Dyrker gourmetsopp på Oslos kaffegrut

17. april 2019Aktuelt
SOPPDYRKERE: Siri Mittet og Konrad Sachman jobber fulltid med å gjenbruke kaffegrut. Foto: Frode Hansen/VG
SOPPDYRKERE: Siri Mittet og Konrad Sachman jobber fulltid med å gjenbruke kaffegrut. Foto: Frode Hansen/VG
AvToini ThanemogFrode Hansen

Gruten-gründer Siri Mittet (45) har både Michelin-restauranter og privatpersoner på kundelisten når hun forvandler kaffegrut om til østerssopp.

Det er ingen hemmelighet at vi nordmenn elsker kaffe. For mange av oss er den sorte drikken en like stor selvfølge som tannpuss og frokost om morgenen.

Ifølge Norsk kaffeinformasjon ligger Norge faktisk helt i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum, og i 2017 importerte vi drøyt 46 tusen tonn med råkaffe. Med så store mengder blir det naturligvis også tonnevis med kaffegrut til overs – noe de fleste av oss bare kaster. Det vil Gruten-gründer Siri Mittet (45) gjøre noe med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

URBAN SOPPFARM: I denne containeren på Vollebekk dyrker Gruten østerssoppen. Foto: Frode Hansen/VG
URBAN SOPPFARM: I denne containeren på Vollebekk dyrker Gruten østerssoppen. Foto: Frode Hansen/VG

Streng hygienekontroll

I en containerfarm på Vollebekk fabrikker jobber Mittet og kollega Konrad Sachman (29) på spreng for å gjenbruke «det sorte gullet». To dager i uken samler de inn kaffegrut fra et knippe, utvalgte bedrifter og hoteller. Noen uker senere blir gruten til fullverdige østerssopp – som deretter selges videre til kunder som restauranten Arakataka, som har asjett og bestikk i Michelin-guiden.

Først og fremst må kaffegruten være ren for at den skal kunne brukes.

– Det er mange bedrifter som vil bidra, men vi er litt strenge. På grunn av utfordringer med mugg må vi være påpasselige med å få inn ren kaffegrut, som har blitt oppbevart separat og kjølig før vi henter den, sier Mittet, som er i gang med å ta av seg skoene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TO INGREDIENSER: Kaffegruten og soppmycelet blandes sammen i en betongblander før soppen kan begynne å gro. Foto: Frode Hansen/VG
TO INGREDIENSER: Kaffegruten og soppmycelet blandes sammen i en betongblander før soppen kan begynne å gro. Foto: Frode Hansen/VG

Også hygienen er viktig, og det første rommet hun viser frem i containeren er skofri sone. I en stor oransje betongblander i hjørnet blandes kaffegruten her med soppmycel, før den helles over i resirkulerbare plasttønner med små hull.

Etter noen uker flyttes tønnene over til et lyst og fuktig rom i container nummer to, hvor soppen skal vokse. Etter rundt seks uker totalt kan de høste de første østerssoppene.

– Grunnen til at jeg holder på med dette er kaffegruten. Det er den som er kjernen, og soppen er en bonus, forteller Mittet, mens hun viser frem soppbuntene som trenger seg ut av de små hullene i plasttønnene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LYST OG FUKTIG: I dette rommet vokser østerssoppen ut fra små hull i de hvite plastbøttene med kaffegrutblandingen. Foto: Frode Hansen/VG
LYST OG FUKTIG: I dette rommet vokser østerssoppen ut fra små hull i de hvite plastbøttene med kaffegrutblandingen. Foto: Frode Hansen/VG

Kaster nesten ingenting

Gruten samler inn opp til 250 kilo kaffegrut hver uke, som blir til 25-30 kilo sopp. Sluttsubstratet som blir til overs – restene av kaffegruten og mycelet – formidles deretter videre til gårder i nærområdet, til jordforbedring.

– Vi kaster så lite som overhodet mulig. Det er tanken bak hele virksomheten, at alt skal være sirkulert. Vi snakker ikke bare om sirkulær økonomi, vi gjør det faktisk.

Mittet har lang erfaring med resirkulering, og har mastergrad i både folkehelse og miljø og bærekraftig utvikling. Hun forteller at interessen for resirkulering for alvor oppsto da hun jobbet i avfallsbransjen i England. Etter å ha flyttet tilbake til Norge bestemte hun seg endelig for å bruke miljøengasjementet sitt til å starte noe eget: Gruten AS.

– Jeg ble bare mer og mer obs på kaffegrut da jeg kom tilbake til Norge. Det produseres så himla mye, og vi kaster det bare i søpla, sier Mittet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SLUTTPRODUKT: Gruten-sjef Siri Mittet viser frem de ferdigvokste østerssoppene. På en uke selger hun opptil 30 kilo. Foto: Frode Hansen/VG
SLUTTPRODUKT: Gruten-sjef Siri Mittet viser frem de ferdigvokste østerssoppene. På en uke selger hun opptil 30 kilo. Foto: Frode Hansen/VG

De første årene produserte Gruten hovedsakelig såper og skrubber laget av kaffegrut. Det er først det siste året at soppen har vært i hovedfokus. I januar i år var produktet endelig klart for markedet, og Oslos kaffegrut har offisielt fått en ny verdi.

– Men det produseres ti tonn kaffegrut i denne byen hver eneste dag. Vi kan egentlig bare ta en brøkdel. Så jeg håper jo flere vil la seg inspirere og prøve å dyrke sopp hjemme selv. Det krever en del arbeid, men det er veldig morsomt. Og det blir noe helt annet enn den importerte soppen du finner i butikken.

Publisert: 17.04.2019 kl. 12:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?