Slik lager du kakeroser som «Passion 4 Baking»-Manuela
Pynt festkaken som en ekte proff med disse steg-for-steg-oppskriftene.
En flott pynterose kan løfte en kake fra «fin» til «noko attåt», men det er ikke alle som vet hvordan man lager roser selv.
Manuela Kjeilen står bak bakebloggen Passion 4 Baking, og er nå aktuell med bakeboken «Manuelas Romantiske Drøm» der hun blant annet tar for seg hvordan man lager roser.
- Det er selvfølgelig helt greit å kjøpe ferdig kakepynt, men det er noe helt spesielt når du lager det selv: Du vet hva det inneholder, og du kan bestemme fargene, sier bakebloggeren.
Disse rosene passer perfekt på alt fra bryllupskaker til 17.mai-feiring.
- Du kan for eksempel lage røde, hvite og blå roser, tipser Kjeilen.
Lekre men vanskelige
For å lage de store rosene kreves det at du lager gumpaste først. Dette er en blanding som stivner, og gjør at rosene holder formen.
- Det finnes ferdig gumpaste i butikken, men det er mye billigere å lage selv, tipser Kjeilen.
Oppskrift på gumpaste finner du nederst i artikkelen.
Det tar lang tid å lage de store rosene, siden hvert lag må tørke mellom hver gang. Bakebloggeren foreslår derfor å gjøre litt over et strekk på flere dager.
- Lag for eksempel knoppene én dag, og bladene den neste. Selve utførelsen tar ikke lang tid, det er bare ventingen som krever tålmodighet, sier bakebloggeren.
Kjeilen understreker også viktigheten av å ikke bruke for mye spiselig lim eller eggehvite når du skal feste bladene, siden dette kan føre til at de faller av.
- Og ikke sett en gumpaste-rose på en cupcake - de er til dekorasjon, ikke til å spises, sier bakeentusiasten.
Enkle og små
Mens de store rosene tar lang tid og er ganske krevende, er de små rosene svært enkle og perfekte for nybegynnere.
- Du behøver bare marsipan og to minutter. De passer like bra på cupcakes til kaker, og kan i tillegg spises siden de er laget av marsipan, sier Kjeilen.
For å få et mer «vintage» preg på rosene, tipser Kjeilen at du kan blande litt svart og blå, eller litt brunt og rosa. Dette gir gammelrosa eller gammelblå.
- I tillegg føles det ekstra koselig hvis noen gir kaken din et kompliment, sier Kjeilen.
Og ikke bli skuffet hvis det ikke ser bra ut på første forsøk.
- Jeg fikk det ikke til den første gangen jeg heller, så det er bare å stå på og øve. Alle kan få det til så lenge de er fokusert, sier Kjeilen.
Slik lager du Manuela Kjeilens roser:
Del gjerne baketips under!
Publisert: 13.03.2015 kl. 13:06
Oppdatert: 13.03.2015 kl. 13:58
Lag deg en gratis konto