Til hovedinnhold

Ti ting du kanskje ikke visste om reker

21. juli 2016Aktuelt
KLASSIKER: Rekesmørbrød er en velkjent rett for de fleste. Foto: Sara Johannessen/VG
KLASSIKER: Rekesmørbrød er en velkjent rett for de fleste. Foto: Sara Johannessen/VG

Selv om reker gir sommerstemning for mange, er de faktisk best på høsten og vinteren.

1. De fleste av oss forbinder reker med sommeridyll, men det er når høstmørket senker seg at rekene smaker aller best. Grunnen er at det kalde vannet denne årstiden gjør at algene forsvinner og levekårene i vannet blir bedre for rekene, ifølge Godfisk.

2. Reker skifter kjønn! Reken gyter først som hann, og deretter skifter den kjønn og gyter som hunn. Dermed er reken det man kaller en «protandrisk hermafroditt».

Reker til tapasbordet er både enkelt og godt:

3. Rekefisket i Norge har lange tradisjoner, og allerede høsten 1898 var et lønnsomt rekefiske i gang da det ble oppdaget store forekomster av reke i Langesundsfjorden, ifølge Havforskningsinstituttet.

4. Rekecocktailen var en slager i ethvert middagsselskap utover 60- og 70-tallet. Her hjemme var det Ingrid Espelid Hovig som introduserte det norske folk for forretten i en episode av Fjernsynskjøkkenet i 1966.

5. Reker kan bli inntil 10 år gamle.

6. Har du kjøpt frosne ferdigkokte reker bør de settes i kjøleskapet natten over for å tines. Dersom du har behov for en raskere tining, kan du helle rekene over i et dørslag som plasseres under rennende, kaldt vann. Ikke bruk varmt vann, da kan rekene «kokes» og bli seige.

7. Reker er ikke bare godt, de er også sunne! Riktignok inneholder reker en del kolesterol, men du får også i deg godt med vitaminer. Spesielt E-vitamin og B12 er rekene innholdsrike av. I tillegg er de svært proteinrike.

En spennende og smakfull måter å bruke reker på:

8. Navnebruken på ulike reker kan være forvirrende. På norsk er dypvannsreker det vi kaller reker, mens betegnelsen scampi brukes om tigerreker (også kjent som kongereker). I England og USA kalles disse reken «prawns» eller «shrimp», mens scampi på engelsk er et av flere navn på sjøkreps.

9. NM i rekepilling er en fast sommeraktivitet for mange, og flere steder rundt om i landet arrangerer konkurransen. I år kan du blant annet teste pilleferdighetene dine under Skalldyrfestivalen i Mandal som står for VM i rekepilling i august.

10. Kjetil André Rekdal, også kalt «Reka», scoret vinnermålet i den legendariske kampen i fotball-VM i 1998, da Norge slo Brasil. Store norske leksikon beskriver Rekdal som «ikke spesielt rask, men ambisiøs».

Publisert: 21.07.2016 kl. 08:52
Oppdatert: 19.07.2018 kl. 13:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?