og dyrevelferd.

– Det manglet en stemme fra oss gutta.

Elsket kjøtt

Som de fleste andre vokste både Minn og Gard opp med mange kjøtt- og fiskemiddager.

– Jeg elsket jo kjøtt, sier Minn.

– Og det gjorde du òg, kommer han på og vender seg mot kjæresten.

I ettertid føles det som at de levde i en boble.

– Vi har spist kjøtt hele livet, liksom fordi «alle» gjør det. Vi ignorerte tankene om hva som faktisk skjer med dyrene. Men etter å ha sett på mange dokumentarer, og å ha lest oss opp på temaet, så innså vi at det ikke er en industri vi kunne støtte, forteller Gard.

Nå har de vært veganere i omtrent to år, men å gå fra kjøttelskere til veganere var absolutt ikke noe som skjedde over natten. Og det er noe de passer på å understreke.

Instagram-kontoen bugner av veganske retter man ikke skulle trodd var veganske, men veien dit krevde mye prøving, feiling, og, så klart, et par ikke-veganske tilbakefall.

– Vi vil ikke at folk skal tro at det skjer over natta, for det gjør det oftest ikke. Det er prøving og feiling, det er eksperimentering med mye forskjellig mat. Å endre alt på en dag blir veldig drastisk, det tar jo litt tid å bryte med gamle vaner, sier Gard.

Minn forteller at det ikke alltid var like lett å spise vegansk da han først begynte å legge om livsstilen.

– I begynnelsen så kunne jeg komme hjem fra en lang dag på jobb eller studiet, og alt jeg ville ha var en pizza. Hvis jeg ikke fant en vegansk pizza da, så kunne jeg fort bare velge en vegetarpizza.

Han understreker hvor viktig det er å være snill og tålmodig med seg selv:

– Hvis jeg skulle hengt meg opp i at jeg spiste noe ikke-vegansk, da hadde jeg bare følt at alt jeg gjorde var feil. Man må innse at alt bare er en del av prosessen.

Et brudd med stereotypier

Ordet «veganer» er kjent for å vekke oppsikt – det vil si, hvis man vet hva det betyr, da.

Er man veganer, så har man nemlig sluttet å spise, eller i det hele tatt å bruke, all form for animalske produkter. Det betyr dermed ingen kjøtt, ingen fisk, ingen melk eller egg – til og med ingen honning!

En kjent stereotypi knyttet til vegansk mat, er derfor at det er kjedelig og næringsfattig. Denne oppfatningen prøver de matglade guttene å endre på.

«KYLLINGVINGER»: Veganergutta sa aldri at de mislikte smaken av kjøtt, bare fordi de ga den opp. Oppskriften på imiterte kyllingvinger er å finne i kokeboken.
«KYLLINGVINGER»: Veganergutta sa aldri at de mislikte smaken av kjøtt, bare fordi de ga den opp. Oppskriften på imiterte kyllingvinger er å finne i kokeboken.
Foto: PRIVAT

– Vegansk mat trenger ikke å være kjedelig! Vegansk mat kan være juicy, saftig og noe man har lyst på dagen etter fylla. Det er ikke bare snakk om grønne salater og smoothier, sier Gard.

– Selv om salat er kjempedigg, da, supplerer Minn.

Men det er ikke bare maten som får gjennomgå. Også veganere har fått et rykte på seg for å være nedlatende, og raskt ute med å prakke sine livsstiler over på andre.

– Vi ønsker å bygge litt positive assosiasjoner til «veganer-ordet». Mange har en negativ formening knyttet til veganisme, og det finnes noen negative stereotypier der ute som vi ønsker å bryte med, sier Minn.

Derfor tenker de selv at den beste fremtoningen, er en positiv og oppmuntrende fremtoning. Og det ser ut til å ha gitt mersmak.

– Responsen vi har mottatt etter at vi startet med sosiale medier har vært utelukkende positiv. Jeg tror folk liker hvordan vi deler budskapet. Vi viser at det kan være gøy og inspirerende med vegansk mat. Og så hater vi den nedlatende pekefingeren som forteller folk hvordan de skal leve livet sitt, forteller Gard.

Nybakte forfattere

– Det gikk ikke ett år engang før syv ulike forlag tok kontakt med oss og spurte om vi ville skrive bok. Og da tenkte vi «vi er inne på noe her», sier de og ler.

En av grunnene de trekker frem til at de i det hele tatt ville skrive bok, er et ønske om å engasjere flere gutter og menn til å snakke om miljø og dyrevelferd.

HOBBYKOKKER: Det startet ut som eksperimentering med mat. Nå er det jobben deres.
HOBBYKOKKER: Det startet ut som eksperimentering med mat. Nå er det jobben deres.
Foto: PRIVAT

– En viktig del av dette er at vi er to gutter som fremmer plantebasert mat, forteller Gard.

– Det er så mange flinke vegetarprofiler som inspirerer oss, og veldig mange av dem er damer. Det manglet en stemme fra oss gutta, så nå ønsker vi å få gutta med på banen.

Og det er nemlig slik at kjøtt forbindes med maskulinitet hos mange. Gard og Minn tror dette skyldes den utdaterte tanken om at man må ha kjøtt for å vokse seg stor og sterk.

Men proteiner kan man få fra alle slags kilder, og det jobber Minn og Gard hardt for å bevise.

Kokeboken deres inneholder utelukkende plantebaserte oppskrifter, men mange av oppskriftene er «veganiserte» versjoner av typiske kjøtt- og fiskeretter.

En av disse oppskriftene er en vegansk versjon av den populære Butter Chicken-retten, bare uten ... chicken:

En annen oppskrift er deres veganske risotto med «kamskjell». Selv mener de at deres «kamskjell» smaker likt som ekte kamskjell, men det finnes nok noen sjømatelskere der ute som vil tvile på den påstanden:

Publisert: 29.07.2022 kl. 12:28
Oppdatert: 29.07.2022 kl. 13:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?