Dessert av julerestene: Lun rispudding med granateplesirup

RESTEGODT: Har du rester av risengrynsgrøt kan du bruke det i denne nydelige desserten. Foto: Gry Nordvik Karlsen
RESTEGODT: Har du rester av risengrynsgrøt kan du bruke det i denne nydelige desserten. Foto: Gry Nordvik Karlsen
Magne D. Antonsen

Trenger du en ny vri på juledesserten? Server en fristende rispudding med granateple, mandler og sitronskall.

Ukens matblogger Gry Nordvik Karlsen (54)Jobber som kartoperatør i NordlandsnettBor i Valnesfjord, Fauske kommuneFavorittråvaren er SitronFavorittredskapen er en skikkelig skarp knivNår jeg lager mat så liker jeg å ha god tid, og å bruke ferske og gode råvarer.Blogger på gryskjokkenskriverier.blogspot.noFoto: Turid Nordvik
Ukens matblogger Gry Nordvik Karlsen (54)Jobber som kartoperatør i NordlandsnettBor i Valnesfjord, Fauske kommuneFavorittråvaren er SitronFavorittredskapen er en skikkelig skarp knivNår jeg lager mat så liker jeg å ha god tid, og å bruke ferske og gode råvarer.Blogger på gryskjokkenskriverier.blogspot.noFoto: Turid Nordvik

- Jeg lager alltid denne som en juledessert, sier ukens matblogger Gry Nordvik Karlsen til Godt.no.

- Safran, ris, mandler, sitronskall, fløte og granateple er så godt sammem at det er lett å få en skikkelig god smak. Med melisdryss og frø fra granateple ser den delikat og fin ut også, fortsetter hun.

- Når du serverer skal den ikke være varm. Vent til den blir lunken, eller helt til den blir avkjølt før du serverer. Du kan også lage den dagen før, og bare varmes forsiktig i ovnen før servering. Sirupen kan du lage mange dager i forveien, sier Gry.

  • 500 g kald risengrynsgrøt
  • 1 egg
  • 0,5 dl glutenfritt mel
  • 2 ss sukker
  • 0,5 g safran
  • 1 ss kokende vann
  • Skall av 1/2 økologisk sitron
  • 3 ss mandelflak eller hakkede mandler
  • 1 ss melis for å drysse over som pynt til slutt
  • Saften av 1 granateple
  • 4 ss sukker
  • Frøene av 1 granateple
  • 3 dl fløte

Rør sammen kald risgrøt, mel, sukker og egg.

Ha safran i et eggeglass og hell over 1 spiseskje kokende vann.

Rasp skallet av en halv økologisk sitron, vaske sitronen først og rasp bare av det gule.

Bland safranen og sitronskallet skallet i røra.

Hell røra i en ildfast form og strø over mandlene.

Stekes i forvarmet ovn 200 grader i ca 40 minutter, rispuddingen skal være gylden.

Til granateplesirupen deles granateplet i to og saften presses ut med en sitruspresse. Ha sukker og saft i en kasserolle og kok det på svak varme til det tykner, omtrent 10 minutter. Hell sirupen over i en serveringsmugge og la den kjølne. Er den blitt for tykk kan du røre inn 1-2 ss varmt vann.

Rens det andre granateplet, det gjøres lettest i en bolle med vann. Pisk krem av fløten. Dryss melis over rispuddingen før servering.

Server rispuddingen lun sammen med granateplesirupen, granateplefrøene og den piskede kremen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?