Vibeke Klemetsens beste havregrøt
Vibeke Klemetsen har bevist at det finnes uendelige vrier på havregrøten, og her får du hennes beste tips for å gi en ny vri på klassikeren.
Havregrøt holder deg mett lenge, og er raskt og enkelt å lage. I 2014 ga Vibeke Klemetsen ut boken «Grøt» med oppskrifter på nettopp grøt. På bloggen hennes finner du også flere oppskrifter på både tradisjonell havregrøt, og basert på andre korn- og frøsorter.
Hun forteller at det ikke tar mange minuttene å koke havregrynsgrøt selv, men om du lager en kjøleskapsgrøt kvelden før er frokosten klar uten at du trenger å gjøre noe.
– Som alltid når du skal lage mat fra bunnen av så er det viktig å ha gode råvarer. Man må røre hele tiden slik at grøten ikke brenner seg, og det er viktig å justere mengden væske og tørt slik at man får riktig konsistens. Ikke vær redd for å tilsette mer væske hvis den blir for tørr, forteller Klemetsen.
Grøten kan du toppe med det du foretrekker. Klemetsen velger helst en blanding av bær og nøtter.
– Da får du den søte og litt syrlige smaken fra bærene og du får crunchen fra nøttene. I tillegg syns jeg også det er godt med litt mandeldrikk på toppen som gjør at grøten ikke blir så tørr. I tillegg smaker det så godt, sier hun.
For å få den beste smaken liker Klemetsen å tilsette litt kokosolje. Hun anbefaler også en liten klype salt for å balansere smaken. Om du bruker mandeldrikk i stedet for vann vil det også gi en bedre smak, forteller hun. Blant hennes mange favorittgrøter, klarer Klemetsen å trekke frem to.
– Både kjøleskapsgrøt med havregryn og chia, og søtpotetgrøt med avokado og bacon er to av mine favoritter, sier hun.
Eilin Lundekvam By, matrådgiver i opplysningskontoret for brød og korn, forteller at grøt er noe som har lang tradisjon i Norge. De norske sortene havre og bygg er gode grøtkorn og i tillegg er de næringsrike, sier hun.
– Det er mange måter å lage grøten sunn på, avhengig av om du vil ha den næringsrik eller kalorifattig, sier hun.
Kombiner med frukt, bær og meieriprodukter
For å få den næringsrik anbefaler hun å være kreativ med toppingen, og å legge kornene i bløt kvelden før.
– Enten om du velger å lage en kjøleskapsvariant eller koke dem dagen etter så vil næringsstoffene i kornet bli mer tilgjengelig om de får ligge i bløt en stund, sier hun.
Topper du grøten med frukt og bær, eller drikker et glass juice til vil du få i deg mange vitaminer. C-vitamin hjelper kroppen å ta opp næringsstoffene.
– For å få et fullverdig måltid av grøten, så bør du også kombinere det med et meieriprodukt. For eksempel kan grøten kokes på melk, legges i bløt på yoghurt eller toppes med cottage cheese. Da får kroppen alle proteinene den trenger også, legger hun til.
Publisert: 31.01.2017 kl. 15:33
Oppdatert: 01.02.2017 kl. 11:50
Lag deg en gratis konto