Bake med barn: Dette kan du lage med de minste

26. mars 2020Aktuelt
FOR STORE OG SMÅ: La barna få være med på bakingen, enten dere går for fargerike turkjeks eller søte bolledyr. Foto: Sara Johannessen Meek/Ida Frosk
FOR STORE OG SMÅ: La barna få være med på bakingen, enten dere går for fargerike turkjeks eller søte bolledyr. Foto: Sara Johannessen Meek/Ida Frosk

Få bakeekspertens tips og våre oppskrifter som er fine å bake sammen med barna.

Skoler og barnehager stenges en stund til, og du har kanskje rundet alt fra virtuelle dyreopplevelser til alle episodene av Peppa Gris. En felles kjøkkenaktivitet du kan ta med barna på, er et lite bakeprosjekt. Barna får være med å bidra og bli kjent på kjøkkenet, dere får tiden til å gå, og sist, men ikke minst, dere kan spise baksten etterpå.

EKSPERT: Elin Vatnar Nilsen er konditor, kokebokforfatter og står bak bakebloggen Krem.no. Foto: Mari Svenningsen
EKSPERT: Elin Vatnar Nilsen er konditor, kokebokforfatter og står bak bakebloggen Krem.no. Foto: Mari Svenningsen

Krem.no-blogger Elin Vatnar Nilsen (48) er for tiden aktuell som dommer i TV2-programmet «Bakebananas» – en bakekonkurranse for barn. Hun forteller at planlegging er alfa og omega når du skal bake med barna.

– Å bake med barn blir fort «armer og bein», søl og skrik, så planlegging og litt tilrettelegging er viktig. Enkelte av de minste vil kanskje bare kna deig eller pynte ferdig kake, mens en syvåring sikkert kan tenke seg å være med å lage selve deigen eller kaken også.

Har du skolebarn er baking (eller matlaging) dessuten en fin måte å implementere fag på – ikke bare mat og helse, men også matematikk.

– Det ligger mye læring i å veie og måle, så hvorfor ikke gjøre det til en aktivitet i løpet av skoledagen hjemme? Husk elementet med å vaske hender, jobbe ryddig og ta ting steg for steg, sier Vatnar Nilsen.

Visuelle oppskrifter

Bakeeksperten anbefaler å starte med det enkleste som ikke krever for mye hverken av foreldre eller barn. Hun har selv delt en visuell oppskrift av rullekake på sin Instagram-konto, der hun har illustrert antall egg, spiseskjeer sukker, hva som skal piskes sammen og så videre. Dette er et tips hun selv brukte da barna hennes var yngre.

– Rullekake, muffins, brownies, eplekake eller vafler er fine ting for barn å være med på. Jeg har laget visuelle oppskrifter på muffins og rullekake, og da jeg lagde disse var barna mine henholdsvis fire og syv. Muffinsene klarte de å røre sammen selv, så hjalp jeg til med å steke. Rullekaken klarte datteren min fint å lage da hun var fem. Jeg hjalp til med stekingen, forteller bakebloggeren.

– Muffinsene ble jo av og til sprettballer (ikke alltid like lett å telle skjeer med mel), men å se samspillet og mestringsfølelsen de fikk av å klare selv var ubetalelig. Og øvelse gjør jo mester. De fikk prøve igjen og igjen og fikk selv bestemme om det skulle være sjokoladesmak, bringebær eller sitron i røren – eller noe annet.

Vatnar Nilsen mener de voksne bør unngå å styre bakingen fra a til å eller diktere alt.

– La barna få være med å bestemme. Da blir det straks gøyere for barna å være med. Så mener jeg det ikke så farlig om det blir litt klin og søl. Gjør en avtale før dere begynner om at alle må være med å rydde.

For de aller minste

Baking med de aller minste krever ofte en god dose tålmodighet, men bakebloggeren mener det også kan la seg gjøre.

– Mitt tips er å dra fram pepperkakeutstikkerne, eller bruk eggeglass. Lag en enkel mørdeig (1 del melis, 2 deler smør/margarin, 3 deler mel, 2–3 ss vann). Kjevle ut avkjølt deig, stikk ut figurer og stek. Figurene kan gjerne stekes ferdig før de aller minste får bli med, så kan dere pynte småkjeksene med melis og godteri – akkurat som pepperkaker. Stikker du ut rundinger av eggeglass kan kjeksene legges sammen med for eksempel litt nøttepålegg eller syltetøy.

Senk skuldrene og kos dere med å bake sammen. Her har vi samlet noen av våre oppskrifter på Godt som kan lages med barna:

Gjærbakst

Boller er alltid populært blant barna, og det fine er at alle aldersgrupper kan være med å trille ut boller selv. Her er det ikke så farlig om bollene ikke er helt runde og perfekte.

Boller med marshmallows er godt hele året, men veldig aktuelle rundt påsketider. Disse er nemlig inspirert av britenes «hot cross buns» med krysset på toppen, men det spennende elementet er når du biter i den varme bollen. Under steking smelter marshmallowen og etterlater et stort, søtt hull – akkurat som graven var tom etter påsken.

Dyrefigurer er alltid en slager. Ida Frosk viser steg for steg hvordan du forvandler bolledeigen til bolleharer. En hakket mer avansert, men supersøt variant er bamsebollene med vaniljekrem i snuten. Morsomme å lage, søte å se på og gode å spise!

Horn passer like godt til frokost som til lunsj. Her kan barna være med å kna, kjevle, dele opp og rulle. Fyll hornene med ost og skinke eller annet godt før dere ruller dem sammen, eller smør ferdigbakte horn med godt pålegg. Så er det bare å dekke på til piknik på verandaen, hagen eller på stuegulvet for en koselig lunsj.

Kake og muffins

En rullekakebunn krever få ingredienser og er enkel å lage. Barna kan også være med å bestemme fyllet.

Muffins er som regel raske å lage, og her er det mange variasjonsmuligheter. Smårollingene kan bidra med alt fra å veie og måle ingredienser til å fylle muffinsformene med røre.

Kjeks

Kjeks er ofte en favoritt blant barna, så hvorfor ikke la dem være med å bake kjeksene selv? Noen kjeks-oppskrifter er mer kompliserte enn andre, så her kan det være en fordel å gjøre klart ingredienser på forhånd og følge stegene nøye.

En basisdeig på cookies kan varieres i det uendelige – enten det er å ha i nøtter, fargerike sjokoladelinser eller tutti-frutti-strøssel. Havrekjeks er perfekt som turproviant, og i oppskriften under kan du bytte ut tranebær og rosiner med annen ønsket tørket frukt.

Tenk så stas det er å lage egne Oreo-kjeks på kjøkkenbenken. Deigen til kjeksene skal kjevles ut, så her kan også de aller minste være med å trykke ut figurer med eggeglass eller utstikkere.

Publisert: 26.03.2020 kl. 14:53
Oppdatert: 26.03.2020 kl. 22:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?