Vibeke Klemetsens beste havregrøt

31. januar 2017Aktuelt
GRØTENTUSIAST: Vibeke Klemetsen kan lage uendelige vrier på den klassiske grøten. FOTO: Anti.
GRØTENTUSIAST: Vibeke Klemetsen kan lage uendelige vrier på den klassiske grøten. FOTO: Anti.
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Vibeke Klemetsen har bevist at det finnes uendelige vrier på havregrøten, og her får du hennes beste tips for å gi en ny vri på klassikeren. 

Havregrøt holder deg mett lenge, og er raskt og enkelt å lage. I 2014 ga Vibeke Klemetsen ut boken «Grøt» med oppskrifter på nettopp grøt. På bloggen hennes finner du også flere oppskrifter på både tradisjonell havregrøt, og basert på andre korn- og frøsorter.

Hun forteller at det ikke tar mange minuttene å koke havregrynsgrøt selv, men om du lager en kjøleskapsgrøt kvelden før er frokosten klar uten at du trenger å gjøre noe.

– Som alltid når du skal lage mat fra bunnen av så er det viktig å ha gode råvarer. Man må røre hele tiden slik at grøten ikke brenner seg, og det er viktig å justere mengden væske og tørt slik at man får riktig konsistens. Ikke vær redd for å tilsette mer væske hvis den blir for tørr, forteller Klemetsen.

Grøten kan du toppe med det du foretrekker. Klemetsen velger helst en blanding av bær og nøtter.

– Da får du den søte og litt syrlige smaken fra bærene og du får crunchen fra nøttene. I tillegg syns jeg også det er godt med litt mandeldrikk på toppen som gjør at grøten ikke blir så tørr. I tillegg smaker det så godt, sier hun.

For å få den beste smaken liker Klemetsen å tilsette litt kokosolje. Hun anbefaler også en liten klype salt for å balansere smaken. Om du bruker mandeldrikk i stedet for vann vil det også gi en bedre smak, forteller hun. Blant hennes mange favorittgrøter, klarer Klemetsen å trekke frem to.

– Både kjøleskapsgrøt med havregryn og chia, og søtpotetgrøt med avokado og bacon er to av mine favoritter, sier hun.

Eilin Lundekvam By, matrådgiver i opplysningskontoret for brød og korn, forteller at grøt er noe som har lang tradisjon i Norge. De norske sortene havre og bygg er gode grøtkorn og i tillegg er de næringsrike, sier hun.

– Det er mange måter å lage grøten sunn på, avhengig av om du vil ha den næringsrik eller kalorifattig, sier hun.

Kombiner med frukt, bær og meieriprodukter

For å få den næringsrik anbefaler hun å være kreativ med toppingen, og å legge kornene i bløt kvelden før.

– Enten om du velger å lage en kjøleskapsvariant eller koke dem dagen etter så vil næringsstoffene i kornet bli mer tilgjengelig om de får ligge i bløt en stund, sier hun.

Topper du grøten med frukt og bær, eller drikker et glass juice til vil du få i deg mange vitaminer. C-vitamin hjelper kroppen å ta opp næringsstoffene.

– For å få et fullverdig måltid av grøten, så bør du også kombinere det med et meieriprodukt. For eksempel kan grøten kokes på melk, legges i bløt på yoghurt eller toppes med cottage cheese. Da får kroppen alle proteinene den trenger også, legger hun til.

Publisert: 31.01.2017 kl. 15:33
Oppdatert: 01.02.2017 kl. 11:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?